kritiek hebben
6 October 2015

Kritiek helpt relatie om zeep

Kritiek is de enige betrouwbare vorm van autobiografie, is ooit gezegd. Wanneer je kritiek uit op iemand dan zegt dat meer over jezelf dan over die ander. Scherpzinnige professionals zijn in staat uit iemand kritiek een diagnostische hypothese te formuleren. Zo is kritiek de eerste voorspeller van echtscheiding met een nauwkeurigheid van meer dan 90%.

Kritiek kan destructief zijn

Mag je dan nooit kritiek hebben? Best wel, maar in relaties is kritiek soms destructief. Dat is in de gevallen dat de kritiek over persoonlijkheid of karakter gaat, in plaats van het gedrag. Wanneer kritiek gevuld is met schuld. Wanneer kritiek niet gericht is op verbetering. Wanneer degenen die kritiek geeft ervan uit gaat dat er maar een juiste manier is van dingen doen, dan kan kritiek ook een relatie om zeep helpen. Kritiek waarmee je alleen maar iemand kleineert, is ook heel slecht.

Kritiek vergroot kloof

In een hechte relatie sluipt kritiek er vaak op laag niveau in en escaleert na verloop van tijd door een neerwaartse spiraal in een steeds groter wordende wrok. De persoon die kritiek krijgt voelt zich gecontroleerd,  terwijl de persoon die kritiek uit juist gefrustreerd is. Zodra kritiek wordt geuit, kan de kloof tussen de twee personen alleen maar groter worden.

Met kritiek sla je de plank volledig mis wanneer je een positieve gedragsverandering voor elkaar wilt krijgen.  En weet je waarom kritiek gedoemd is te mislukken? Het belichaamt twee aspecten die mensen erg vervelend vinden, namelijk toe te geven dat je fout zit én voor minder te worden aangezien. Eigenlijk willen we met elkaar iets, we willen samenwerken, maar dat krijg je niet voor elkaar door de weerstand juist te verhogen, maar alleen door het waardevolle in de ander te benadrukken. Maar ook al zijn mensen niet dom, waarom blijven we elkaar bekritiseren?

Beschermen van je ego

Kritiek uiten is een eenvoudige vorm van bescherming van je ego. We bekritseren een ander omdat we ons zelf minderwaardig behandeld worden. Kritische mensen voelen zich vaak zelf bekritiseerd in hun ego.

Slecht omgaan met kritiek voert vaak terug naar iemands jeugd. Ook al is kritiek in vroeg jeugd niet altijd fout bedoeld, kinderen zijn niet in staat onderscheid te maken tussen positieve en negatieve opmerkingen in één zin. Ze zullen alleen het negatieve oppikken en zich snel minder waardig voelen. Het enige wat jonge kinderen kunnen doen om te overleven is zich emotioneel hechten aan mensen die zorg voor hen dragen. Doordat het pijnlijk is kritiek van anderen te ontvangen, worden ze heel erg kritisch op zichzelf. Want dat voelt minder pijnlijk. Wanneer ze volwassen worden breidt de zelf kritiek uit naar kritiek op anderen. De zelf kritiek gaat niet weg, voor zichzelf blijven ze zeker zo hard.

Ben je kritisch of niet?

Mensen die kritisch zijn hebben het vaak van zichzelf niet eens door. Ze vinden zichzelf standvastig, ze vinden dat ze feedback geven en ze vinden zichzelf flexibel. Wanneer iemand tegen je zegt dat je kritisch bent, dan zal dat ook zeker zo zijn. Maar bedenk bij je zelf eens hoe je reageert op je zelf wanneer je iets fout doet. Wanneer je dan heel boos kan worden op jezelf dan zal je dergelijke negatieve gevoelens zeker ook naar anderen uiten.

Kritiek is anders dan feedback

Kritische mensen zijn van mening dat ander echt geholpen zijn wanneer zij hun “nuttig” feedback geven. Maar wanneer is feedback echt nuttig?

1. Negatief

De kritiek richt zich op wat er mis is. (“Waarom kun je niet op de rekeningen letten?”)

Feedback richt zich op hoe te verbeteren. (“Laten we samen eens naar de de rekeningen kijken.”)

2. Persoonlijkheid

Kritiek impliceert het ergste over de persoonlijkheid van de ander. (“Je bent koppig en lui.”)

Feedback gaat over het gedrag en niet de persoonlijkheid. (“Kunnen we beginnen met het sorteren van de rekeningen vanaf het begin van dit kwartaal?”)

3. Eigenwaarde

Kritiek devalueert. (“Ik denk dat je gewoon niet slim genoeg bent om dit te doen.”)

Feedback stimuleert. (“Ik weet dat je veel op je bord hebt, maar ik ben er vrij zeker van dat we kunnen dit samen doen.”)

4. Zondebok

Kritiek impliceert schuld. (“Het is jouw schuld dat we in deze financiële puinhoop zitten.”)

Feedback richt zich op de toekomst. (‘We kunnen uit deze puinhoop, als we er samen aan gaan werken. Goed idee? “)

5. Controle

Kritiek probeert te controleren. (“Ik weet wat het beste is, ik ben slimmer en beter opgeleid.”)

Feedback respecteert autonomie. (“Ik heb respect voor jouw keuze, hoewel ik het er niet mee eens ben.”)

6. Dwang

Kritiek is dwingend. (“Je gaat doen wat ik wil, of anders ga ik weg.”)

Feedback is helemaal niet dwingend. (“Ik weet dat er een oplossing te vinden is die voor ons beiden goed is.”)

Feedback valt ook niet altijd in goede aarde

Wanneer je boos of van streek bent, zal al jouw feedback als kritiek gehoord worden, het maakt niet uit wat je zegt. Dat komt omdat mensen op emotionele toon reageren ook als dat niet de bedoeling is. Het beste is om uit je woede of frustratie te geraken voordat je feedback gaat geven.

Kernwaarde bij geven feedback:

1. Focus op hoe te verbeteren.

2. Focus op gedrag dat je zou willen zien, niet op de persoonlijkheid van je partner of kind.

3. Moedig verandering aan, in plaats van het vertrouwen van de ander te ondermijnen .

4. Bied oprecht hulp.

5. Respecteer autonomie van de ander.

6. Bied weerstand aan de drang om iemand te straffen of iemand minder aardig te vinden als de ander niet doet, wat jij wil.

Wanneer je een kritisch persoon bent, moet je proberen grip te krijgen op de impuls om de ander te bekritiseren voordat het je relatie te gronde richt.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Langeafstandsrelatie; hoe werkt dat?

Je hoort er steeds vaker over; een relatie met iemand in...

Te veel bliepjes op de smartphone

Het hoge bezit leidt tot een veelvuldig gebruik van de smartphone....

Deze 7 lessen maken je wijzer over relaties

Heel veel mensen dromen van een liefde voor altijd; en toch...

De do’s en don’ts van een LAT relatie

Living Apart Together: wél een relatie, maar niét samenwonen. Hoe maak...

Waarom je toch telkens valt op die onbereikbare man

Mega vlinders in je buik, je denkt de godganselijke tijd aan...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie