Heb je een balkon, dakterras of nog beter een heuse veranda? Dan is jouw stekkie ideaal voor een barbecue in de herfst! Zonde toch om alleen op die paar mooie zomerse dagen te genieten van een lekker gegrild hapje? Over de recepten hoef je je niet druk te maken, want wij geven je er alvast drie.
Romantische date tip: nodig je kersverse date uit en verras hem of haar met deze overheerlijke gerechtjes van de BBQ!
1. Geroosterde champignons
Champignons lenen zich uitstekend voor de barbecue. Marineer ze eerst met een beetje olijfolie, peper, zout, rozemarijn en tijm. Rijg ze dan aan een stokje met bijvoorbeeld wat tomaat en ui, vijf minuutjes bakken en serveren maar!
2. Chinees gemarineerde spareribs
- minstens 4 hele varkensribben
- 1 liter Chinese xiao xing wijn
- 1/2 liter Japanse sojasaus
- 1 (biologische) sinaasappel, geraspt
- 1 bosje lente-ui, in grove stukken
- 3-4 anijssterren
- 2 kaneelstokjes
- 4 el honing
- 4 el Japanse sojasaus
Bereiden:
“Snijd de ribbetjes los van elkaar. Leg ze in een grote pan en doe xiao xing wijn, sojasaus, sinaasappelrasp, lente-ui, steranijs en kaneelstokjes erbij. Als de ribbetjes nog niet helemaal onder het vocht staan, voeg dan wat water toe. Breng alles aan de kook en laat een half uurtje zachtjes doorkoken. Schep de ribbetjes met een schuimspaan uit de pan, laat even uitlekken. Roer de honing en sojasaus samen los en schep de warme ribbetjes hiermee om. Rooster de ribbetjes op een hete barbecue goudbruin en knisperend. Kluiven maar!”
3. Gepofte aardappelen
- 2 grote aardappels (kruimig)
- 280 g ricotta
- 4 el bieslook, fijngehakt
- zout & peper
- ½ tl knoflookpoeder
- citroensap van 1 citroen
Bereiden:
Boen de aardappelschil goed schoon en prik ze met een vork een aantal keer in. Kook 10 minuten in kokend water (of 8 minuten in de magnetron op 600W), giet daarna af en laat even uitstomen. Verpak de aardappel in flink wat aluminiumfolie en pof ze in ongeveer 20-30 minuten gaar onderin de barbecue. De tijd kan per barbecue én aardappel variëren, maar zodra je ze gemakkelijk met een vork kunt inprikken zijn ze gaar.
Meng in de tussentijd de ricotta met de rest van de ingrediënten en proef even of je het lekker vindt of dat er misschien wat meer bieslook en/of citroensap bij moet. Maak het aluminiumfolie rondom de gepofte aardappels voorzichtig op, halveer de aardappel en schep er lekker wat van de topping op. Serveer meteen!