blij als mens

Liefde is het allerbelangrijkst

Waar liefde is, is leven. Aldus Mahatma Gandhi. Mooi natuurlijk, maar ook een beetje ingewikkeld. Want hoe kun je in het dagelijks leven liefdevoller zijn? In dit artikel vind je veel praktische tips voor een liefdevoller leven. Liefde is belangrijk. Misschien zelfs wel het belangrijkst. En dat is fijn. Want liefde is gratis en makkelijk verkrijgbaar. Althans, dat zou kúnnen. Want in de praktijk vinden veel mensen het lastig om een liefdevolle levenshouding aan te nemen.

Liefde is het allerbelangrijkst

Dat veel mensen het in de praktijk lastig vinden om een liefdevolle houding aan te nemen, is niet vreemd. We worden er namelijk niet bepaald in getraind. We worden vooral getraind in kritisch denken, in angst en negativiteit. Tijd om onszelf meer te trainen in liefde. Vooral omdat het dus mogelijk het allerbelangrijkst is. Laten we onze prioriteiten in de juiste volgorde zetten. Pik uit de volgende 36 manieren een paar tips en ga ermee aan de slag. Een liefdevolle levenshouding heeft veel te maken met het veranderen van je kijk op de wereld en de mensen om je heen. Dat kost tijd, dus neem je tijd.

 1. Besef dat je eerst van jezelf moet houden voordat je je liefde echt kunt delen met anderen. Deel je liefde vanuit een overlopende emmer.
 2. Besef dat je je alleen liefdevol kunt voelen door liefdevol te handelen. Door liefdevol te handelen richting anderen, zul je pas echt kunnen ervaren hoe het is om liefdevol te zijn.
 3. Je kunt het compleet oneens zijn met iemand, en toch liefde voelen voor die persoon. Hoe iemand handelt en wie iemand is zijn twee verschillende dingen. Hou van wie de persoon is, dat is alles.
 4. Ga van het goede uit in mensen. Wanneer ze iets doen dat jou niet zint, besef dan dat ieder mens goed handelt gezien zijn beeld van de wereld.
 5. Accepteer dat je niet hetzelfde wereldbeeld deelt met alle andere mensen. Sterker nog, zie dit verschil liever als een enorme kans om te leren en te groeien.
 6. Jouw manier is geen betere manier. Jouw manier is een andere manier.
 7. Begroet mensen met een glimlach. Ook vreemden op straat. Ook mensen die niet terug glimlachen. Be the change. Een simpele glimlach heeft vaak meer effect op iemands dag dan je beseft.
 8. Wees minder bezig met je eigen behoeften en meer met de behoeften van de mensen om je heen. Kijk of je mensen kunt helpen.
 9. Door mensen te helpen, door bij te dragen, maak je je eigen leven rijker en ervaar je meer voldoening. En de ander is er ook nog eens bij gebaat.
 10. Besef dat jij andere mensen niet kunt veranderen. Net zoals andere mensen jou niet kunnen veranderen.
 11. Je kunt mensen wel inspireren. Hierdoor zou het kunnen dat mensen besluiten te veranderen dankzij jouw input. De beste manier om mensen te inspireren, is door een inspirerend voorbeeld te zijn. En dat betekent weer dat je vooral aan jezelf werkt.
 12. Liefde gaat niet op. Er is oneindig veel van. Wees dus niet bang om het te delen met mensen.
 13. Liefdevol zijn betekent niet dat je over je heen laat lopen. Want je kunt alleen liefdevol zijn als je goed voor jezelf zorgt. En dat doe je door grenzen te stellen. Als je geen grenzen stelt, doe je jezelf tekort.
 14. Plaats jezelf in de schoenen van de ander. Vanuit dit perspectief zul je de wereld beter begrijpen, en zul je anderen beter begrijpen.
 15. Geef minder kritiek. Als je iemand kritiek moet geven, doe het dan op een respectvolle manier waarbij je rekening houdt met de ander zijn eigenwaarde.
 16. Als je kritiek geeft, begin dan met iets positiefs, geef kritiek en eindig met iets positiefs. Deze ‘sandwich’ methode laat mensen in hun waarde terwijl er ook helder gecommuniceerd kan worden.
 17. Breng meer tijd door met andere mensen.
 18. Wees oprecht geïnteresseerd in anderen. Luister, laat ze uitpraten, stel vragen. Praat minder over jezelf.
 19. Heb minder verwachtingen van mensen. En als je iets verwacht, spreek deze verwachting dan uit richting deze persoon.
 20. Mensen kunnen geen gedachten lezen. Als jij iets wilt van iemand, dan moet je dit duidelijk vragen. Anders is de kans groot dat er niets gebeurt, en jij je gefrustreerd voelt.
 21. Oefen met een open lichaamshouding. Doe alsof je kruin omhoog wordt getild aan een draadje. Laat je schouders zakken. Adem een paar keer diep in en uit, zet een lichte glimlach op je gezicht en ga de wereld tegemoet.
 22. Raak mensen vaker aan. Schud een hand, knuffel, leg je hand af en toe op iemands schouder. Door aanraking bevestig je dat je iemand aardig vindt, en versterk je jullie band. Maak het niet te eng, anders is de volgende aanraking een platte hand in je gezicht.
 23. Durf jezelf te zijn. Ja, je bent anders. Ja, je hebt gekke trekjes. Ja, je schaamt je voor bepaalde eigenschappen. Maar weet je wat? Dat geldt voor ons allemaal. Jij mag zijn wie je wilt zijn, zonder je te hoeven schamen.
 24. Doe je best om anderen een goed gevoel te bezorgen. Bijvoorbeeld door oprechte complimenten te geven, en te laten weten hoeveel je mensen waardeert.
 25. Voel je dankbaar voor de fijne mensen in je leven.
 26. Besef dat vriendschappen en andere relaties alleen werken als jullie er allebei blijer en energieker van worden. Als je merkt dat mensen je leegzuigen, dan is het misschien tijd om minder tijd door te brengen met deze persoon. Diegene past dan simpelweg niet meer bij je.
 27. Accepteer dat relaties niet voor altijd hoeven te zijn. Sommige vriendschappen evalueren zo dat jullie uit elkaar groeien. Dat is niet slecht, dat is gewoon het leven. Het kan moeilijk zijn, dat wel.
 28. Zorg dat je altijd nieuwe mensen blijft ontmoeten. Ook als je ouder bent. Juist omdat vriendschappen niet voor altijd zijn, is het belangrijk om mensen te blijven vinden die nu bij je passen.
 29. Je aandacht en aanwezigheid is altijd belangrijker dan cadeautjes.
 30. De meeste mensen krijgen te weinig aandacht. En als ze aandacht krijgen, dan is dat alleen als ze problemen hebben of een award winnen. Als jij mensen oprecht aandacht schenkt en echt geïnteresseerd bent, dan ben je een lichtpuntje in iemands leven.
 31. Probeer niet af te glijden in negatieve gedachten. Houd je vibe ‘hoog’. En, probeer niet te oordelen. Laat alles en iedereen meer zijn zoals ze willen zijn. Mensen vinden het heerlijk als ze iemand ontmoeten die ze eens niet veroordelen.
 32. De wereld is niet goed of slecht. De wereld is. Er is ontzettend veel liefde te vinden in de wereld, maar je ziet het alleen als je het wilt zien. Richt je op deze mooie kanten, dan zul je er steeds meer van ervaren.
 33. Zie liefde als een rivier. Je kunt ervoor kiezen om aan de kant te blijven staan, er geen gebruik van te maken, en je klote te voelen. Of je kunt in de rivier springen, en je rustig laten meevoeren. Dan wordt alles makkelijker en leuker zonder dat je er veel moeite voor doet.
 34. Liefde is niet alleen iets dat je voelt richting jezelf, andere mensen of dieren. Het is ook iets dat je kunt stoppen in je werk, in je maaltijden, in een hobby. Het houdt vooral in dat je leeft met aandacht, waardering en bewustzijn van ieder moment.
 35. Liefdevol leven gaat hand in hand met ontspannen leven. Hoe meer stress je ervaart, des te moeilijker het is om liefdevol te zijn.
 36. Liefdevol leven draait ook om verbondenheid. Om jezelf kwetsbaar durven opstellen, en jezelf verbonden voelen met niet alleen de mensen in je omgeving, maar met de hele wereld..

Door liefdevoller te handelen zul je je automatisch liefdevoller voelen. Dus laat je schouders zakken en zet een glimlach op. Tijd om de wereld én je leven een beetje mooier te maken vandaag!

Bron: Je liefdevoller voelen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.