solo reis tips introvert

Liefde overbrugt leeftijdsverschil

‘Leeftijd speelt geen rol’ is in de liefde een cliché met een kern van waarheid. Je kunt tegen enkele praktische of hormonale verschillen op lopen wanneer je een relatie hebt met iemand die veel ouder of jonger is dan jij. Maar met inlevingsvermogen en begrip kun je veel overbruggen.

Leeftijd is geen criterium

Een liefdesrelatie ga je aan wanneer er sprake is van wederzijdse aantrekkingskracht, gedeelde interesse, begrip, humor, sociaal gevoel en verantwoordelijkheidsgevoel. Leeftijd is geen criterium, het is slechts een manier om mensen in groepen onder te verdelen.

Leeftijdsfase belangrijker dan leeftijd

Of je nu tien, twintig of dertig jaar met elkaar in leeftijd scheelt, het áántal jaren is niet van belang. Wat wel belangrijk is, is in welke leeftijdsfase je zit en of je dezelfde beleving en interesses hebt – of je op dezelfde golflengte zit. Hoe kleiner de verschillen in beleving en leeftijdsfase, hoe groter de kans op een geslaagde relatie.

Bijvoorbeeld: een stel van 18 en 38 jaar is bezig met tegenstrijdige zaken als studiekeuze contra kinderwens, een stel van 38 en 58 jaar heeft verschillende belevingen zoals carrière versus prepensioen, terwijl een stel van 58 en 78 jaar samen voor de kleinkinderen zorgt…

Twistpunten

Omdat je partnerkeuze gebaseerd is op gelijke interesses zal er weinig discussie ontstaan als het gaat om de vakantiebestemming, vrijetijdsbesteding of werk en studie. Wat wel een struikelblok kan vormen is de kinderwens: hij vindt zichzelf te oud en is net opa geworden, terwijl zij hem graag als vader zou zien. Omgekeerd is het probleem groter: als zij te oud is, terwijl hij graag kinderen wil.

Vandaag de dag worden steeds meer oudere mannen (opnieuw) vader en dit kan voordelen bieden: hij zorgt voor het kind en zijn partner kan zich wijden aan studie of carrière.

Uithoudingsvermogen, energiepeil en ondernemingslust kunnen ook een twistpunt vormen. Bijvoorbeeld: hij wil voor de tweede achtereenvolgende avond gaan stappen maar jij hebt geen zin, of hij wil even uitrusten terwijl jij nog uren door kunt fietsen.

Veranderingen

Gezondheidsproblemen, verminderde vitaliteit en afnemende seksdrive kunnen op latere leeftijd een rol gaan spelen. De oudere partner zal hier statistisch gezien eerder last van krijgen dan de jongere.

Voor vrouwen geldt dat zij gemiddeld rond de 50 jaar de menopauze doormaken en ook bij mannen komen op deze leeftijd hormonale veranderingen voor. Beiden kunnen in deze periode last hebben van vervelende bijverschijnselen zoals: opvliegers, depressie, afname van de libido en nervositeit.

Wanneer de oudere partner richting zeventig gaat, zie je een toenemende terughoudendheid en aarzeling ten aanzien van nieuwe ondernemingen of grote veranderingen. Onbegrip voor deze veranderde beleving kan een relatie flink onder druk zetten. Dit is echter een ‘ouderenprobleem’ en komt ook voor wanneer het leeftijdsverschil kleiner is, bijvoorbeeld 66 en 71 jaar.

Geen standaardformule

Elke relatie is anders, is uniek, en je kunt geen standaardformule geven van een relatie met een oudere of jongere partner. De voordelen en nadelen in zijn algemeenheid op een rijtje.

Voordelen:

•Oudere partners hebben meer levenservaring, zijn evenwichtiger
•Jonge partners stimuleren in nieuwe ervaringen opdoen
•Oudere partners geven een gevoel van veiligheid, stabiliteit
•Jonge partners houden je jong van geest, energiek
•Oudere partners geven (financiële) zekerheid en ruimte tot ontplooiing (zorg voor kinderen)

Nadelen:

•Oudere partners hebben minder feeling met tijdgebonden onderwerpen.
•Jongere partners hebben minder feeling met ‘vroeger’ (generatiekloof).
•Oudere partners kunnen belerend lijken, jongere juist onervaren.
•Oudere partners hebben eerder kans op gezondheidsproblemen.
•Verschil in vitaliteit, seksdrive, ondernemingslust.
•De eventuele kinderwens is moeilijker te realiseren.
•Andere beleving, ervaringen, herinneringen.
•Negatieve reactie uit omgeving.

Oplossing en vaardigheden

Zolang je zorgt dat je aansluiting bij elkaar blijft vinden, vormt een groot leeftijdsverschil in een relatie geen enkel probleem. Het succes van een prettige relatie schuilt in het vermogen je in te leven in de ander.

De kracht zit in de kleine gedeelde dingen: de dagelijkse gesprekken, het delen van de taken en zorg, samen tijd doorbrengen en (sociale) activiteiten ondernemen. Inleving en aanpassing zijn sleutelwoorden; zorg bij eventuele struikelpunten voor een goed compromis.

Bron: Gezondheidsnet

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.