onzeker lichaamsbeeld

Liefdesverdriet

Een gebroken hart? Liefdesverdriet laat bij vrouwen juist sporen na in de hersenen, zeggen wetenschappers aan de Medical University of South Carolina.

Wat is liefdesverdriet?

Emoties
Je relatie gaat uit en je bent kapot van verdriet. Dat ellendige gevoel is beter bekend als liefdesverdriet en dat schijnt ook in de hersenen te worden waargenomen. Met name bij vrouwen die vanwege een scheiding in een dip zijn beland is er een verminderde hersenactiviteit in de hersengedeelten waarneembaar, die geassocieerd worden met emoties, motivatie en aandacht. Dat gebeurt specifiek als een vrouw aan haar ex-partner denkt, zo is uit hersenscans gebleken. Emoties, motivatie en aandacht kunnen de verkeerde kant opgaan en overgaan in dips en depressies, aldus onderzoeker Jeffrey P. Loberbaum.

Depressie
Loberbaum en zijn collega’s denken dat depressies soms kunnen ontstaan wanneer de hersenen niet in staat zijn op een goede manier om te gaan met neerslachtigheid, scheiding of verdriet. Om te achterhalen hoe precies de hersenen werken bij verdriet, hebben de wetenschappers hersenscans gemaakt van negen vrouwen, die zo’n vier maanden te kampen hadden met liefdesverdriet. De vrouwen gaven aan na de scheiding symptomen van depressie te hebben ondervonden. De meeste vrouwen zeiden daar echter na twee weken minder last van te hebben. Loberbaum en zijn team kwamen erachter dat vrouwen met het meeste verdriet de minste hersenactiviteit hadden.

Volgens sommige wetenschappers zijn de symptomen van liefdesverdriet in chemisch opzicht op te vatten als afkickverschijnselen. Dat mensen zin krijgen in chocolade wanneer ze verlaten zijn door hun grote geliefde, is dan ook niet zo vreemd. Chocolade zou, weliswaar in grote hoeveelheden, een kalmerende werking in de hersenen vrijmaken.

Bron: Singlessite.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.