lesbiennes scheiden sneller dan homo's

Lesbiennes scheiden vaker dan homo’s

Op 1 april was het precies vijftien jaar geleden dat in Nederland het allereerste homohuwelijk werd gesloten. De kans dat een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht strandt, is het grootst bij lesbiennes blijkt uit een onderzoek van het CBS.

Bij ruim 30 procent van de 580 lesbische huwelijken die gesloten zijn in 2005, is het huwelijk geëindigd in een echtscheiding. Bij mannen houdt een huwelijk langer stand. Na tien jaar is ruim 15 procent van de homohuwelijken gestrand. Bij een heterohuwelijk ligt het nog iets hoger: 18 procent.

Meer huwelijken tussen lesbiennes

Na de invoering van het homohuwelijk is het aantal lesbiennes dat in het huwelijksbootje stapte groter geworden dan het aantal mannen. Zo werden er afgelopen jaar 765 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten ten opzichte van 644 huwelijken tussen mannen. Onderstaande grafiek toont de aantallen:

scheiding

Verschil tussen homo- en lesboscheidingen

Er zijn dus meer lesbische huwelijken gesloten. Hoe komt het dan dat deze lesbische huwelijken eerder stranden? Hier zijn een aantal redenen voor. Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke is het zo dat de maatschappelijke acceptatie van lesbiennes achterloopt. Ze voelen zich meer gediscrimineerd en zijn bovendien vaker slachtoffer van seksueel geweld. “Misschien dat lesbiennes door dit soort dingen minder goed in hun vel zitten. Daardoor lopen er wellicht meer huwelijken op de klippen.” Relatietherapeut Lies van Dalen vertelt aan Linda Nieuws dat een relatie tussen twee vrouwen veel complexer is. Bijvoorbeeld als het stel kinderen wilt: wie gaat het dragen? Bovendien kijken vrouwen volgens haar in de regel wat kritischer naar zichzelf en hun relatie. Het bij elkaar blijven wordt  tevens moeilijker omdat ze een grotere mond hebben. Als een echtscheiding dan onvermijdelijk blijkt, kan je er maar beter voor zorgen dat het soepel verloopt. Niets is zo vervelend als met ruzie uit elkaar gaan. Een handige checklist met alle ins-en-outs van wat er bij een scheiding komt kijken, kan uitkomst bieden. Stapsgewijs worden er afspraken gemaakt en wordt er niets over het hoofd gezien.

Meer dan de helft houdt wel stand

Tanja Ineke benadrukt verder nog dat ruim 60 procent van de homohuwelijken wél standhoudt. Het gaat dus heel vaak wel goed en volgens Ineke is dat genoeg reden voor een feestje. Nederland was vijftien jaar geleden het eerste land waar homostellen konden trouwen. Inmiddels hebben twintig landen ons land gevolgd en dat is iets om trots op te zijn.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rikkie van Rooijen, echtscheidingsexpert van hulp-echtscheiding.nl.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.