Let’s talk about…..me

Veertig procent van de gesprekken die mensen voeren gaan over zichzelf. Nu ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat we zo van onze eigen stem houden dat dit hetzelfde effect als seks op ons brein heeft.

Over zichzelf praten

Onderzoekers aan de universiteit van Harvard University gebruikten hersenscans om te bestuderen wat er in het brein gebeurde als mensen over zichzelf praten. De onderzoekers vroegen 195 vrijwillgers een gesprek over zichzelf te voeren, het ging ook over hun eigen mening en persoonlijkheidskenmerken. Vervolgens moesten ze dit ook over anderen doen. Ze bestudeerden de bloedstroom naar het brein van de deelnemers tijdens beide gesprekken en vergelijken de verschillende neurologische activiteiten.

Dopamine
Wanneer de deelnemers over zichzelf praatten, was er een verhoogde activiteit in de mediale prefrontale cortex, een gebied dat met gedachten over de persoon zelf in verband werd gebracht. Voor de eerste keer merkten wetenschappers een verandering op in twee nieuwe gebieden die in verband worden gebracht met de vrijmaking van dopamine.

Deze chemische stof controleert het belonings- en pleziersysteem van het brein. Die gebieden werden eerder al in verband gebracht met het genot dat tijdens seks ervaren wordt, bij het nemen van cocaïne of tijdens het eten van lekkernijen. Over jezelf praten tegen een geliefde verhoogde het plezier nog meer.

Praten is even leuk als vrijen
De onderzoekers besluiten dat de productie van deze stof mensen motiveert om regelmatig over zichzelf te praten, omdat het leuke gevoel achteraf vergelijkbaar is met seks. Dopamine is een neurotransmitter die wordt aangemaakt bij bepaalde hersenprikkels, zoals seks, bij het nemen van drugs en het eten van chocolade. Deze stof helpt ook emotionele reacties te controleren op bepaalde situaties.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Beste vibrerende slipjes
By Redactie ·
5 december 2022

Voor jou getest: de beste vibrerende slipjes

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips