communiceren moet je leren

Leer al jong communiceren

Mannen praten niet omdat hen dat niet geleerd wordt. Deze uitspraak is mijns inziens kort door de bocht. Dat mannen niet mogen zeuren, stoer moeten doen en zich niet uiten, dat kan zo zijn, gemiddeld genomen, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle mannen. Je met woorden niet goed kunnen uiten, geldt waarschijnlijk in zelfde mate voor vrouwen. We moeten allebei al jong leren communiceren.

Communiceren is lastig verhaal

Mannen en vrouwen zijn verschillend, daar zijn we het wel over eens. Maar eigenlijk zijn we allemaal verschillend. Laatst was ik bij een restaurant met op toiletdeur 100 % mannen en 100 % vrouwen. Dat mocht je een jaar geleden nog zeggen, nu is dat een issue. Want niemand van ons is 100 % mannelijk of 100 % vrouwelijk. Mannen zijn stoer en gebruiken stoere taal. Vrouwen gaan op zangles of dansen graag, terwijl mannen dat pas doen als ze bier op hebben. We zijn in ieder geval 100 % mens en communiceren vinden we vaak een lastig verhaal.

Vrouwen praten, mannen luisteren

Vrouwen praten en mannen luisteren, lees ik in een artikel. Dat kan, maar ik geloof er niets van dat dit zo voor ons allemaal geldt. Ik zelf ben helemaal niet zo’n prater als het om iets gaat wat me dwars zit. Mannen willen volgens mij sneller zaken uitpraten en de lucht klaren, zodat wij weer door kunnen met ons leven. Het leven is te mooi om moeilijk te doen, om te blijven hangen in woorden die niet uitgesproken worden.

Frustratie en agressie door achterstelling

Jongens moeten beter leren zich te uiten, verbaal dus en niet alleen door onverantwoord gedrag. Om je te laten zien kun je rariteiten uithalen, maar je kunt je ook gewoon laten horen. De onzekerheid die jongens wordt toegekend tijdens hun puberteit, moet zo snel mogelijk weg. Doordat er achterstelling wordt gevoeld ontstaat er frustratie en agressie. Dit is een conclusie met een heftige maatschappelijk en politieke impact. De man in kwestie is er bij gebaat maar ook de hele samenleving.

Negatieve actie in stilzwijgen

Persoonlijkheidsvorming, opwaardering van kringgesprekken, bewustwording, zijn facetten die een boost moeten krijgen. Het onderwijs is hier de aangewezen plek voor. Gericht onderwijs in leren communiceren. Maak het tot een nieuw vak. Communiceren is niet alleen praten, maar ook leren luisteren. Door hebben wanneer anderen aangedaan zijn door iets wat jij zegt, door een grap van jou. Door elkaar te vertellen wat je niet leuk vindt, kan de ander rekening met jou houden. Door te mogen vertellen wat je graag kwijt wilt, ook al geeft dat je onzekerheden bloot, komt er mogelijk een interactie op gang. Alles beter dan een negatieve actie in stilzwijgen.

Afbeelding: Je ne speak pas francais

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!