oordopjes

Laat je oren niet verzieken

Afgelopen weekend was het Dovendag. Wat zeg je? Je bent toch niet doof!  Dus wel. Er zijn in Nederland zo’n 15.000 doven in ons land.  Het aantal mensen dat helemaal niets hoort is nog altijd in de minderheid. Maar dat geldt niet voor de groep mensen met een gehoorbeschadiging. Die laatste groep, zo’n 1.4 miljoen mensen, groeit ontzettend hard.

Gehoorbeschadiging

Een groot gedeelte van die groep bestaat uit jongeren die een gehoorbeschadiging hebben opgelopen. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Hoorstichting. Dat heeft te maken met werk, verkeer, mp3-spelers en uitgaan. Tijdens de Nationale Dovendag wordt stilgestaan bij mensen die slecht of helemaal niet kunnen horen. Doven lopen nog altijd tegen een hoop dingen aan. Doven mensen kunnen nog altijd niet bellen met 112 of de Belastingdienst. Het is ook erg vervelend dat doven in de trein omroepberichten niet kunnen krijgen.

Laat je oren niet verzieken

Zoals we net als zeiden heeft het oplopen van een gehoorbeschadiging onder andere te maken met uitgaan. Je kunt je voorstellen dat constant hoge te harde geluiden je oren geen goed doen. Wanneer je eenmaal iets kapot hebt gemaakt in je gehoororgaan, dan ben je te laat. Repareren is bijna niet mogelijk. Je hebt natuurlijk hulpmiddelen in de vorm van hoorapparaten, maar daar wil je liever niet aan. Niet meer naar feesten gaan, dat is geen optie. Zorg dragen voor bescherming, daar moet je echt over na gaan denken.

Hoe is jouw gehoor?

Vaak weet je zelf al wel dat je oren niet helemaal goed werken. Maar er zijn ook een aantal testen die je kunt gebruiken om de oren van jezelf, als volwassenen, of die van je kinderen te testen. Die oren van onze kinderen zijn mogelijk nog veel belangrijker, omdat die nog veel langer mee moeten.

Om aandacht te krijgen voor de problemen rondom doofheid is deze dag in het leven geroepen. Het bewust maken van jongeren hoe ze zuinig moeten omgaan met hun oren, is hier een groot onderdeel van. Breng de tips dus over op je kinderen.

Tips

1. Gehoorverlies gaat geleidelijk. Signalen zijn een piep in je oren en oorsuizingen.

2. Voor omgevingsgeluid is er een norm. Werk je ergens waar je denkt dat er teveel geluid is, maak dit kenbaar. Het kan gemeten worden. Een veilige norm voor omgevingsgeluid is 88dB. Hierin kun je acht uur lang verblijven zonder schadelijke gevolgen voor je gehoor.

3. Om er achter te komen of de muziek te hard staat kun je de Decibel-meter downloaden. De dB-meter geeft een idee van het geluidsvolume in de discotheek of bij een concert. Het zou toch fijn zijn dat je je lievelingsmuziek zo lang mogelijk goed kan blijven horen.

4. Oordopjes lijken misschien niet zo hip. Maar hipheid staat of valt niet met oordopjes, zie de foto boven aan het artikel. Schaf zo nodig dus oordopjes aan. Ze kosten ongeveer 20 euro. Goede oordopjes zijn zo gemaakt dat ze het risico op schade door te hard geluid terugdringen zonder dat ze de muziek vervormen.

5. Ga je vaak naar feesten of concerten, dan is het aan te raden om oordoppen op maat te laten maken bij een audicien. Door een optimale pasvorm, beschermen ze het beste. Deze zijn iets duurder, rond de 100 euro. Bij volwassenen is het tegenhouden van het probleem mogelijk te laat. Maar het probleem stabiliseren is ook een winst die te behalen is.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.