zet jezelf niet voor gek

Laat je niet gek maken

We verwachten vaak dat mensen denken en zich gedragen zoals wij dat doen. Dat doen ze dus niet! Het hebben van verkeerde verwachtingen over anderen, dat is in de psychotherapie een groot onderwerp. Het ervaren van boosheid op het herhaalde, ongewenste gedrag van personen die voor ons van belang zijn.

Gek maken

Of nu single bent of niet, er zijn allerlei manieren om een relatie te hebben. Daar bedoel ik nu specifiek mee dat je een band hebt met iemand die er voor jou toe doet. Dat kunnen je ouders zijn, je broer of zus, je beste vriendin, je partner, je nieuwe date, je collega, je hockeymaatje, je kind, die ik bijna zou vergeten. Allemaal mensen waaraan jij belang hecht. Belang aan wat ze zeggen en wat ze doen, in het algemeen maar zeker richting jou.

Van al deze mensen die we belangrijk vinden zijn er die ons soms helemaal gek maken. Mensen over wie we zo vaak verbijsterd kunnen zijn over hun gedrag, levensstijl en beslissingen. Misschien is hun gedrag echt onredelijk, maar vaak is dat helemaal niet zo. Het is dan gewoon dat we niet leuk vinden wat ze zeggen en doen. Dat zit dan meer in jou dan in die anderen. Je kunt ze natuurlijk wel zeggen dat je erg teleurgesteld bent in de ander, dat je het een en ander graag anders zou zien, maar bij de anderen komt dat vaak niet binnen, omdat zij een andere manier van denken hebben.

Beter omgaan met teleurstelling

Wanneer onze frustratie met belangrijke personen chronisch wordt en we steeds opnieuw dezelfde woede en teleurstelling ervaren, dan wordt het hoog nodig een ​​aantal handige psychologische principes te vinden om er beter mee om te gaan. Hieronder vind je vier overweging om je minder gek te laten maken.

Doe wat goed voor jou is

1. Realistische verwachtingen

We verwachten dat mensen zich vaak op een redelijke, rationele en doordachte manier denken en gedragen net als je zelf. Maar dat doen ze dus niet.  Wanneer je al eerder met iemands onredelijk gedrag van doen hebt gehad, moe je dat onthouden in het belang van je gemoedsrust. De beste voorspeller van toekomstig gedrag is gedrag in het verleden. Wanneer je in staat bent deze belangrijke waarheid te herinneren, dan ben je mogelijk in staat  de teleurstelling en de woede die je weer gaat ervaren, te minimaliseren.  Het gedrag wat jij namelijk als redelijk verwacht gaat die ander nooit vertonen, zij denken gewoon anders dan jij.

2. Controle op jouw reactie

Terwijl we niet in staat zijn de actie van anderen onder controle te krijgen, kunnen we wel de controle bewaren over hoe we erop reageren. We hoeven niet mee te gaan of het eens te zijn met wat anderen doen of zeggen.

We kunnen of althans dat zouden we moeten doen, vaker nee zeggen tegen dingen waarvan wij denken dat ze onredelijk zijn of niet in ons belang. We kunnen onszelf beter zo min mogelijk  in situaties brengen die resulteren in continue stress en frustratie, simpelweg door zorgvuldig te zijn met hoe je reageert op anderen en op hun verzoeken.

Er zit een grote wijsheid in de zin, dat we moeten leren wat we kunnen veranderen en dat we moeten accepteren wat we niet kunnen veranderen.

3. Loslaten en overzicht bewaren

Vaak kunnen mensen zo gefrustreerd zijn door gedrag van anderen en niet los kunnen komen van enige frustrerende actie fo iets naars dat iemand tegen je gezegd heeft.

Vaak moeten we eigenlijk alleen maar diep ademhalen en onszelf afvragen of de frustratie nog steeds zo erg zou zijn als je nu sterven zou liggen. Met ander woorden. Wat is nu echt van belang en wat is het totale plaatje? Er is wijsheid in het  Engelse gezegde Don’t sweat the small stuff, wat ik wil vertalen met Niet op alle (kleine) slakken zout leggen. Laat gaan, zou voor veel mensen gedurende de hele dag door een zich herhalende strategie moeten zijn.

4 Probeer zelf minder veeleisend te zijn

Velen van ons denken dat de wereld een stuk beter af zou zijn als iedereen denkt en zich gedraagt zoals wij dat doen. Als je chronisch gefrustreerd met het gedrag van anderen moet je jezelf afvragen of jij dat mogelijk toch het probleem bent. Misschien wat lijkt dus passend en redelijk om je gewoon niet aan anderen.

Wat voor jou zo logisch en redelijk is, hoeft dat niet te zijn voor anderen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!