Prille liefde met Smipe

Liefde voor beginners

Romantisch-exclusieve gevoelens zitten in vrijwel elk mens en vrijwel elke maatschappij. Ook in samenlevingen waarin huwelijken gearrangeerd worden, houdt men van romantische films en verhalen. Het in heftige mate aanhangen van het romantische liefdesideaal – het idee van die ene met wie je bijna alles deelt – is echter cultuurgebonden. Het overgrote deel van de wereld, het niet-westerse deel, heeft een minder individualistische visie op de liefde en op de samenleving.

Gevoel niet zaligmakend

Liefde voor beginners wil duidelijk maken dat ‘gevoel’ niet de enige zaligmakende grondslag voor een succesvolle relatie is. ”Er zijn mensen die nooit verliefd zouden zijn geworden als ze er anderen niet over hadden horen spreken”, merkte de schrijver François de La Rochefoucauld ooit op. Zou dat niet voor ons allemaal gelden?

Mythen in de relatiemarkt

In dit verband stelt het boek een aantal mythen aan de kaak die boven de relatiemarkt zweven. De belangrijkste zijn:

  1. dat vrouwen, met name de hoogopgeleide jonge vrouwen, het in de liefde het moeilijkst hebben;
  2. dat liefde vanzelf gaat en dat op elk potje een dekseltje past;
  3. dat emancipatie per definitie goed is;
  4. dat we in een geseksualiseerde cultuur leven;
  5. dat liefde een gevoel is;
  6. dat seks en liefde vrij zijn.

Liefde voor beginners gaat ook in op misverstanden als het vermeende vrouwenoverschot in grote steden. Liefde voor beginners  zet uw visie op liefde en seksualiteit op losse schroeven.

 

Liefde voor Beginners

De schrijver:

Liefde voor beginners. Een boek met een realistische, naar ik hoop, kijk op liefde. Liefde. Het behelst een aanval op het romantisch denken over liefde. Erg zinnig, kan teleurstellingen voorkomen.  “Voor beginners”  is dubbel: zijn wij niet allen beginners op dit terrein. En tegelijk: de gevorderde kan hier veel uithalen, de titel bezit enige ironie…

Renzo Verwer (Woerden, 1972) is freelancer. Artikelen van hem verschenen onder meer in Viva, De Groene Amsterdammer, Het Parool, de Volkskrant en Onze Taal. Eerdere boeken: De liefdesmarkt: een handboek (2011) Waar blijft die baan: tien sprookjes over de arbeidsmarkt (2014) Vrijheid van meningsuiting voor beginners (2015)

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.