beperking uitgaan

Landelijke week: toegankelijk uitgaan voor iedereen

Gezellig een avondje uit is niet altijd voor iedereen weggelegd en even eenvoudig. Ook dit jaar is de Week van de Toegankelijkheid weer van start gegaan en dit jaar staat de week in het teken van toegankelijk uitgaan voor iedereen.

In het hele land zijn activiteiten waarmee de initiatiefnemers laten zien dat uitgaan naar een café, restaurant, concert of festival, toegankelijker en aangenamer kan voor mensen met een beperking. De Week van de Toegankelijkheid is van 2 t/m 7 oktober.

Mensen met een beperking

‘Mensen met uiteenlopende beperkingen hebben te vaak te maken met allerlei belemmeringen als ze willen uitgaan. Denk aan ontoegankelijke cafés, restaurants en festivals, onbegrijpelijke informatie over kaartjes en menu’s, of horecazaken die niet goed weten hoe ze uitgaan voor mensen met een beperking of chronische ziekte een stuk toegankelijker en aangenamer kunnen maken’, aldus de initiatiefnemers. ‘In de Week van de Toegankelijkheid richten we ons op het voorkomen en oplossen van belemmeringen zodat mensen met een beperking of chronische ziekte overal kunnen uitgaan.’

Activiteiten

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid zijn in het hele land activiteiten waarbij de horeca een grote rol speelt.

Een kleine greep uit de ruim 100 georganiseerde activiteiten:

  • Kroegentocht in Arnhem (5 oktober): daar wordt getest hoe staat het met toegankelijkheid op dé uitgaansspot in die gemeente: de Korenmarkt.
  • Kroegentocht in Amsterdam (7 oktober). Daar krijgen barmedewerkers informatie over doofheid en leren ze basisgebaren voor in een kroeg.
  • Met een blind belevings-diner in Hoogeveen (3 oktober) ervaar je geblinddoekt hoe het is om te dineren als je blind bent. Je beleeft hoe zintuigen zich aanpassen aan een situatie van niets zien.
  • Met een Expeditie Gastvrije binnenstad in Zwolle (3 oktober) gaan architecten, ontwerpers, uitvoerders, handhavers en ervaringsdeskundigen de binnenstad in om te ervaren hoe het staat met de gastvrijheid en toegankelijkheid.
  • 5D SPEELT: twee toegankelijke theatervoorstellingen in Amsterdam (6 oktober).
  • Studenten van ROC Midden-Nederland houden een Instagram-actie: #toegankelijkheidvoormijis

Breda

De aftrap van de Week van de Toegankelijkheid wordt verricht in Breda door Tweede Kamerlid Anne Kuik (woordvoerder zorg, CDA) en wethouder Miriam Haagh (PvdA), wethouder Zorg en Welzijn in Breda. Kuik zet zich in voor een betere toegankelijkheid van de openbare ruimte voor gehandicapten. Er is gekozen om de aftrap te doen in Breda omdat de gemeente meedingt naar de titel van toegankelijkste stad van Europa.

Horeca moet toegankelijk worden voor mensen met handicap

Alle gebouwen, waaronder horeca en winkels, openbaar vervoer en ook websites moeten toegankelijk worden voor mensen met een handicap. Bedrijven kunnen geleidelijk beginnen met eenvoudige aanpassingen. Dat heeft de Tweede Kamer begin vorig jaar besloten.

2 miljoen mensen

De Kamer keurde een internationaal verdrag uit 2006 voor mensen met een beperking goed. Dat verdrag van de Verenigde Naties wil dat mensen met een handicap volledig mee kunnen doen in de maatschappij. Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.