vrouwen weetjes

Last van ongewenste aandacht

Het zal je maar gebeuren, je wordt lastig gevallen door een stalker. Of je nu een relatie achter de rug hebt of slechts een avondje uit bent geweest, deze persoon heeft een obsessie voor jou ontwikkeld. Omdat elke stalker is anders, maakt dit het erg lastig om één richtlijn te geven hoe je hier nu mee om moet gaan.

Ongewenste aandacht

Een ding is zeker: de stalker wil jouw aandacht. Bij voorkeur positieve aandacht, al zal een negatieve reactie ook voldoende zijn, zolang er maar een reactie van jouw kant komt. De stalker wil het gevoel hebben dat hij deel uitmaakt van jouw leven.

Tips bij het beëindigen van een relatie:
– Als je een relatie wilt beëindigen doe dit dan snel en zonder omwegen. Er omheen draaien verzacht de klap niet. Het verlengt het pijnlijke verwerkingsproces van de ander, als ook de gevoelens van afwijzing die hij ervaart. Des te eerder de boodschap duidelijk is, des te minder kans dat je bewonderaar aangemoedigd wordt jou te blijven achtervolgen.
– Wees direct en heel duidelijk, ook als je dit moeilijk vind. Mensen zien en horen nu eenmaal wat ze willen horen als het om emoties gaat. Wanneer je boodschap niet heel duidelijk is, zal deze niet begrepen worden, of zelfs als aanmoediging opgevat worden.

– Vermijd uitvoerige uitleg en redenen van de afwijzing. Gebruik geen smoezen als: ‘Nog niet’, wat door de Stalker gehoord kan worden als ‘Morgen misschien wel’. ‘Geef me wat meer tijd’, Ik ben nog niet aan een relatie toe’, wat geïnterpreteerd zal worden als dat je hem echt wilt, maar het alleen nog niet weet, ‘Ik ben getrouwd’ of ‘Ik heb een vriend’, wat impliceert dat alleen je partner een relatie in de weg staat. Of ‘Misschien’, waardoor de Stalker aangemoedigd wordt nog meer zijn ‘best te doen’. Als je boodschap dan nog niet duidelijk is en hij blijft aandringen, dan is er iets ernstig mis.

– Houd vast aan wat jij wilt, laat je niet overhalen iets te doen wat jij niet wilt. Als hij voelt dat jij onzeker bent, en hij het gevoel krijgt dat de aanhouder wint, dan is het te laat.

– Laat hem zijn waardigheid behouden. Je boodschap moet duidelijk zijn, maar niet neerbuigend. Geef hem de indruk dat jij een redelijke reactie verwacht.

– Vertrouw op jezelf. Als hij in de relatie al overheersend was, word hij waarschijnlijk na het beëindigen van de relatie als je hem verlaat, nog dominanter. Luister goed naar wat hij zegt in plaats van te horen wat je wilt horen. Als iemand zegt dat hij te veel van jou houd, dan heeft hij daar waarschijnlijk gelijk in.

Als het je overkomt

Zodra je merkt dat iemand blijft aanhouden, neem dit dan serieus. Misschien gaat je achtervolger nooit tot geweld over, dan nog zal de ongewenste aandacht op zijn minst jouw leven op een onplezierige manier beïnvloeden. Of je nu te maken hebt met een vroegere geliefde, een collega of een onbekende, speel het veilig en bescherm jezelf, je familie, je thuis, en je werkplek. Elk contact met de Stalker vermijden moet je belangrijkste streven zijn.

– Als een stalker niet weet waar je woont, zorg er dan voor dat dit zo blijft.

– Snijd alle contact met de Stalker af. Scherm jezelf af voor hem. Neem zijn telefoontjes niet aan, hoe vaak hij ook belt en wat hij ook zegt. Als jij hem na vijftig telefoontjes een antwoord geeft, heb je hem alleen maar geleerd dat er eenenvijftig telefoontjes nodig zijn om met jou in contact te komen.

