depressief
7 April 2015

Last van voorjaarsdepressie

Heerlijk dat de zon weer vaker schijnt en dat soms die dikke winterjas al weer open kan of zelfs uit. Gister al in mijn shirt door het bos gewandeld, nog een beetje frisjes maar het smaakt naar meer. Wat zeg je? Jij zou willen dat het altijd winter bleef en dat de jas helemaal niet open kon. En de zon die kan jou gestolen worden? Dan heb je mogelijk last van een voorjaarsdepressie.

De zomer kan ze gestolen worden

Wanneer je denkt aan seizoensgebonden depressie heb je snel de neiging om aan een winterdepressie te denken. Kortere dagen met minder licht en lagere temperaturen. Er zijn echter mensen die juist het komende half jaar met lede ogen tegemoet zien. De lente is daarbij de voorbode van de warme zomer, waar deze zelfde mensen echt niet naar uitkijken. Het gaat daarbij niet alleen om de warmte maar ook om de hele sfeer. Het verplicht vrolijk doen, alleen maar omdat de zon schijnt. De zomer kan die mensen gestolen worden, ze worden er alleen maar chagrijnig van.

Last van voorjaarsdepressie

Dat klagen over het weer van alle tijden is, is zo, maar dat het ook van alle seizoenen is, daar heb je geen erg in als het jou niet betreft. Dat er negatieve gevoelens mee gepaard gaan, die voorbij horen te gaan, maar onderdeel worden van je dagelijks bestaan, en je leven chronisch gaan beïnvloeden, dan kan er sprake zijn van een seizoensgebonden depressie. Deze aandoening is niet perse gebonden aan donkere dagen. In BN De Stem van vandaag vertelt Baer Jonkers, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid, over dit verschijnsel.

Te lange tijd een beetje moe

“Voorjaarsmoeheid kan een symptoom zijn van een voorjaarsdepressie. Maar een beetje moe zijn in het voorjaar, duidt nog niet meteen op een depressie. Misschien start je wat lastiger op, duurt dat een paar dagen  langer dan normaal dan heb je misschien een dip. Duurt dat twee weken of langer, dan is het vaak een depressie. Er zijn een aantal kenmerken, zoals sombere stemming, rusteloos zijn, moeite hebben met concentreren, te veel of te weinig kunnen slapen, besluiteloosheid, terugkerende gedachten over de dood of schuldgevoel. Mensen met winterdepressie zien op tegen verminderde drukte buiten en minder kans op spontane ontmoetingen buiten op straat. Mensen met voorjaarsdepressie hebben juist het tegenovergestelde. Heb je van de genoemde symptomen meer dan 6 kenmerken en steken die ieder jaar op ongeveer deze tijdstip de kop op, dan heb je waarschijnlijk last van seizoensgebonden depressie.”

Het besef dat je alleen bent

Alle mensen lijken het sociale leven buitenshuis weer op te zoeken, heb je een sociale fobie of heb je geen vrienden dan merk je dat in het voorjaar veel beter dan in donkere dagen. Je kunt je dan ineens beseffen dat je alleen bent. Het besef kan jou neerslachtig maken.

Zoek hulp bij psycholoog

Je kunt jezelf wel voorbereiden op een komende seizoensgebonden depressie. Je moet in ieder geval leren jouw voorjaarsdepressie te herkennen. Je kunt je dan beseffen dat er lastige weken aankomen en dat je bepaalde voorbereidingen moet of kan treffen. Dat kan door middel van hulp van een psycholoog en/of cognitieve gedragstherapie. Je moet ook je gedachten nauwlettend in de gaten houden. Wat voor negatieve geachten komen in je op? Hoe kun je daarmee omgaan? Welke negatieve gevoelens horen daarbij? Mogelijk ben je in staat hier positieve gevoelens tegenover te zetten, dat zou zeker helpen.

Ga naar buiten

Het is juist slecht je nog meer van de buitenwereld af te sluiten, ook al zou je het liefst de hele dag onder de dekens kruipen. Je moet naar buiten. Maak een stevige wandeling. Vermijd alcohol. Kies licht verteerbaar eten, vooral veel groente en fruit en drink bijna 2 liter water per dag.

Zorg voor strakke routine

Mensen met een voorjaarsdepressie zoeken meestal midden april hulp. Rond die tijd moet alles leuk gevonden worden. Dan klappen zij juist dicht. Ze raken geïsoleerd, blijven langer in bed, melden zich ziek op hun werk, en zijn de hele dag moe.  Medicatie wordt slecht in uiterste noodzaak ingezet. Wat belangrijk is, is gezond leven. Probeer enkel mensen in je omgeving te vinden die een oppeppende werking op jou hebben. Maak wandelingen en zorg voor een hele strakke routine. Veel mensen zijn dan in staat zelf uit dit dal te klauteren.

Single en voorjaarsmoeheid?

Als single ben je vaak alleen. Je hoeft je als single natuurlijk niet alleen te voelen. Met een goed gevuld sociaal leven, heb je genoeg om handen en kun je naar eigen inzicht je tijd vullen met sociale bezigheden of met heerlijk alleen zijn. Ben je gedurende een tijd een single, maar heb je daar niet bewust voor gekozen, dan kan ik met voorstellen dat je je meer alleen voelt dan goed voor je is. Dat een voorjaarsdepressie dan makkelijker jouw voordeur vindt. Ben hier alert op. Ga er mee aan de slag. Zoek aansluiting bij andere singles. Grote kans dat er meer lotgenoten tussen zitten. Er over durven praten zal al helpen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

gerelateerde artikelen

Temple of Love, het eerste virtuele pleasure festival van Nederland

Op zaterdagavond 1 mei wordt het eerste virtuele pleasure festival van...

Binnen drie minuten ziet deze psycholoog of je relatie een lang leven beschoren is

Als je in tijdens een etentje met je kersverse liefde in...

Zelfhulpboeken, zin of onzin?

Vrijwel iedereen die door een moeilijke tijd gaat zoekt op de...

Troostrijk weekend voor mensen met een gebroken hart

Liefdesverdriet komt wereldwijd voor. Toch wordt er in Nederland vaak nogal...

Vrouwen vaker last van gebroken-hart-syndroom dan mannen

Heb je zo'n enorm liefdesverdriet?Voelt het alsof je hart letterlijk gebroken...

singlessite gidsen

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...