mannen ontrouw

Laat je kaarsje niet uitgaan

Symptomen van een burn-out tijdig herkennen én erkennen is ontzettend belangrijk. Het helpt je namelijk een burn-out te voorkomen of de kans erop aanzienlijk te verkleinen. Doe je niets? Dan riskeer je het volledig opgebrand te raken. Zowel emotioneel als lichamelijk. Neem je gedrag onder de loep, kijk naar je werksituatie, je relatie, je familieperikelen en ban stress uit je leven. “Voorkomen is beter dan genezen”, zou hiervoor bedacht kunnen zijn.

Herken symptomen van Burn-out

Symptoom 1. Geen energie

Eén van de belangrijkste symptomen van een burn-out is geen energie of zin hebben iets te doen. Niets lijkt zinvol om te doen. Hierbij kun je denken aan: spelen met je kinderen, sporten met je vrienden en seks hebben met je partner. Je ligt lusteloos en uitgeput op de bank voor je uit te staren naar de tv.

Symptoom 2. Piekeren 

Continu piekeren en slecht slapen zijn symptomen van een burn-out. Je maalt de hele dag over je werk, de druk, collega’s die de kantjes eraf lopen en de doelen die je wellicht niet gaat halen. Dat gemaal gaat dag en nacht door. Slaapgebrek zorgt ervoor dat je je steeds vermoeider gaat voelen, minder gaat functioneren, meer gaat piekeren en zo ontstaat de neerwaartse spiraal.

Symptoom 3. Verminderde conditie

Naast chronische vermoeidheid is er doorgaans ook sprake van een lage lichamelijke weerstand. Hard werken en slecht of ongezond eten, vanwege de werkdruk gaat nogal eens hand in hand. Op den duur heeft dat z’n weerslag op je gesteldheid.  Er komen allerlei klachten bij zoals verkoudheid, grieperig zijn, hoofdpijn en maag- en darmklachten.

Symptoom 4. Overgevoelig

Door steeds ingespannen met je werk bezig te zijn, kun je overgevoelig worden en sneller geïrriteerd raken. Na een lange dag op je werk wil je rust. Maar heb je een gezin? Dan zal dat vaak niet samen gaan. Je kinderen eisen je aandacht op. Willen spelen, zetten de tv of radio hard aan, slaan met deuren enzovoort. De overdaad aan activiteiten en geluiden kan je behoorlijk irriteren en zorgen dat je regelmatig uit je slof schiet.

Symptoom 5. Onverschilligheid

Symptomen die er ook op wijzen zijn het minder betrokken zijn bij je werk, je onverschillig gedragen, je afstandelijk opstellen en minder interesse tonen in het werk van je collega’s.  Datzelfde geldt voor onzeker zijn over je werkprestaties, een lage eigenwaarde en negatieve gedachten ontwikkelen.

Bestrijden symptomen van een burn-out

Komen de bovengenoemde signalen van een burn-outje bekend voor? Kom dan in actie.  Laat je kaarsje niet uitgaan. Met tijdig ingrijpen kun je voorkomen dat je echt een burn-out ontwikkelt.

1. Doe 1 ding tegelijkertijd en focus je op wat haalbaar is.

2. Leer NEE te zeggen.

3. Zorg voor leuke afleiding en ontspanning na je werk.

4. Eet gezond, beweeg dagelijks het liefst dertig minuten en neem je (nacht)rust.

5. Luister naar de signalen van je lichaam.

6. Vermijd perfectionisme.

7. Relativeer.

Ook bij een huisarts of bedrijfsarts kun je terecht met je vermoeden dat je een burn-out hebt. Hoe eerder je erbij bent, des te korter kan de periode duren dat je kaarsje een klein vlammetje geeft. Laat het vuur weer in je branden. Op de site van Albert Sonnevelt kun je nog meer lezen over leven zonder stress.

Laat je kaarsje niet uitgaan (doven), zodat je weer snel fit bent en zin hebt om echt uit te gaan (op stap).

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.