Verliefd zijn dat wil toch iedereen. Of in ieder geval een keer dat gevoel hebben, zodat je kunt mee praten met de rest van de wereld. Meisjes willen vaak op jonge leeftijd weten waarom zij nog niet verliefd zijn en nog niet gezoend hebben en of dat wel normaal is dan. Liefde is als met spoken. Iedereen praat erover, maar niemand heeft ze ooit gezien.
Liefde is als met spoken
De Franse schrijver François de la Rochefoucauld die leefde van 1630 tot 1680 beweert dat het met de liefde is als met spoken. Iedereen praat erover maar niemand heeft ze ooit gezien. Mogelijk wordt er hier bedoeld dat veel mensen wel zeggen dat ze weten wat liefde is, maar het nog niet tegen zijn gekomen. Of dat ze rondom de liefde de schijn ophouden en maar wat aan klooien. Of dat ze zomaar wat doen in relaties en soms heel andere gevoelens hebben dan ze voorgeven.
Geluk voorwenden
Een andere uitspraak van deze zelfde schrijver nijgt ook in die richting. “We doen minder moeite om gelukkig te worden, dan dat we de indruk voorwenden, gelukkig te zijn.” Wanneer je dit bedenkt kan het feit dat we onze facebookpagina zo erg willen vervolmaken daar mee van doen hebben. De bewering van het spook dat nog niet gezien is, kan er ook op slaan dat je echt niet kunt bedenken wat liefde is wanneer je nog nooit echt verliefd bent geweest. Je moet mogelijke eerst door anderen op het idee gebracht worden wat het is. Misschien hebben mensen in jouw omgeving over een liefde die niet bij jou past. Waar hebben ze het over, kun je dan denken. Dat is niets voor mij, ik ken dit niet.
Liefde moet van twee kanten komen
Wat de een liefde noemt, kun jij als lust zien. Pas als je er over leest, zou je kunnen gaan denken dit ook te kennen. Het kan zijn dat dan het verlangen ernaar geboren wordt. En daar komt nog bij dat de liefde van twee kanten moet komen. Van onszelf en van de ander. Er kan een schare leuke kandidaten langs trekken zonder dat we er interesse voor hebben, als we er op dat moment niet klaar voor zijn. “Voor het ontstaan van verliefdheid is ontvankelijkheid nodig, we moet er voor openstaan,” zegt Jan Dorst in zijn overweging over verliefdheid in BN DeStem, op 12 december 2017. Jan is gespecialiseerd in de filosofie van de liefde.
Stap over drempelvrees heen
Moet je jezelf dwingen tot de liefde of verliefdheid als je er om wat voor reden nog niet aan toe bent? Misschien heb je gewoon een goede reden om het nog een tijdje van een afstand te bekijken. Maar is er niets wat je tegenhoudt, anders dan drempelvrees, dan moet je de sprong gewoon eens maken om te kijken waar je uitkomt. Sommige dingen ontstaan pas als je er aan begonnen bent.