zet jezelf niet voor gek

Laat je niet gek maken

We verwachten vaak dat mensen denken en zich gedragen zoals wij dat doen. Dat doen ze dus niet! Het hebben van verkeerde verwachtingen over anderen, dat is in de psychotherapie een groot onderwerp. Het ervaren van boosheid op het herhaalde, ongewenste gedrag van personen die voor ons van belang zijn.

Gek maken

Of nu single bent of niet, er zijn allerlei manieren om een relatie te hebben. Daar bedoel ik nu specifiek mee dat je een band hebt met iemand die er voor jou toe doet. Dat kunnen je ouders zijn, je broer of zus, je beste vriendin, je partner, je nieuwe date, je collega, je hockeymaatje, je kind, die ik bijna zou vergeten. Allemaal mensen waaraan jij belang hecht. Belang aan wat ze zeggen en wat ze doen, in het algemeen maar zeker richting jou.

Van al deze mensen die we belangrijk vinden zijn er die ons soms helemaal gek maken. Mensen over wie we zo vaak verbijsterd kunnen zijn over hun gedrag, levensstijl en beslissingen. Misschien is hun gedrag echt onredelijk, maar vaak is dat helemaal niet zo. Het is dan gewoon dat we niet leuk vinden wat ze zeggen en doen. Dat zit dan meer in jou dan in die anderen. Je kunt ze natuurlijk wel zeggen dat je erg teleurgesteld bent in de ander, dat je het een en ander graag anders zou zien, maar bij de anderen komt dat vaak niet binnen, omdat zij een andere manier van denken hebben.

Beter omgaan met teleurstelling

Wanneer onze frustratie met belangrijke personen chronisch wordt en we steeds opnieuw dezelfde woede en teleurstelling ervaren, dan wordt het hoog nodig een ​​aantal handige psychologische principes te vinden om er beter mee om te gaan. Hieronder vind je vier overweging om je minder gek te laten maken.

Doe wat goed voor jou is

1. Realistische verwachtingen

We verwachten dat mensen zich vaak op een redelijke, rationele en doordachte manier denken en gedragen net als je zelf. Maar dat doen ze dus niet.  Wanneer je al eerder met iemands onredelijk gedrag van doen hebt gehad, moe je dat onthouden in het belang van je gemoedsrust. De beste voorspeller van toekomstig gedrag is gedrag in het verleden. Wanneer je in staat bent deze belangrijke waarheid te herinneren, dan ben je mogelijk in staat  de teleurstelling en de woede die je weer gaat ervaren, te minimaliseren.  Het gedrag wat jij namelijk als redelijk verwacht gaat die ander nooit vertonen, zij denken gewoon anders dan jij.

2. Controle op jouw reactie

Terwijl we niet in staat zijn de actie van anderen onder controle te krijgen, kunnen we wel de controle bewaren over hoe we erop reageren. We hoeven niet mee te gaan of het eens te zijn met wat anderen doen of zeggen.

We kunnen of althans dat zouden we moeten doen, vaker nee zeggen tegen dingen waarvan wij denken dat ze onredelijk zijn of niet in ons belang. We kunnen onszelf beter zo min mogelijk  in situaties brengen die resulteren in continue stress en frustratie, simpelweg door zorgvuldig te zijn met hoe je reageert op anderen en op hun verzoeken.

Er zit een grote wijsheid in de zin, dat we moeten leren wat we kunnen veranderen en dat we moeten accepteren wat we niet kunnen veranderen.

3. Loslaten en overzicht bewaren

Vaak kunnen mensen zo gefrustreerd zijn door gedrag van anderen en niet los kunnen komen van enige frustrerende actie fo iets naars dat iemand tegen je gezegd heeft.

Vaak moeten we eigenlijk alleen maar diep ademhalen en onszelf afvragen of de frustratie nog steeds zo erg zou zijn als je nu sterven zou liggen. Met ander woorden. Wat is nu echt van belang en wat is het totale plaatje? Er is wijsheid in het  Engelse gezegde Don’t sweat the small stuff, wat ik wil vertalen met Niet op alle (kleine) slakken zout leggen. Laat gaan, zou voor veel mensen gedurende de hele dag door een zich herhalende strategie moeten zijn.

4 Probeer zelf minder veeleisend te zijn

Velen van ons denken dat de wereld een stuk beter af zou zijn als iedereen denkt en zich gedraagt zoals wij dat doen. Als je chronisch gefrustreerd met het gedrag van anderen moet je jezelf afvragen of jij dat mogelijk toch het probleem bent. Misschien wat lijkt dus passend en redelijk om je gewoon niet aan anderen.

Wat voor jou zo logisch en redelijk is, hoeft dat niet te zijn voor anderen.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.
snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
By Moniek ·
26 oktober 2021

Geweldige vintage woonschatten vind je hier

Dol op tweedehands, vintage en design speuren op rommelmarkten? wist je dat je ook in de winter prima op zoek kan naar nieuwe woonschatten voor een prikkie?