Goed tanden poetsen, onder de douche, een leuke outfit aan en een geurtje op. Een redelijk standaard ritueel voor menig single. Hetzelfde verwacht je natuurlijk ook van je date. Maar doen ze dat ook? 

Uit een enquête van datingsite PARSHIP blijkt dat een slechte adem dé nummer 1 date-killer is. Ruim de helft van de ondervraagde singles* (53%) is het erover eens: als je niet zonder kus naar huis wilt, zorg je voor een frisse adem.

Onbeschoft

Maar wie denkt dat een goede hygiëne op zich al een succesformule is, komt bedrogen uit. Goede manieren zijn bijna even belangrijk, vindt 44%. Een onbeschofte date kan dus ook meteen inpakken, ook al ruikt de adem fris.

Zweet op date

Daarmee lijken de singles dus te zeggen: liever een bezwete date, dan een onbeholpen holbewoner. Een naar zweetluchtje neemt met 33% een derde plek in. Onverzorgde en vieze kleding kan volgens 18% ook echt niet. Zelfs fysieke opdringerigheid (12%) legt het af tegen de ongemanierde single. Een manicure is ook een goed idee vindt 5%: zij vinden afgekloven vingernagels een afknapper.

Opgeruimd

Mocht je jouw date zover weten te krijgen mee naar huis te gaan, zorg even dat je opgeruimd hebt. Niets zo on-sexy om over lege pizzadozen en kruimelige chipszakken heen te moeten stappen op weg naar de slaapkamer met onopgemaakt bed, zo vindt 12%. Slechts 4% vindt dat onhandige of misplaatste grappen een moodkiller van jewelste is.

De 10 absolute date afknappers:

1. Slechte adem (totaal 53%, 49% mannen, 56% vrouwen)

2. Slechte manieren (totaal 44%, 44% mannen, 44% vrouwen)

3. Zweetlucht (totaal 33%, 35% mannen, 30% vrouwen)

4. Vuile kleren (totaal 18%, 15% mannen, 20% vrouwen)

5. Fysieke opdringerigheid / te handtastelijk (algemeen 12%, 9% mannen, 15% vrouwen)

6. Slordig en onopgeruimd (totaal 12%, 14% mannen, 10% vrouwen)

7. Afgekloven vingernagels (totaal 5%, 5% van de mannen, vrouwen 5%)

8. Slechte/misplaatste humor (totaal 5%, 5% van de mannen, de vrouwen 4%)

9. Misplaatste/overdreven tederheid (4%, 2% van de mannen, de vrouwen 6%)

10. Lichaamsbeharing (totaal 4%, 8% mannen, vrouwen 1%)