zin in werken

Kwart werkenden doet zich op werk beter voor

Maar liefst 26 procent van de werkende Nederlanders doet zich op werk weleens beter voor dan dat ze naar eigen zeggen zijn. Een belangrijk onderdeel van deze leugens is het salaris, zo heeft een op de zeven ondervraagden tegen collega’s weleens gelogen over wat ze precies verdienen. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.104 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard.

Met dertig procent doen vooral hoogopgeleiden zich tegenover collega’s en leidinggevenden beter voor. Onder praktisch geschoolden (zeventien procent) en middelbaar opgeleiden (25 procent) liggen deze percentages fors lager. De hoogte van het salaris speelt daarbij vrijwel geen rol van betekenis. Zo heeft slecht een op de negen hoogopgeleiden weleens gelogen over zijn of haar salaris. “Uit eigen ervaring weet ik dat het per persoon verschilt hoeveel waarde iemand aan zijn salaris hecht”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Ik zie het persoonlijk als een hygiënefactor die boven een bepaalde grens weinig- tot geen impact heeft op werkprestaties en motivatie. Wanneer iemand naar eigen inzicht te weinig verdient, kan dit echter ontzettend demotiverend zijn. Zeker als diegene zijn salaris met dat van beterverdienende collega’s vergelijkt.”

Liegen en bedriegen

Naast het salaris zegt negentien procent van de werkenden ook weleens te liegen over hun thuissituatie. Van alle ondervraagden is zeven procent daarnaast niet altijd even eerlijk over hun CV. Opvallend genoeg wordt er ook thuis veel gelogen over werk. Zo zegt maar liefst twintig procent van de respondenten weleens werkprestaties en verantwoordelijkheden te hebben aangedikt richting familie en/of vrienden. Mannen maken zich hier vaker schuldig aan dan vrouwen: 23 procent tegenover slechts vijftien procent. Franke: “Het lijkt erop dat mannen vaker de noodzaak voelen om hun verantwoordelijkheden en prestaties net iets mooier voor te doen. Uit het onderzoek blijkt dat ze over de hoogte van hun salaris zelfs bijna twee keer(!) zo vaak liegen als vrouwen. In mijn optiek is dit gewoon een gevalletje van wie heeft de langste. Zelf pas ik hiervoor, want uiteindelijk houd je alleen maar jezelf voor de gek.

Persoonlijk onheil

Ondanks dat bijna een op de vijf ondervraagden weleens liegt over zijn of haar thuissituatie, houdt het overgrote gedeelte van de respondenten (74 procent) werk en privé het liefst strikt gescheiden. Opvallend genoeg zijn mannen (79 procent) hierin veel stelliger dan vrouwen (slechts 68 procent). Desalniettemin zegt slechts een derde van alle werkende Nederlanders persoonlijk onheil liever niet te delen met collega’s. Franke: “Tegenwoordig gaat het wat moeilijker, maar voor de coronacrisis zaten wij dagelijks met het hele kantoor samen aan de lunchtafel. Het is dan ontzettend lastig om het alleen maar bij koetjes en kalfjes te houden. Omdat je zoveel tijd met elkaar doorbrengt, is het heel normaal dat er uiteindelijk andere dingen dan alleen maar werk de revue passeren.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!