Netwerken is met recht een werkwoord geworden.  LinkedIn, Facebook, Twitter, we volgen, liken, posten en delen. Elkaar in het echt zien is natuurlijk veel leuker. Met enkele netwerktips haal je nog meer uit je avond. Ga je naar een datingevent  voor singles dan kun je dat ook zien als een netwerken.

Is er hier een feestje?

Bij een netwerkavond zijn vaak de namen van alle deelnemers bekend. Je kunt dus vooronderzoek doen en al gaan bedenken met wie je in contact zou willen komen of op wie jij je pijlen gaat richten. Zo zal jij online ook van tevoren  bekeken worden door anderen. Zorg dat je social mediakanalen onder handen genomen zijn. Is jouw uitstraling nog steeds passend bij jou vandaag de dag? Pas het anders aan naar nu.

Laat horen en zien dat je aanwezig zult zijn op bepaalde bijeenkomsten of feesten.  Dit kun je doen door een tweet te plaatsen of te delen. Heb je lef, dan kun je alvast een berichtje sturen naar iemand die je bij een bijeenkomst wilt spreken of waar je wel een dansje mee zou willen maken.  “Trek jij ook je dansschoenen aan?” of “Heb jij ook zo je best gedaan op een splinternieuwe pitch?” Openingszinnen daar mag je best even over nadenken. Het is je eerste indruk en die kun je maar één keer goed maken.  Misschien is online linken vooraf ook een goed idee? Baat het niet, dan schaadt het niet.

Hier is het feestje!

Natuurlijk heb je goed nagedacht over je nieuwe pitch, natuurlijk heb je iets langer dan normaal nagedacht over je kledingkeuze. Want een goede voorbereiding doet je sterk voelen. Denk ook even na hoe je presentatie vorige keer ging, zwaaide je teveel met je handen en stond je teveel te wiebelen? Bedenk een manier hoe je je meer op je gemak kunt voelen.

Onthoud profielen

Heb je vantevoren gekeken wie je mogelijk zou treffen bij een bijeenkomst? Bewaar de profielen en maak er ook wat aantekening bij zodat je duidelijk hebt wie je zou willen tegenkomen. Dat wil niet zeggen dat je personen die je van te voren niet gespot hebt, niet mag aanspreken voor een spontaan praatje.  Of het netwerken nu op werk gericht is of op daten, nieuwe mensen ontmoeten is toch altijd een feest.

Houd het chique

Waar je ook bent en met wie je ook vertoeft, je moet er altijd zorg voor dragen dat je je niveau geen kwaat doet. Mensen kenden je voorheen alleen online, laat dat beeld alleen maar versterkt zijn door een ontmoeting met jou in levende lijve. Ben je niet zo assertief en helpt een drankje om je tong wat los te maken, zorg dan dat je het altijd chique houdt.

Visitekaartjes

Wanneer je  visitekaartjes ontvangt is het een handig idee om op de achterkant in een paar steekwoorden  op te schrijven waar jullie gesprek over ging. Jij bent vast ook al wel eens thuis gekomen met een stapel kaartjes, waarvan je niet meer wist van wie je ze gekregen had.

Websites en profielen zijn natuurlijk na te gaan, maar na een tijd weet je echt niet meer hoe het eerder contact verlopen is en wat je ook al weer had afgesproken. De visitekaartjes na een bijeenkomst invoeren, is ook iets wat te weinig gebeurt. Neem er gewoon even de tijd voor.

Nazorg verlengt feestgevoel

Contact warm houden gaat het best meteen na een bijeenkomst. Kleine investering in tijd, maar dit kan het meeste opleveren. Iedereen vindt dit namelijk lastig, dus wordt het door de ander zeker gewaardeerd.  Ga mensen vragen of ze met je willen connecten op LinkedIn. Stuur ze een klein berichtje hoe gezellig je jullie gesprek vond. Nazorg zorgt dat het feest van het netwerken nog langer doorgaat.

Kijk op de gids single ontmoeten, zodat je kunt ontdekken waar je jouw netwerk capaciteiten kunt uitbouwen of gaan uitoefenen.