latten populair singles

Latten ongekend populair

Singles zijn lang niet altijd alleen. Ruim 20 procent van de volwassenen woont niet samen maar heeft wel een partner. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

LAT = Living Apart Together

Het Latten is ongekend populair. Nederland barst namelijk mensen die er een LAT relatie op na houden. Op 1 januari 2014 kende ons land maar liefst 3,3 miljoen ‘latters’. Jonge mensen kiezen er in beginsel voor om hun eigen woning aan te houden. Samenwonen komt later wel, zeggen ze. Wel zijn ze unaniem van plan in de toekomst een en hetzelfde huis te gaan dele met hun partner. Dit past ook in de planning om samen in het huwelijksbootje te stappen.

Single dertigers en veertigers

Van de singles tussen de 18 en 30 jaar heeft een derde een LAT relatie. Dertigers en veertigers gaan minder vaak een LAT relatie aan. Van hen woont een vierde op zichzelf tijdens een liefdesrelatie. Latters ouder dan 65 verkiezen een alles of niets scenario boven een LAT relatie. Slechts 1 op de 10 relaties in hun leeftijdscategorie woont ‘alleen, samen’.

Vrouw versus man

Vrouwen blijken liever te latten dan mannen. Twee derde van de ondervraagde vrouwen gaven aan graag in hun eigen woning te willen blijven wonen. Bij de mannen gaat het om slechts een derde. Ook opleiding speelt een rol. Hoogopgeleide singles hebben veel vaker een LAT relatie.

Vrijheid

Volgens het CBS kiezen mensen om verschillende redenen voor een LAT relatie. Zo geven latters aan zo lang en zo goed mogeljik van hun vrijheid te willen genieten: eigen huis, eigen regels. 15 procent van de singles geeft slechte ervaringen met het delen van een woning. Singles die net een scheiding achter de rug hebben gaan nog liever geen nieuw samenwoon-avontuur aan. Latters met kinderen houden het huishouden en hun relatie het liefst gescheiden. Als het de ware is, dan wacht hij of zij wel even zo is de gedachte.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.