verliefdheid

Liefde verandert leven en brein

In de lente zijn we massaal op zoek naar een nieuwe liefde! Want wat is er nu leuker om met je nieuwe lief deze zomer een romantisch weekendje weg te gaan, terrasje te pakken of een gaaf festival te bezoeken? De liefde maakt je niet alleen gelukkig, maar ook gezond.

Dit zijn de 7 manieren waarop de liefde je brein verandert:

  1. Je voelt je verslaafd. In je hersenen worden dezelfde delen geactiveerd als bij een drugsverslaving. Zowel het gevoel van euforie als je behoefte aan méér zijn hetzelfde als wanneer je drugs gebruikt.
  2. Je gaat denken voor twee. Mensen in een gezonde relatie denken in termen als ‘wij’ en ‘ons’. Recent onderzoek wees uit dat wie in een relatie continu in de eerste persoon enkelvoud spreekt meer kans heeft op een depressie dan wie vaker de wij-vorm gebruikt.
  3. Je leeft langer. Liefde is gezond. Mensen die een goede relatie hebben, leven langer, worden wijzer en hebben een betere geestelijke gezondheid. Het dopamine-niveau in de hersenen van verliefde mensen is hoger, wat zorgt voor gevoelens van euforie en verlangen.
  4. Uit MRI-scans blijkt dat wanneer je verliefd bent de frontale cortex in je hersenen minder actief wordt. Dit gedeelte van je brein is onder meer verantwoordelijk voor je vermogen om een oordeel te vormen. Je zult dus minder kritisch zijn op de persoon om wie je geeft.
  5. In een goede relatie zorgt alleen al het vasthouden van de hand van je partner voor minder stress. Het verlaagt je bloeddruk, vermindert pijn en verbetert je gezondheid.
  6. Een foto van je partner is genoeg om het beloningscentrum in de hersenen te activeren. Daarbij is ook op hersenscans te zien dat je kalmer en minder gestrest wordt.
  7. Je voelt je veilig op dezelfde manier als je je als kind veilig voelde bij je moeder. Je hersenen herkennen dezelfde liefde in een relatie. De delen van je brein die angst en negatieve emoties controleren worden minder actief.

 Ben jij nog op zoek naar die leuke, lieve man of vrouw om hopeloos verliefd op te worden? Check dan ‘daten voor beginners’

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!