moeder en kind

Leuk boek voor jonge kinderen van gescheiden ouders

In alle voorleesboeken voor kleine kinderen zijn vader en moeder altijd bij elkaar, en dus nooit gescheiden. Dat viel Charlotte van Kessel op toen ze aan haar stiefzoontje begon voor te lezen. Ze besloot er wat aan te doen. Het resultaat: een vrolijk boek met korte verhaaltjes voor kinderen met ‘twee huizen’.

Communiceren bij echtscheiding

Er bestaan veel voorlichtingsboeken met adviezen over hoe je als ouder het beste kunt communiceren met je kind bij een echtscheiding. Maar Charlotte van Kessel wilde ‘gewoon iets leuks’ maken. Een boekje, speciaal voor kinderen waarbij de ouders niet meer bij elkaar wonen, zoals voor haar stiefzoon Bjørn.

Kind met twee huizen

Een voorleesboek dus net als alle andere, in gewone taal die kinderen begrijpen. “Mensen hebben het altijd over ‘een kind van gescheiden ouders’, maar zo hebben wij dat nooit genoemd. Onze zoon is ‘een kind met twee huizen’, dat is een taal die past bij kinderen. Iedereen snapt wat je daarmee bedoelt”, zegt Van Kessel tegen RTL Nieuws.

Alle fases

Acht jaar geleden ontmoette Charlotte haar man. Die had al een kind, Bjørn dus, een jongetje van drie. Een echte peuter die er natuurlijk van hield om voorgelezen te worden. Inmiddels is hij elf – op de foto hiernaast zie je hem met Charlotte.

“Ik heb alle fases met hem meegemaakt, dus ook de fase dat hij doorkreeg dat zijn ouders niet meer bij elkaar waren.” En op zo’n moment valt op hoe standaard de kinderboeken eigenlijk zijn. “Een kind herkent zich niet in al die klassieke verhalen waarin de ouders samenwonen.”

Drie keer pannenkoeken

Daarom dus een boek, bedoeld voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met allerlei verhalen van gekke dingen die een kleuter van co-ouders meemaakt. Bijvoorbeeld die keer dat een jongetje drie dagen achter elkaar als verrassing pannenkoeken voorgeschoteld krijgt, omdat geen van de ouders weet wat hij de dag ervoor gegeten had: ‘Bob’ krijgt in het boek pannenkoeken van zijn moeder, op school en vervolgens ook nog bij zijn vader.

“Het is allemaal waargebeurd. Ook het verhaaltje over die drie keer pannenkoeken. Alleen, het gebeurde met mij. Ik zei: ‘Joh ik ga pannenkoeken bakken’. Normaal springen kinderen dan in de lucht van geluk. Maar Bjørn reageerde helemaal niet. Ik vond dat wel grappig.”

 

Jonge doelgroep

Om het boek eenvoudig te houden voor de jonge doelgroep, heeft ze het niet over stiefvaders en -moeders. “Anders wordt het al snel te moeilijk.” Ze heeft het boekje bij haar eigen drie kinderen, ze kreeg nog twee zoons, getest. “Vanaf 3 jaar begint het leuk te worden.”

‘Hij vindt het een leuk boek’

Haar zoontje Bjørn, waar ze de verhalen aan te danken heeft, vindt het een leuk boek. “Hij weet ook dat het over hem gaat. Hij kan zich niet meer herinneren dat zijn ouders wél bij elkaar waren. Hij is echt opgegroeid met twee huizen. Ik heb weleens een gesprekje met hem gehad, toen hij een beetje in de war was. Toen heb ik gezegd: ‘Je hebt een hele lieve papa en een hele lieve mama. En als mama er even niet is, dan ben ik er voor je’.”

Boodschap voor gescheiden ouders

Misschien wil ze met het boek ook wel een boodschap meegeven aan ouders die gescheiden zijn, zegt Charlotte. Ze hoopt dat die ‘vanuit het kind blijven redeneren’ en zorgen dat de relatie tussen de ouders goed blijft. Net als in het boek trouwens – waar de gescheiden ouders allebei op zoek gaan naar een schoenendoos waar hun zoon mee kan knutselen.

“De verhoudingen bij ons zijn ook goed. De echte moeder van Bjørn is een prima meid, we werken echt heel veel samen. We hebben geen ruzie of conflict. Maar om mij heen hoor ik dat er bij anderen veel gedoe is. Mijn verstopte boodschap is: ga schoenendozen zoeken. Verlies het kind niet uit het oog.”

Bron: RTL Nieuws

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.