narcisme in relatie
12 January 2016

Leven met narcist gedoemd tot scheiding

Wanneer je jong bent, hebt je het mogelijk nog niet zo door, dat je vriendje narcistische trekken heeft. Liefde maakt blind. Wijsheid komt met de jaren, dus ook het ontdekken van het bestaan van narcisme, kan pas komen als je al midden in een relatie met een narcist zit. Zo’n relatie is niet makkelijk, zo’n relatie behouden zeer moeilijk. Zal het leiden tot een scheiding? Dat is haast niet te voorkomen.

Eerst ga je aan jezelf twijfelen

Wanneer je in een relatie bent, ben je daar geleidelijk in gegroeid. Iedereen heeft zijn eigenaardigheden en zijn goede en slechte kanten, is het eerste wat je denkt, als je partner niet de gedroomde partner is die je verwachtte. Om je eigen partner het etiket narcist op te plakken, dat zal niet snel gebeuren omdat je het niet eens doorhebt. Veel mensen die een narcistische partner hebben, zullen in de loop van de jaren eerst aan zich zelf zijn gaan twijfelen, zullen zich de mindere zijn gaan voelen, denken dat de slechte relatie aan zichzelf te wijten is.

Narcist laat zich altijd kennen

Een ervaren bemiddelaar, die veel koppels ziet en over de schouders van een relatie mag meekijken, heeft wel snel door dat hij met een narcist aan tafel zit. Een narcist kan zich immers moeilijk in toom houden. Hoe manipulatief een narcist ook is, het duurt niet lang of de narcist laat zich kennen. De narcist hervalt snel in een gedrag dat hem/haar zo eigen is. De andere partner vernederen, minachten en klein houden, geen greintje empathie vertonen, heel bezitterig zijn, de conflicten uitvergroten en zeer dwingend spreken. Dit zijn slechts enkele kenmerken van een narcistisch persoon.

Narcist kan zich niet in anderen verplaatsen

Dat het moeilijk is om in een dergelijke relatie te blijven is niet verbazingwekkend. Zeker niet als vaak ook nog de volgende facetten om de hoek komen kijken. Een narcist is heel jaloers, is niet in staat zich goed in te leven in anderen, laat zich vaak kritisch uit over de ander partner en over anderen die sympathiseren met de partner, veegt zijn paadje voortdurend schoon, geeft geen enkele blijk van erkenning voor wat de partner doet, is heel eisend, staat graag in de belangstelling en trekt alle aandacht naar zich toe, eist waardering op maar geeft zelf niet veel terug.

Niet in staat stap tot scheiding te zetten

Voordat mensen door hebben dat de relatie zo slecht is door een narcistische partner, voelt de ander zich vaak al zo nietig en klein dat er van een zelfstandig persoon niet veel meer over is dan een onderdanig wezen. Wanneer je dan weet dat een scheiding de enige optie is op een beter leven, dan moet je je goed laten begeleiden. Als onderdanige partner ben je totaal onmachtig, leeg en vaak mis je de energie die je nodig hebt om deze stap te zetten. Probeer in eerste instantie via bemiddeling tot een overeenkomst te komen. Ga op zoek naar een bemiddelaar die voor jou goed voelt.

Bemiddelaar werkt voor beide partijen

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het echt noodzakelijk is iemand mee te nemen als steun naar de bemiddelaar, ook al zal de bemiddelaar natuurlijk ook voor jou strijden. In mijn geval had de bemiddelaar ook behoorlijk last van de narcistische partner, die voortdurend bepaalde wat er besproken werd en wat maar beter niet besproken werd, geldzaken.

Heb je een bemiddelaar die de narcist kan overrulen, dan is dat goed. Uit de praktijk blijkt dat narcistische types zich dit niet zomaar laten weggevallen en dan vrij snel of meteen naar een advocaat stappen, omdat ze denken volledig in hun recht te staan.

Vaak echter krijgen de narcisten via de rechter niet te horen wat ze willen en moeten ze alsnog terug naar de bemiddeling. Dan heb je meestal naast de bemiddelaar de te scheiden ex-lieden met beiden een advocaat. Je bent dan beiden wel wat euro’s armer, maar voor de ex partner van de narcist hou je er waarschijnlijk het sterkste gevoel aan over.

Tijd brengt wijsheid

Na de scheiding is er de mogelijkheid om een nieuw leven op te bouwen. Een tweede kans krijg je niet vaak, gebruik die dus goed om van het leven te maken wat er van te maken valt. Ga anders eerst even aan je zelf werken, verkrijg meer zelfvertrouwen, meer zelfrespect. Door de tijd die wijsheid gebracht heeft, loop je hopelijk niet meer in de val van een narcist.

Wil je meer informatie of heb je een vraag over hoe je de scheiding zo soepel mogelijk kan laten verlopen? Rechtsinfo.nl helpt je graag.

Bron: www.ericdecorte.be

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

Een scheiding helpt je verder in het leven

Wist je dat nieuw onderzoek laat zien dat een scheiding doormaken...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie