Liefde is niet te koop

Hoe bepalend is de rol van geld binnen liefdesrelaties? Datingsite eDarling ging op zoek naar een antwoord in haar laatste enquête, waarbij singles werd gevraagd naar de rol die geld volgens hen speelt in relaties.

Enquête onthult!

Zou je met iemand daten, alleen om zijn/haar geld?
Mannen: 98%  Nee, 2% Ja,
Vrouwen: 94% Nee, 6% Ja.

Hoe belangrijk is het inkomen van je potentiële partner?
Mannen: 84% Niet belangrijk,16% Belangrijk (moet gelijk of hoger zijn), 0% Moet lager zijn dan dat van mij.
Vrouwen: 35% Niet belangrijk, 65% Belangrijk (moet gelijk of hoger zijn, 0% Moet lager zijn dan dat van mij.

Zou je met iemand trouwen die een lager inkomen heeft dan jij?
Mannen: 81% Ja, 9% Ja, als mijn partner een huis, auto etc. zou hebben, 0% Nee.
Vrouwen: 38% Ja, 28% Ja, als mijn partner een huis, auto etc. zou hebben, 34% Nee.

Voor wie is het moeilijker om een partner te vinden?
Mannen: 45% Een succesvolle man, 55% Een succesvolle vrouw.
Vrouwen: 13% Een succesvolle man, 86% Een succesvolle vrouw.

Wie zou je liever hebben als partner?
Mannen: 10% Een lieve, onaantrekkelijke partner die heel rijk is, 90% Een lieve, aantrekkelijke partner die heel arm is,
Vrouwen: 28% Een lieve, onaantrekkelijke partner die heel rijk is, 72% Een lieve, aantrekkelijke partner die heel arm is.

Karaktertrekken over geld waar single mannen zich het meest aan irriteren:
1. Het regelmatig lenen van kleine hoeveelheden geld zonder terug te betalen
2. Liegen over hoeveel dingen kosten
3. Vertellen hoe ik mijn geld moet uitgeven
4. Leent aan andere waardoor hij/zij zelf geen geld meer heeft
5. Extreem zuinig zijn

 Karaktertrekken over geld waar single vrouwen zich het meest aan storen:
1. Het regelmatig lenen van kleine hoeveelheden geld zonder terug te betalen
2. Liegen over hoeveel dingen kosten
3. Vertellen hoe ik mijn geld moet uitgeven
4. Extreem zuinig zijn
5. Elke rekening uitrekenen en de kosten precies door de helft delen

Geld een voorwaarde voor liefde?

Hoewel mannen noch vrouwen denken dat ze iemand puur zouden daten omwille van hun rijkdom (slechts 2% van de mannen en 6% van de vrouwen), lijken vrouwen meer waarde te hechten aan het inkomen van hun partner. 65% vertelde eDarling dat het inkomen van hun partner ‘belangrijk’ is, in vergelijking met slechts 16% van de ondervraagde mannen.

Vrouwen zijn ook terughoudend om in het huwelijksbootje te stappen met mannen die minder verdienen dan zijzelf – slechts 38% gaf een volmondige ‘ja’, 34% zei nee. Voor mannen speelt de hoogte van het inkomen van hun partner geen rol: geen enkele man gaf aan dat een lager inkomen van een partner hen zou afschrikken.

Liefde is…

Als het gaat om ‘sharing is caring’, zijn de mannen eerder geneigd hun inkomsten met hun partner te delen dan vrouwen. Ruim 50% van de ondervraagde mannen zou een gezamenlijke rekening nemen in een serieuze relatie, omdat je ‘alles deelt in een goede relatie’, ten op zichte van slechts 31% van de vrouwen. Ook als het gaat om het ontdekken van geheime schulden, is 70% van de mannen bereid om hun partner te helpen uit de schulden te komen, tegenover slechts 38% van de vrouwen.

Evolutionaire onafhankelijkheid vs. natuurlijke afhankelijkheid

Waarom hebben mannen en vrouwen zo’n andere kijk op de rol van geld binnen een relatie?  Dr. Wiebke Neberich, eDarlings’ psychologe en onderzoeker: “De resultaten  illustreren  het conflict tussen de evolutionaire drang naar onafhankelijkheid aan de ene kant en de gewenste afhankelijkheid van vrouwen aan de andere kant. Vrouwen hebben lang gevochten voor sociale en financiële onafhankelijkheid van mannen, en hechten hier veel waarde aan. Het verlangen van vrouwen voor zekerheid en een partner met een solide inkomen kan op het eerste gezicht tegenstrijdig lijken. Dit kan echter verklaard worden door de natuurlijke rol van de vrouw als de meer afhankelijke persoon tijdens de periode dat ze aan een gezin beginnen– zelfs in de meer gelijkwaardige samenleving van tegenwoordig. Beschouwd vanuit een evolutionair perspectief, is het logisch dat vrouwen zoeken naar een degelijke partner met een goed inkomen.”

Samenvatting van de resultaten:
Mannen delen eerder hun inkomsten delen in een relatie.
Vrouwen hechten meer waarde aan het inkomen van hun partner.
Voor mannen is het uiterlijk van hun partner belangrijker.
Voor succesvolle vrouwen is het moeilijker een partner te vinden.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.