– In tegenstelling tot de gebruikelijke adviezen adviseert Gavin de Becker (stalkingdeskundige) niet je telefoonnummer te veranderen of een geheim nummer te nemen. Neem daarvoor in de plaats een tweede telefoonnummer. Het eerste nummer laat je beantwoorden door een antwoordapparaat. Dit geeft je Stalker de gelegenheid zijn frustraties te ventileren op een bandje, in plaats van deze af te reageren op jou, en je hoeft er niet eens naar te luisteren. Bovendien geef je hem hiermee de boodschap dat jij bestand bent tegen zijn pogingen om met jou in contact te komen. Ook biedt het een mogelijkheid om, zonder contact met hem te hebben, inzicht te krijgen en te behouden in zijn gemoedstoestand en in welke mate escalatie dreigt. Tevens vormen de bandjes een perfecte manier om de bedreigingen vast te leggen en als bewijs te kunnen aanvoeren.

– Beperk alle risico’s op eventuele onverwachte contacten met de Stalker. Verander regelmatig de routines waaraan je gewend bent, bijvoorbeeld de routes die je rijd. Als je hem toch tegen het lijf loopt, reageer dan niet. En wat het belangrijkste is, laat hem niet zien hoe bang je bent. Dat is precies de reactie die hij zoekt.

– Laat je omgeving weten dat je achtervolgt wordt en vraag om hulp. Geef de mensen om je heen een signalement van de Stalker, je familie, je buren, collega’s, secretaresses, de schoolleiding, receptionisten, portiers, conciërges, huishoudelijke medewerkers, en de politie. Als je foto’s van hem hebt, deel deze dan rond.

– Zorg ervoor dat je op elk moment weet waar je familie zich bevind. Begeleid je kinderen naar school of naar de bushalte.

– Neem voorzorgsmaatregelen. Parkeer je auto alleen op goed verlichte plekken, weet waar het dichts bijzijnde politiebureau is. Als je op de weg achtervolgd wordt en de situatie is levensbedreigend, gebruik dan je claxon om de aandacht te trekken van omstanders.

– Neem altijd je mobiel mee zodat je zonder je auto te verlaten, hulp kunt inschakelen.

– Zorg dat je veilig bent in je eigen huis. Laat de politie je huis controleren op inbraakveiligheid.

– Zorg dat op je werkplek alle bezoekers en alle post en pakketjes eerst bij de receptie terecht komen. Als je naam genoteerd staat op een gereserveerde parkeerplaats, laat deze dan verwijderen. Informeer de beveiligingsmensen. Als dit mogelijk is, laat dan ook al jouw telefoontjes aannemen door een secretaresse of een collega. En houd goed in de gaten of je op weg naar je werk door iemand gevolgd wordt.

Als je bedreigd wordt

– Vraag de plaatselijke politie om raad en advies.
– Regel eventueel een straatverbod. Ervaringen zijn wisselend, soms zal de stalker hierdoor nog meer geprovoceerd worden.
– Neem contact om met instanties waar je kunt praten met lotgenoten. Dit kan je helpen de last te verlichten.

In geval van acuut gevaar

Je eerste doel is een veilige plek voor jezelf vinden. Doorgaans zijn dit politiebureaus.
– Bij familieleden waarvan de Stalker het adres niet kent.
Blijf van m’n lijf-Huizen, kerken.
– Plekken waar veel publiek is (Stalkers zijn minder geneigd geweld te gebruiken op openbare plekken).

Als je niet kunt wegkomen van de plek waar je je bevind, maar een telefoon is wel voor handen, bel dan 112 In gevaarlijke situaties kunnen vrienden of familieleden je naar je werk brengen en weer halen. Om escalatie te voorkomen wordt aangeraden zo voorzichtig mogelijk te zijn als je geconfronteerd word met de dader.

Als je eenmaal weer in veiligheid bent, neem dan contact op met de politie om aangifte te doen, en ga naar een slachtofferorganisatie, of het maatschappelijk werk om verdere hulp te krijgen. Paspoorten en andere belangrijke documenten, moeten altijd voor handen liggen. Zorg dat je altijd genoeg benzine in je tank hebt. Laat een stel reservesleutels maken.

Bron: Singlessite.nl

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.