We hebben weer een heerlijk recept voor een zalige dip: hummus! En dan niet kant-en-klaar uit een bakje van de super, nee; helemaal zelf gemaakt! Toegegeven, de goddelijk lekkere smaak doet je vast met weemoed terugdenken aan zwoele zomeravonden maar… dit weekend genieten we nog eventjes van zachte temperaturen dus je hoort ons niet klagen. Ideaal weertje en sfeertje voor deze lekkere dip!
Zelf romige hummus maken
Natuurlijk; in iedere supermarkt kan je het kopen: hummus. In de koelvakken en in allerlei varianten. Lekker, makkelijk en ook eens gezond en goed voor de lijn. Maar hoe maak je nou eigenlijk dit heerlijke goedje? En smaakt het zelfgemaakt beter dan kant-en-klaar? Dat moeten we beantwoorden met een volmondig ja. Je bent er eventjes mee bezig, maar het resultaat mag er dan ook echt zijn. Ideaal voor het weekend en wanneer je een paar vrienden op bezoek krijgt, is het alleen voor jou? Halveer dan alles in het recept!
Voor we verder gaan: belangrijk om te weten dat je een avond van te voren de kikkererwten in een bak met water moet zetten. De hele nacht dus! De volgende ochtend/dag verwerken voor het perfecte resultaat.
Dit heb je nodig voor zelfgemaakte hummus:
- 250 gram gedroogde kikkererwten
- 1 theelepel bakpoeder
- 1,5 liter water
- 270 gram tahin (sesampasta)
- 4 eetlepels versgeperste citroen
- 4 geplette knoflookteentjes
- 100 milliliter kookvocht
- 1,5 theelepel zout
Om erbij te serveren: verse peterselie, paprikapoeder of chilipoeder, pitabroodjes of platbrood
Zo maak je de hummus klaar:
Stap 1. Week de kikkererwten dus een nacht van te voren een grote bak water. Ze absorberen veel water dus neem het allemaal lekker ruim. De volgende dag gooi je het water weg en spoel je de kikkererwten nog even goed af.
Stap 2. Kook de kikkererwten in water met een theelepel bakpoeder erbij in ongeveer 30 tot 60 minuten gaar. Kijk voor de exacte kooktijd even op de verpakking want dit wisselt soms. Blijf tussendoor goed roeren (anders plakken ze aan de bodem) en zeef eventuele velletjes eraf.
Stap 3. Giet de kikkererwten af en vang wat van het kookvocht op. Dit gebruik je straks. Doe de kikkererwten nu in een kom of in de foodprocessor (blender kan ook) en pureer tot een stevige massa. Voeg nu de knoflook, tahin, het citroensap en het zout toe en pureer opnieuw. Nu schenk je ongeveer 100 milliliter kookvocht erbij en nogmaals pureren. Kijk zelf even welke dikte je van de hummus je fijn vindt, anders gewoon een beetje meer kookvocht toevoegen. De hummus wordt na een poosje afkoelen ietsjes steviger dus je kan hem gerust wat dunner maken.
Doe de gepureerde hummus in een kom en laat nog een half uurtje rusten. Breng eventueel nog wat extra op smaak met zout en peper. Pak een mooi schaaltje, hummus erin en giet er een goede oliefolie overheen en bestrooi met wat paprika of chilipoeder. Je serveert de hummus met platbrood, pitabroodjes, verse peterselie en rauwkost. Dippen maar!