winterdepressie

Last van winterdepressie

Zou je best een partner willen hebben of in ieder geval soms een date om iets gezelligs te doen? Ga daar dan werk van maken, zou ik denken. Niet makkelijk maar hij zal niet zomaar bij jou aan de deur komen bellen. Maar wat als je een winterdip of winterdepressie denkt te hebben? Doe hier iets aan. Een date regelen is sowieso al niet makkelijk, helemaal niet als je niet zo opgewekt bent.

Last van winterdepressie

Van single zijn hoef je niet een winterdepressie te krijgen. Mogelijk kan het er wel aan bijdragen dat je vaker dan je lief is alleen bent. Wanneer heb je eigenlijk last van een winterdip of van een winterdepressie? Er zijn een aantal klachten die je kunt hebben. Wanneer 2 van de 5 minstens twee weken aanwezig zijn, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een winterdepressie. Die klachten zijn een sombere stemming gedurende grootste deel van de dag, vermindering van plezier in dingen doen of verminderde interesse, afvallen of juist aankomen, slecht of teveel slapen.

Verminderd daglicht oorzaak

Daarnaast spelen vermoeid en gevoelens van waardeloosheid of onterechte schuldgevoelens op. Prikkelbaar of emotioneel geremd zijn. Slechte concentratie, besluiteloosheid, terugkerende gedachten aan de dood, zelfmoordgedachten of plannen, De klachten moeten in de herfst beginnen en in het voorjaar weer verdwijnen. Ook moeten ze minstens 2 winters aanwezig zijn. De oorzaak kan velerlei zijn. Verminderd daglicht, een veranderde stofwisseling van melatonine en een lager serotoninegehalte in de winter.

Hoe winterdepressie behandelen?

Een winterdepressie moet eigenlijk als een gewone depressie behandeld worden. Praten is erg belangrijk, met familie, vrienden of hulpverleners. Jezelf haalbare doelen stellen. Zorgen voor regelmaat en elke dag naar buiten gaan. Alcohol mijden. Prettige activiteiten proberen te bedenken en proberen te bewegen. Als het kan blijven werken, al is het maar paar uur per dag. Via huisarts kun je  terecht komen bij praktijkondersteuner, psycholoog of bij lichttherapie.

Lichttherapie is een behandeling

Lichttherapie is een eenvoudige behandeling, maar vereist een speciale lamp of de juiste begeleiding. Het gaat om het licht en niet om de warmte. Bovendien moet er niet direct in het licht gekeken worden. Schaf niet snel zelf zo’n lamp aan.  Doorbreek de neerwaartse spiraal. Ook al voel je je niet super, probeer toch mensen te ontmoeten, zorg dat je wereld niet te klein wordt. Zoek anders contact met lotgenoten. Dat wordt een vrolijke boel, zul je zeggen, maar misschien begrijpen mensen die last hebben van een winterdepressie elkaar wel beter. Misschien is een vakantie naar een zonnige bestemming meer aan te bevelen?

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam