seksuele intimidatie

Landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag gestart

In oktober is het precies een jaar geleden dat de #MeToo-beweging internationaal en in Nederland losbarstte. Heeft #MeToo ervoor gezorgd dat er werkelijk iets is veranderd? Veel te weinig, vindt Rutgers. Er is veel meer aandacht nodig voor de preventie van ongewenst seksueel gedrag en seksueel geweld. Daarom roept Rutgers van 6 t/m 12 oktober 2018 heel Nederland op om in actie te komen tegen ongewenst seksueel gedrag: van scholen tot gemeenten, van politiek tot poppodia, clubs en festivalorganisaties.

Ongewenst seksueel gedrag

Ongewenst seksueel gedrag komt nog veel te vaak voor. “Hoeveel indringende verhalen #MeToo ook losmaakt, de cijfers rondom seksueel geweld zijn niet nieuw”, zegt Ton Coenen, directeur Rutgers. In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en bijna een vijfde van de mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. “Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin we ons samen inzetten om dit tegen te gaan. Seks is namelijk alleen leuk met wederzijdse instemming,” zegt Ton Coenen. Iedereen kan daarbij een rol spelen: van jongeren onderling en hun ouders tot de politiek, het onderwijs, poppodia en festivalorganisaties.

Publiekscampagne ‘Ben je oké?’

De landelijke actieweek start op 6 oktober met de lancering van de publiekscampagne ‘Ben je oké?’. Deze campagne maakt ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar tijdens concerten, op festivals en in de clubs. Rutgers slaat daarvoor de handen ineen met uitgaanslocaties uit heel Nederland, met de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), Celebrate Safe en Stichting NO THANKS!

Rutgers Dialoog

Op maandag 8 oktober 2018 organiseert Rutgers in Amsterdam de Johannes Rutgers Dialoog over de preventie van seksueel geweld: #EenJaarNa #MeToo. Wat heeft al die aandacht en bewustwording opgeleverd? Is er daadwerkelijk iets veranderd? Wat heeft de politiek tot dusver gedaan? Hoe zorgen we ervoor dat we over vijf jaar flink wat stappen verder zijn? Aan het woord komen onder andere Kirsten van den Hul (Tweede Kamerlid PvdA), Nevin Özütok (Tweede Kamerlid GroenLinks), Ellen Laan (hoogleraar seksuologie en psycholoog AMC) en Reint Jan Renes (Gedragswetenschapper Hogeschool Utrecht).

Activiteiten actieweek

Er vinden tijdens de actieweek veel meer activiteiten plaats die aandacht vragen voor het onderwerp ongewenst seksueel gedrag. Veel organisaties met wie Rutgers samenwerkt doen mee. Tijdens de landelijke actieweek staat elke dag een andere doelgroep in de spotlight: jongeren; onderwijs; politiek; ouders; gemeenten; en poppodia, festivals en clubs. Meer informatie staat op Rutgers Actieweek.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!