gezondheid man vrouw

Leve het sekse verschil, in de zorg wel te verstaan

Hart- en vaatziekten manifesteren zich bij mannen anders dan bij vrouwen. Maar van oudsher worden er vooral mannelijke ratjes gebruikt als proefdier, en mannen bij latere onderzoekstadia.

Slecht onderzoek

“Wetenschappelijk onderzoek dat het man-vrouwverschil volstrekt niet in ogenschouw neemt, is slecht onderzoek”, zo stelt Ineke Klinge, universitair hoofddocent Gender Medicine aan de Universiteit Maastricht, in het UM webmagazine.

Artikel 1 van de Nederlandse grondwet

Onlangs gaf Klinge een masterclass voor een farmaceutische firma. Ze begon haar verhaal met artikel 1 van de Nederlandse grondwet: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. “Maar even adequaat behandelen, betekent in de gezondheidszorg juist verschil maken. Als je mannen en vrouwen gelijk behandelt, ontstaan er problemen. Een mannenhart is niet hetzelfde als een vrouwenhart, of het hart van een kind. Dat is geen aanval op de traditionele wetenschap, maar het zijn nieuwe inzichten.”

Fysieke kwalificatie

Na de tweede feministische golf raakte de verschillende biologie van vrouwen ten opzichte van die van mannen enigszins in het verdomhoekje. “De biologie werd tot die tijd gebruikt om vrouwen een bepaalde plek in de maatschappij toe te wijzen. Ze zouden bijvoorbeeld onbetrouwbare werknemers zijn vanwege hun hormoonschommelingen. Na de feministische golf werd die verschillende biologie een taboe-onderwerp.”

Inmiddels is dat tij gekeerd, mede onder invloed van de maatschappelijke ontwikkeling. “Er is nu niemand meer die vrouwen diskwalificeert voor een topfunctie vanwege haar fysiek. Die hernieuwde aandacht voor de verschillen tussen man en vrouw is terecht.”

Analyseren van sekse en gender

De afgelopen twee jaar leidde Klinge samen met Londa Schiebinger van Stanford University het project ‘Gendered Innovations: How gender analysis contributes to research’.

Het rapport en bijbehorende website presenteren ruim twintig voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat het analyseren van sekse en gender in wetenschappelijk onderzoek leidt tot betere kwaliteit. Onder andere door middel van checklists kunnen onderzoekers deze kennis toepassen, bijvoorbeeld als ze een subsidie-aanvraag doen in het kaderprogramma Horizon 2020. Daar moet de genderdimensie expliciet in aanschouw worden genomen.

Doorlopen checklist

Behalve voor onderzoekers is de informatie ook nuttig voor bijvoorbeeld beoordelaars van wetenschappelijke publicaties. “Zij zouden kunnen zeggen: ‘Als niet is aangegeven of het onderzoek in mannetjes- of vrouwtjesmuizen is gedaan, weigeren we het artikel.’ Ook als je kunt aantonen dat het voor dit onderzoek niet relevant is om naar verschillen te kijken, is het goed. Maar wat mij en mijn collega’s betreft moet je door deze checklists heen en het vermelden in je artikel.”

Normale check

Klinge is ervan overtuigd dat sekse en gender nu de aandacht gaan krijgen die het verdient. “Er is een cultuuromslag gaande. Onderzoekers presenteren zich als exponent van gender medicine, grote subsidieverstrekkers hebben er meer oog voor dan ooit, er zijn congressen en handboeken om de kennis te verspreiden.”

Om ook wetenschappers van de toekomst vertrouwd te maken met het gedachtegoed, ontwikkelde Klinge samen met zeven andere Europese universiteiten een mastermodule die in Maastricht ook als keuzevak wordt aangeboden aan Geneeskunde-studenten. “Zo leren ze hoe normaal het is om ook deze check uit te voeren in wetenschappelijk onderzoek.”

Vrouwelijke knie

Waarmee ze niet beweert dat elk sekseverschil relevant is. “De grote teen van een man zal weinig verschillen van die van de vrouw. En soms schiet de aandacht door naar de verkeerde kant. Zo ontwikkelde een fabrikant een knieprothese die specifiek op de anatomie van de vrouw zou zijn berekend. Terwijl bij zo’n prothese de lengte van de persoon veel belangrijker blijkt dan het geslacht. Overdreven aandacht is net zo fout als geen aandacht. Het gaat om de juiste aandacht.”

Bron: Ceome

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.