verliefdheid

Liefde verandert leven en brein

In de lente zijn we massaal op zoek naar een nieuwe liefde! Want wat is er nu leuker om met je nieuwe lief deze zomer een romantisch weekendje weg te gaan, terrasje te pakken of een gaaf festival te bezoeken? De liefde maakt je niet alleen gelukkig, maar ook gezond.

Dit zijn de 7 manieren waarop de liefde je brein verandert:

  1. Je voelt je verslaafd. In je hersenen worden dezelfde delen geactiveerd als bij een drugsverslaving. Zowel het gevoel van euforie als je behoefte aan méér zijn hetzelfde als wanneer je drugs gebruikt.
  2. Je gaat denken voor twee. Mensen in een gezonde relatie denken in termen als ‘wij’ en ‘ons’. Recent onderzoek wees uit dat wie in een relatie continu in de eerste persoon enkelvoud spreekt meer kans heeft op een depressie dan wie vaker de wij-vorm gebruikt.
  3. Je leeft langer. Liefde is gezond. Mensen die een goede relatie hebben, leven langer, worden wijzer en hebben een betere geestelijke gezondheid. Het dopamine-niveau in de hersenen van verliefde mensen is hoger, wat zorgt voor gevoelens van euforie en verlangen.
  4. Uit MRI-scans blijkt dat wanneer je verliefd bent de frontale cortex in je hersenen minder actief wordt. Dit gedeelte van je brein is onder meer verantwoordelijk voor je vermogen om een oordeel te vormen. Je zult dus minder kritisch zijn op de persoon om wie je geeft.
  5. In een goede relatie zorgt alleen al het vasthouden van de hand van je partner voor minder stress. Het verlaagt je bloeddruk, vermindert pijn en verbetert je gezondheid.
  6. Een foto van je partner is genoeg om het beloningscentrum in de hersenen te activeren. Daarbij is ook op hersenscans te zien dat je kalmer en minder gestrest wordt.
  7. Je voelt je veilig op dezelfde manier als je je als kind veilig voelde bij je moeder. Je hersenen herkennen dezelfde liefde in een relatie. De delen van je brein die angst en negatieve emoties controleren worden minder actief.

 Ben jij nog op zoek naar die leuke, lieve man of vrouw om hopeloos verliefd op te worden? Check dan ‘daten voor beginners’

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.