lezen in bed

Liefde is samen lezen in bed

“Samen lezen staat symbool voor het kunnen delen van onze ware zelf, zonder schaamte, zonder gene of iets te hoeven presteren. Zo samen in bed liggend zijn we zoals we in de rest van het leven maar zelden zijn: domweg geaccepteerd.” Je zou kunnen zeggen: liefde is samen lezen in bed.

 Seks of sexy verschijning?

Dit dictaat over samen lezen in bed is een deel van een column in V Zomer Magazine van De Volkskrant. Het is een tekst van Alain de Botton, vertaald door Leo Reijen. Het samen lezen in bed beschrijft Alain als een verborgen genoegen. Wanneer je dit kunt met iemand, dan geeft dit blijk van grote psychologische vaardigheid. Je zou het bijna als selectiecriterium kunnen gebruiken. Niet het hebben van geweldige seks met elkaar, niet de sexy verschijning van iemand die je voor het eerst ziet, maar de gedachte met die ander samen in bed, zonder iets te hoeven zeggen, de een na de andere bladzijden te willen omslaan.

Liefde is samen lezen in bed

Wanneer je verder kunt kijken dan de eerste verliefdheid en je zou kunnen bedenken waar de liefde aan zou moeten voldoen na verloop van tijd, dan krijg je ander soort beelden in je vizier, dan enkel lichamelijke aantrekkingskracht en elkaar wel leuk vinden. Denk aan een zijdelingse blik van verstandhouding, het volgen van een tv-serie, denk maar aan MAX met zijn trage tv zoals We zijn er bijna. En daar dan later gezellig over kletsen.

Relatie complexe onderneming

Langdurige relaties zijn zeer complexe ondernemingen Het kan bijna niet anders wanneer twee ambitieuze onafhankelijke, authentieke mensen hun leven aan elkaar verbinden, dat dit soms veel verdriet en wrijving geeft. Een relatie die lang duurt is vooral geen glitter en glamour, maar wanneer je samen in bed kunt liggen om allebei een boek te lezen dan is dat een teken van diepe genegenheid. Dat niks hoeft en dat alles mag. Dit wil niet zeggen dat je tussen de hoofdstukken door geen seks mag hebben. Maar dat moet niet het doel zijn van samen een boek lezen in bed.

De oorsponkelijke tekst van deze column staat ook op thebookoflife.org. Een levend boek met inzichten o.a. over liefde. 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.