latten in een huis

Latten in één huis

Je bent jong en wordt verliefd. Blijft die liefde bestaan, dan is er bijna geen reden om op een gegeven moment niet samen te gaan wonen. Je wilt toch zoveel mogelijk bij elkaar zijn. Het gaat echter anders wanneer je getrouwd bent geweest en gescheiden en minstens 20 jaar ouder. Dan hecht je meer waarde aan je eigen ruimte en tijd. Zou jij willen latten in één huis?

Onvoorwaardelijk, eens en nooit meer

Zelf zit ik in die situatie. En ik bedenk me regelmatig, dat je vroeger gewoon ging voor een ander. Dat je er onvoorwaardelijk voor koos om met die ander je leven te gaan invullen. Je onvoorwaardelijk binden aan een ander dat is volgens mij een keer en nooit meer. Tenminste dat heeft veel meer tijd nodig. Een aantal vriendinnen van mij zitten in hetzelfde schuitje. Hebben scheiding achter de rug, zijn gewend geraakt aan het alleen zijn en vooral aan het alleen zorgen voor een gezin. Je zelfstandigheid groeit zienderogen en je wordt er sterker van. Je gaat ook beter zien wat goed is voor jou. Je gaat je minder laten overkomen. Jij bent altijd zelf degene die bepaalt.

Heerlijk mijn eigen tijd bepalen

Net als ik hebben al mijn vriendinnen toch vrij snel een nieuwe relatie, maar er zijn er veel meer die daarvan nog op zich zelf wonen, dan dat de stap van samenwonen al gezet is. Die stap van onvoorwaardelijk met een ander je leven te gaan vullen, dat roept soort weerstand op. Wat is dan die weerstand? Niet zozeer de angst dat het weer fout kan lopen. Wel het gevoel je vrijheid op te geven. In het begin na mijn scheiding werd ik er echt niet blij van s’avonds alleen op de bank te zitten wanneer de kinderen op bed lagen. Ik heb me vaak verdrietig en eenzaam gevoeld. De laatste jaren vind ik het soms heerlijk lekker op de bank te zitten, als de kinderen op bed liggen of nog niet thuis zijn. Beginnen bij de ene CSI, wakker worden in de volgende CSI en na nog een wegzakker helemaal niets meer te herkennen in de derde CSI, dan moet ik alleen maar gniffelen om mezelf. Heerlijk om mijn eigen tijd bepalen.

Latten in één huis

Samenhokken in een huis, maar met voor ieder een eigen slaapkamer, eigen woonruimte, maar gezamenlijke keuken als voorbeeld, is een moderne oplossing. Een die vooral door vrouwen in eerste instantie enthousiaster wordt ontvangen dan door mannen. Mannen lijkt het ongezellig niet constant in elkaars omgeving te kunnen verblijven. Het artikel wat ik hierover las op Blendle “Hokken maar niet helemaal” beschreef het leven van drie stellen, die in een huis zijn gaan wonen waarin ze beiden op zichzelf kunnen zijn, maar toch samen wonen. Alle drie de stellen gaven aan dat het nog beter beviel dan dat ze hadden kunnen bedenken. Zie het als latten in één huis. 

Er moet een basis zijn

Of het voor iedereen geschikt is? Een van de drie vrouwen die ondervraagd was, zou het iedereen aanbevelen, maar je relatie moet het aankunnen. Er moet een basis zijn. Dat moest bij hen ook groeien, maar nu weet ze dat het goed zit. Dit stel woont nu al 25 jaar op deze manier samen. Het geheim van hun relatie, zegt ze zelf. is vooral geschikt voor mensen die allebei een eigen stijl hebben en willen behouden. Voor mensen die andere ritmes of leefgewoontes hebben. Wanneer je niet graag alleen bent, kun je er beter niet aan beginnen. Als je je afgewezen voelt zodra de ander iets voor zichzelf doet.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.