communiceren moet je leren

Levensles: problemen laten bij wie ze horen

Een probleem? Dat dient te worden aangepakt en opgelost. Liefst meteen! Of anders toch wel op zeer korte termijn. Voor velen van ons zeer herkenbaar. Of het nu met je zus, broer, collega of ex-partner is; goed kunnen luisteren, communiceren en de problemen van anderen niet allemaal op je schouders nemen, dat staat centraal in het boek: ‘Problemen laten bij wie ze horen’.

Miscommunicatie

Ik had het laatst zelf nog aan de hand. Een van mijn volwassen kinderen vroeg om hulp. Een financiële bijdrage voor een nieuwe opleiding. Van mij, maar ook van zijn vader. Wij (zoals zovelen) zijn inmiddels alweer heel wat jaartjes uit elkaar. Helaas niet in goede harmonie en ook van een goede verstandhouding is geen sprake. Iets dat ik tot op de dag van vandaag betreur. Want een moeizame communicatie zorgt voor heel wat miscommunicatie.

It takes two to Tango

Helaas heb ik met vallen opstaan geleerd dat er twee mensen nodig zijn om een relatie te laten werken. Ook bij een na-huwelijkse relatie gaat de slogan ‘it takes two to tango’ op. Mijn ex communiceert bij voorkeur niet. Althans, niet met mij. En als het écht niet anders kan dan is er contact maar…. het moet wel op zijn tijdstip, manier en met de uitkomst die hij voor ogen heeft. Zo niet, dan heb ik een probleem. Daar doe ik niks aan. Het is een gegeven en daar moet ik het mee doen. Daarom is de scheiding ook niet soepel verlopen.

Vrede bewaren

Ben ik de makkelijkste? Zeker niet. Ook ik heb mijn gebreken en tekortkomingen. Maar ik zie ze wel en ben ook niet te beroerd om hand in eigen boezem te steken. Ik weet heus dat ook ik een aandeel heb in onze scheiding en welke dat is geweest. Het positieve is wel dat ik er een hoop van heb geleerd. Geleerd om duidelijker te zijn. Beter voor mezelf of mijn belangen op te komen. Maar ook om niet langer de tekortkomingen van de ander te willen oplossen of verbloemen. Het kan namelijk niet zo zijn dat ik mijn ex na al die jaren nog steeds naar de mond moet praten om de boel niet te laten escaleren. En dat is spijtig genoeg de enige manier om de vrede te bewaren. Zolang ik instem en doe wat hij van mij vraagt is er niks aan de hand. Zo niet, dan komen de sneren en beledigingen.

Probleem oplossen

Mijn voorstel hoe ik dacht ons kind tegemoet te komen in zijn behoefte aan hulp werd door hem rigoureus van tafel geveegd. Geen vragen, geen hoe wat of waarom, geen inlevingsvermogen, gewoon van tafel. Een uurtje later kwam er een WhatsApp bericht. Ik mocht kiezen: (alleen die tekst al….)  of het ging op zijn manier en dan mocht ik meedoen, anders regelde hij het zelf wel. Toen ik vriendelijk bedankte en hem zelf liet oplossen werd hij boos. Tja. Daar zat ik dan weer met een rotgevoel.

Loslaten

De oude ik, die zou meteen in de pen zijn geklommen. Het epistel zou bol staan van de vragen. Vragen die in de loop der jaren eigenlijk niet zijn veranderd. Ik zou namelijk graag begrijpen waarom het hem zo makkelijk valt om bot, autoritair, beledigend, respectloos en onaardig te zijn en het hem zo moeilijk afgaat om zich eens in een ander te verplaatsen. Empathie te tonen, vragen te stellen, proberen om op een volwassen, respectvolle en gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan? De nieuwe ik doet dat niet meer. Geen mail, ook geen berichtje terug. Het lost namelijk niets op. Ik laat het probleem waar het is, bij hem. Hij zal zelf moeten leven met zijn karakter, zelf de consequenties moeten dragen van zijn gedrag, net als ik en ieder van ons dat moet. Het raakt me nog altijd, maar gelukkig lang niet meer zo erg als vroeger. Misschien toch nog maar een keer dat boek lezen.. 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.