Jij hebt je ook wel eens afgevraagd of het waar is dat je door het dragen van een bepaalde kleur aantrekkelijker bent voor het andere geslacht? Veel verschillende psychologie onderzoekers hebben zich op deze vraag gericht.  Is het vooral de kleur rood die voor meer aantrekkingskracht zorgt? We kunnen hierin wat leren van primaten.

Verhogen van aantrekkingskracht

In veel niet-menselijke primaat species, waaronder bavianen en chimpansees, tonen vrouwtjes rood op hun lichaam wanneer ze meer vruchtbaar zijn en klaar zijn om te paren. Deze rode signalen verhogen duidelijk de aantrekkingskracht bij de mannelijke soortgenoten.

Dit bracht onderzoekers ertoe zich af te vragen of mensen op dezelfde manier te beïnvloeden zijn wanneer het om romantiek gaat. In twee vrij recente experimenten is  getest of mannen zich meer tot een vrouw voelen aangetrokken wanneer ze de kleur rood draagt.

Rood zorgt voor meer intimiteit

In de eerste studie kregen mannen te horen dat ze deelnamen aan een studie die opgezet is om een online gesprek met een vrouw na te doen. Ze waren niet op de hoogte gebracht van de ware reden van het onderzoek, namelijk er achter zien te komen of het dragen van een bepaalde kleur een vrouw aantrekkelijker maakt voor het andere geslacht.

Deelnemers kregen een beeld te zien van de vrouw waar ze online mee zouden communiceren. Mannen werden willekeurig toegewezen aan een foto van een en de zelfde vrouw, die of wel een rood of een groene outfit droeg. Later werd aan alle mannen gevraagd zelf een keuze te maken uit de te stellen vragen. De resultaten toonden aan dat de mannen die de vrouw in het rood bekeken hadden de meer intiemere vragen stelden  in vergelijking met de groep mannen die de vrouw in groen gezien hadden.

Rood schept hogere verwachtingen

In het tweede experiment werden mannelijke deelnemers verteld dat ze deelnamen aan een studie waarin ze een 5 minuten durend gesprek zouden hebben met een persoon van het andere geslacht. Tijdens dit gesprek zou er een foto van de vrouw getoond worden. De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan een foto van dezelfde vrouw die ofwel met een rood of met een blauw shirt te zien was. Hierna werden de mannen in een andere kamer gebracht en verzocht een stoel te pakken. De mannen met de vrouw in het rood op hun netvlies zetten hun stoel dichter bij de stoel van de vrouw, dan de mannen waarbij de vrouw met een blauw shirt getoond was. De kleur rood had zeker bij de mannen hogere verwachtingen geschept.

Deze resultaten suggereren dat mensen wel het een en ander kunnen leren van bavianen en chimpansees wanneer het om paring gedrag gaat.  Er zijn aanwijzingen dat de mannen op dezelfde manier worden beïnvloed door de kleur rood als het gaat om paringsspel.

Pas je profielfoto aan

Vrouwen zullen er zeker gebruik van maken om online een profielfoto te plaatsen waarop ze iets roods draagt, met het doel meer potentiële online dates te verkrijgen. Ook op een eerste date zijn ze vaak geneigd tot het dragen van rood in de hoop wat nader tot de man te komen. Zowel letterlijk als figuurlijk. Kijk dus straks even op jouw profielfoto’s en zorg ervoor dat je meer aantrekkingskracht gaat uitoefenen op het andere geslacht, als je dat wilt natuurlijk. Houdt je de mannen nog graag wat op afstand, dan kun je die foto met je blauwe outfit beter laten staan.

Lady In Red

Ook in de muziek worden veel kleuren gebruikt. Mijn gedachten ging vooral uit naar het lied van Chris DeBurgh,  Lady In Red, waarop ik altijd hard zat mee te zingen op weg naar vakantie. Zo zal iedereen zijn eigen gedachten hierbij laten gaan. Heerlijk toch.