partneralimentatie
21 June 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

Een echtscheiding is een moeilijk proces om doorheen te gaan. Het is emotioneel erg zwaar en zelfs de meest beschaafde break-ups kunnen je mentaal kapot maken. De tijd heelt alle wonden, maar je kunt dit versnellen. Met een aantal actieve stappen die je zelf kunt ondernemen, kan je het genezingsproces vergemakkelijken, zodat je je leven weer kunt opbouwen. Ontdek het met deze 9 tips.

Jezelf helpen na een scheiding

De acceptatie vinden in het feit dat je huwelijk om wat voor reden dan ook stuk is gegaan, kan enige tijd duren en er zijn vaak veel negatieve emoties die je zult ervaren die gaandeweg moeten worden aangepakt; schuld, schaamte en verdriet ervaar je vaak in overvloed.

Wanneer een relatie stuk is gegaan als direct gevolg van onredelijk gedrag, kan je te maken krijgen met een hele reeks extra emoties. Woede en bitterheid komen zeer vaak voor en kunnen zorgen voor irrationeel of zelfdestructief gedrag.

Het is absoluut noodzakelijk dat je een manier vindt om alle negatieve, ongezonde gevoelens achter je te laten om weer gezond en gelukkig in het leven te staan na een scheiding.

9 zelfhulp tips die helpen je geluk te vinden na een scheiding

 

 

1. Negeer niet hoe je je voelt

Wanneer je je ware gevoelens negeert,  kunnen negatieve emoties zoals wrok of woede gemakkelijker etteren en groeien. Ze knagen aan je onderbewustzijn en kunnen een verwoestende invloed hebben op je welzijn, waardoor angst en zelfs depressies kunnen ontstaan.

Jezelf toestaan ​​om te voelen en jezelf tijd en toestemming te geven om te rouwen om het einde van de relatie is gezond en dit zal uiteindelijk leiden tot acceptatie, waardoor je verder kunt na een scheiding.

 

2. Onthoud dat verandering altijd moeilijk is

Een echtscheiding betekent over het algemeen dat er veel voor je veranderd. Je kan je zelfs ontredderd voelen! Misschien moet je het gezin of je woning verlaten. Je kunt meer financiële druk ervaren nu je een alleenstaande met kinderen bent. Je zorgen kunnen dus groter worden.

Deze verandering kan soms overweldigend aanvoelen, dus het is een geweldig idee om dingen gestructureerd aan te pakken. Schrijf voor jezelf een takenlijst uit in plaats van je overweldigd te voelen door je onzekere toekomst. Begin met één taak tegelijk, het zal hierdoor minder eng en veel beheersbaarder aanvoelen.

 

3. Vraag om steun van familie en vrienden

Het leven na een scheiding kan een stuk draaglijker worden, als in deze tijd kunt leunen op familie en vrienden. Organiseer een borrel, ga met hen een drankje doen in de stad of ga even langs voor een praatje. Vraag om ondersteuning en contact bij de mensen die het dichtst bij je staan, je zult je minder eenzaam en geïsoleerd voelen. 

Het is echt geen teken van zwakte wanneer je om hulp vraagt bij je naasten. Sterker, je zult waarschijnlijk merken dat degene die het dichtst bij je staan je graag willen helpen. Zelfs als het alleen betekent dat ze je praktisch advies geven of een luisterend oor bieden.

 

4. Voed je negatieve emoties niet

Woede is een krachtige emotie en als je het gevoel hebt dat je onrecht is aangedaan, kan het moeilijk zijn dit intense, overweldigende gevoel niet te voelen. Je mag boos zijn, maar besef dat het geen gemoedstoestand is die je gedurende lange tijd moet hebben. Het is noodzakelijk dat je een gezonde manier vindt om met dergelijke emoties om te gaan.

Laat je niet verleiden om je ex-partner te volgen op bijvoorbeeld social media. Kijken hoe ze doorgaan met hun leven, schijnbaar onaangetast door de ineenstorting van de relatie, voedt gegarandeerd elke woede of verdriet die je voelt.

Niets wat je nu doet kan het verleden veranderen, maar je hebt wel de kracht om je toekomst vorm te geven.

Net zo hard kunnen eventuele spijtgevoelens toenemen als je jezelf blijft blootstellen aan je ex terwijl je naar foto’s van hem of haar kijkt en wenst dat het ooit weer anders komt.

Door stil te blijven staan ​​bij wat er is misgegaan of de omstandigheden die tot je scheiding hebben geleid, zul je alleen maar vast blijven zitten in een negatieve spiraal die je genezing niet zal vergemakkelijken, dus werk aan acceptatie.

Niets wat je nu doet kan het verleden veranderen, maar je hebt wel de kracht om je toekomst vorm te geven, dus het is tijd om vooruit te kijken en je daarop te concentreren.

 

5. Zoek professionele hulp

Als je jezelf de tijd hebt gegeven en je hebt nog steeds moeite om de scheiding te verwerken, dan kan het zijn dat je professionele hulp moet zoeken.

