luisteren

Laat discussie geen ruzie worden

Ruziemaken zal van niemand een hobby zijn. Dat je er af en toe in belandt dat is jammer, omdat het gevoel achteraf eigenlijk nooit fijn voelt. Je zegje doen in een discussie is soms wel prettig en kwijt te geraken wat je dwars zit als een uitlaatklep is ook goed, maar pas op.

Zorg ervoor dat je na een heftige woordenwisseling niet zodanig spijt hebt, dat het je in de weg zit. Vaak kun je als je in een ruzie belandt niet meer normaal nadenken, maar nu nog wel. Denk dus op een rustig moment na over wat je de volgende keer in een te heftige discussie beter kunt laten, of mogelijk wel moet doen.

Luister met volle aandacht naar elkaar

Een ruzie begin meestal over iets kleins, over iets waar jij en je partner het niet over eens zijn. Het wordt dan van kwaad tot erger als je in de discussie niet meer met volle aandacht naar elkaar luistert. Je bent dan vooral druk met  wat je zelf kwijt wilt. Voor tegenargumenten heb jij geen oor.  Zo raak je ook vaak gefocust op verkeerde dingen die gezegd worden. Die zijn mogelijk niet zo hard bedoeld, maar worden helemaal uitvergroot of uit zijn verband getrokken.

Probeer dus kalm te blijven en ook te luisteren naar de argumenten van de ander. Je bent tenslott volwassen en los ook zodanig je ruzie op. Bedenk ook dat jij zelf ook in staat bent onaardiger uit de hoek te komen, dan eigenlijk goed is voor dit moment.

Je gelijk krijgen

Een ruzie wordt vaak gezien als een wedstrijd, waar er maar één de winnaar kan zijn. Misschien zit dat stukje competitie wel in de mens, maar laat dat vooral gelden op het voetbalveld maar niet in een discussie. Het niet met elkaar eens zijn is vaak een kwestie van anders tegen zaken aan kijken en niet van dat iets wel of niet zo is.

Probeer dus niet meteen je gelijk te krijgen maar probeer samen zaken op een rijtje te zetten. Wat speelt er, waar gaat het over, wat is echt en wat is het gevoel? Het is in sommige discussies noodzakelijk om je niet te laten wegzetten, maar zorg dat je je niet verliest in kleine details, die eigenlijk de moeite van het ruziemaken niet waard zijn en je alleen maar bakken vol extra energie kosten.  Bespreek het probleem, laat het even rusten en zeg dat je er op terug wilt komen. Op een rustig moment.

Durf sorry te zegen

Het hangt in de lucht, die onenigheid. Natuurlijk moet het een keer uitgesproken worden, dat kan niet anders.  Vaak raken de gemoederen zodanig verhit dat de partners hun stem gaan verheffen tegen elkaar. Daardoor krijgt de woordenwisseling meer impact, dan ooit bedoeld was.

Probeer je even te verplaatsen in de ander en je eigen gevoelens even opzij te zetten, wanneer de ander iets onaardigs zegt.  Dan raak je niet meteen gekwetst. Ben je ervan bewust dat het goed is om over een bepaald onderwerp te discusieren, je eigen mening te mogen ventileren, zonder er gelijk op afgerekend te worden.

Wanneer je in staat bent het probleem van de ander te erkennen en hiervoor sorry te zeggen, is vaak al genoeg om het probleem te wereld uit te helpen. Relatie is nu eenmaal geven en nemen en schikken en komen tot compromissen. Begrip tonen voor de ander, een keer  zeggen dat het je spijt, oprecht dan, maakt dat je weer sneller samen een wijntje kunt drinken, zonder dat daar te veel water aan toegevoegd is.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.