lesbisch scheiden sneller
31 March 2016

Lesbiennes scheiden vaker dan hetero’s en homo’s

Gebrekkige acceptatie van lesbiennes kan de oorzaak zijn dat een huwelijk tussen twee vrouwen vaker mislukt dan huwelijken tussen hetero’s en homo’s. Dat zegt Tanja Ineke, voorzitter van het COC, de belangenvereniging van homoseksuelen, in reactie op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Trouwen en scheiden

Daaruit blijkt dat van de 580 in 2005 gesloten huwelijken tussen twee vrouwen tien jaar later ruim 30 procent was geëindigd in een echtscheiding. Bij man en vrouw was dit in 18 procent van de gevallen zo en bij de huwelijken tussen twee mannen 15 procent.

“Goede beurt”

Het gebrek aan acceptatie laat zich volgens Ineke onder meer zien in opmerkingen van mannen en jongens, zoals: „Als je een keer een goede beurt krijgt, gaan je gevoelens voor vrouwen wel over.” Of: „Mag ik misschien met jullie meedoen?” De aandacht is vaak gericht op discriminatie van homoseksuele mannen, aldus Ineke, die vindt dat meer onderzoek moet worden gedaan naar de oorzaken voor scheidingen in homohuwelijken.

Scheidingen lesbische stellen

Het verschil in (gedrags)kenmerken tussen man en vrouw noemt Ineke ook als reden voor de relatief vele scheidingen tussen lesbische stellen. „In heterohuwelijken neemt de vrouw vaker het initiatief tot scheiding”, zegt ze. „Bijna een op de vijf vrouwen voelt zich aangetrokken tot andere vrouwen. Er zijn voor vrouwen simpelweg meer potentiële partners om mee in het huwelijksbootje te stappen.”

Eerste homohuwelijk

Het is 1 april vijftien jaar geleden dat in Nederland het eerste homohuwelijk werd gesloten. Nederland was daarmee het eerste land ter wereld waar twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mochten trouwen.

Vrouwen trouwen vaker

Vrouwen trouwden sinds de invoering van het homohuwelijk in 2001 vaker met een partner van gelijk geslacht dan mannen, aldus het CBS. De eerste twee jaar was dat nog niet het geval. Maar vanaf 2003 trouwden elk jaar meer vrouwen met elkaar dan twee mannen. In 2015 werden in Nederland 765 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten en 644 huwelijken tussen twee mannen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Veel sekspartners maakt vrouwen ongelukkig in het huwelijk

Vrouwen die voor hun trouwdag veel sekspartners hebben gehad zijn over...

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

singlessite gidsen

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...