Een therapeut kan je inzichten geven en nieuwe vaardigheden leren om je scheiding te verwerken. De eerste stap is dan het bezoeken van de huisarts. Die kan je doorverwijzen als je voelt dat je erg gestrest, angstig of depressief bent. 

 

6. Het is mogelijk om vrienden te zijn

Je houdt misschien niet meer van elkaar zoals je vroeger deed, maar het betekent niet dat al je gevoelens voor je ex-partner gewoon verdwijnen omdat je gescheiden bent. Vrienden blijven na een scheiding is mogelijk

Het is echt mogelijk om een ​​vriendschap te onderhouden na een scheiding (ik zie het om me heen en het is hen echt gelukt), je bent er waarschijnlijk de afgelopen jaren voor elkaar geweest, het is niet nodig om alle banden te verbreken zodra de scheiding officieel is.

Als je samen kinderen hebt of veel gemeenschappelijke vrienden, dan zal het voor iedereen gemakkelijker en veel aangenamer zijn als je er moeite voor doet om een ​​vriendschappelijke relatie te onderhouden.

 

7. Onthoud dat je weer geluk zult vinden.

Na wat vele jaren samen had kunnen zijn geweest, kan het ontmoedigend zijn om je voor te stellen dat je doorgaat met het leven met je partner niet langer aan je zijde.

Echtscheiding kan echter de ideale gelegenheid bieden voor groei en zelfontdekking. 

Beslissingen nemen wordt van jou verwacht en die hoef je niet meer in overleg te doen. Hierdoor kan een echtscheiding enorm bevrijdend werken. 

Neem de tijd om je te concentreren op wat je gelukkig maakt. Misschien betekende je rol in de relatie dat je bepaalde dingen opgaf, ofwel om meer tijd met de ander door te brengen, om voor het gezin te zorgen, of dat je gewoon stopte met dingen die je vroeger leuk vond omdat je partner er niet van genoot.

Dit is het ideale moment om opnieuw te ontdekken wat je gelukkig maakt en plannen te maken voor de toekomst die je ook door het genezingsproces zullen helpen.

Concentreer je op het vullen van je tijd met dingen die je leuk vindt. Bezoek je vrienden en familie. Als je niet veel vrienden hebt, of als al je vrienden gemeenschappelijke vrienden waren, is dit een goed moment om eropuit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten door lid te worden van een club of een nieuwe hobby te beginnen. 

Ontdek onze agenda voor leuke evenementen. 

 

8. Pak eenzaamheid aan!

Eenzaam voelen wordt te weinig besproken in relatie tot echtscheiding, maar eenzaamheid kan enorm moeilijk zijn om mee om te gaan, omdat het zo’n grote impact heeft op de algehele geestelijke gezondheid.

Een vriend van me heeft zowel met echtscheiding als met acute eenzaamheid te maken gehad, en hij vertelde me dat aardiger zijn voor jezelf (leren negatieve zelfpraat te herkennen en te stoppen) en beslissingen nemen die ertoe leiden dat je socialer wordt, echt kan helpen.

Praat met willekeurige mensen in de supermarkt, in de sportschool of als je wacht op de trein. Het zijn die kleine dingen die je zelfvertrouwen verhogen en het leven na een scheiding makkelijker maakt.

 

9. Laat los en laat je verleden niet je toekomst bepalen

Het is heel normaal dat je vertrouwensproblemen ontwikkeld na een relatiebreuk en dit kan een ernstige impact hebben op jouw gedrag.

Logisch dat je elke nieuwe relatie voorzichtig wilt benaderen, vooral in deze moderne online datingwereld is dat verstandig. Echter, laat dat wat je in het verleden hebt meegemaakt een nieuwe relatie niet saboteren.

Vooral overspel is een moeilijke ervaring om op terug te komen, dus hoewel je ervaringen uit het verleden je onvermijdelijk zullen vormen, gebruik die wijsheid in je voordeel zonder dat het je in een bewaakte cynicus verandert.

Er valt veel te zeggen voor een positieve mentale houding en hoewel echtscheiding een moeilijk proces is om door te gaan, met de juiste instelling, kom je er doorheen. 

 

Delen:
Facebook Twitter Icon

1 reacties

  1. Ik ben een alleenstaande moeder en heb twee kinderen.Wie is zo lief om contact met mij op te nemen. Ik ben 34jr jong.

    HolwijnSabrina | 25-06-2021
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

gerelateerde artikelen

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

Dit is waarom er meer relaties sneuvelen dan vroeger

Steeds meer relaties overleven het niet. Vroeger was dat anders. Hoe...

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat...

Bemiddelingsbureau introduceert aanpak om eenzaamheid onder jongvolwassenen aan te pakken

Het is algemeen bekend dat één op de drie jongvolwassenen zich...

Beter niet scheiden wanneer je kinderen hebt?

Je vermoedt dat het gras bij de buren groener is, of...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...