filter koffie

Kopje koffie?

Het is half zeven vanochtend dat ik mijn eerste kop koffie binnen heb. Mijn zoon vertrekt dadelijk voor een vakantie met vrienden naar Bulgarije, dus we moesten op tijd op. Meteen maar potje koffie gezet, ruikt ook zo lekker in huis en de dag kan beginnen. Ook een kopje koffie?

Kopje koffie?

Ben ik hem ook nog maar even gaan uitzwaaien bij de twee busjes die ze geregeld hadden om zich naar Schiphol te laten brengen. Voor 30 euro heen en terug vanaf je voordeur. Handig toch. Of ik koffie wilde, vroeg Sandra, de moeder op de verzamelplek. De chauffeur van een van de bussen zat ook al aan de koffie. Die had er al een rit Amsterdam-Dorst opzitten.

Gezondheidswinst met koffie

De krant was er nog niet toen ik thuiskwam, dan maar even achter de PC voor de laatste nieuwtjes. “Koffie drinken vergroot de kans op een lang leven”, zo kopte de Volkskrant eerder deze week en daar heeft Gezondheidsnet.nl een column over geschreven Eén kop koffie levert al gezondheidswinst op. En bij drie koppen is de winst optimaal.

Hoeveel koffie drink jij?

De krant baseert zich op 2 grote onderzoeken gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine. Dat het inderdaad gaat om een grote onderzoeken, blijkt wanneer ik lees dat er voor het ene onderzoek een half miljoen mensen uit 10 Europese landen gevolgd zijn. In het andere onderzoek worden 185.000 Amerkanen gevolgd gedurende  16 tot 20 jaar, waarbij de deelnemers moesten aangeven hoeveel koffie ze dronken.

Minder hart-en vaatziekten door koffie

Bij overlijden werd hun doodsoorzaak genoteerd. Uit de gegevens blijkt dat koffiedrinkers minder snel overleden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten en aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel, diabetes, bepaalde vormen van kanker en nierziekten. Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum, wordt om uitleg gevraagd. Is het beter om koffie te drinken dan thee?

Is het beter om koffie te drinken dan thee?

Dat hoeft niet per se. Als je geen koffie lust, dan hoef je dat nu niet ineens te gaan drinken. Thee is zeker zo gezond. Wie dagelijks drie koppen groene of zwarte thee drinkt, loopt minder risico op hart- en vaatziekten en verkleint de kans op een beroerte. Dat verband is vrij sterk. Koffie drinken wordt ook in verband gebracht met gezondheidswinst, maar de bewijslast is wat dunner. Daarom is het bij koffie wat lastiger een specifieke hoeveelheid te adviseren.

Vocht is belangrijk

Het belangrijkste is dat je dagelijks 1,5 tot 2 liter drinkt. Wissel af tussen water, koffie en zwarte en groene thee, dan zit je goed. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf en zijn allemaal gezonde keuzes. Het gaat hier om alle varianten zonder suiker.  Wat er in de nieuwe schijf van 5 over koffie staat is dat er voordeel te halen valt uit gefiliterde koffie. Dit is koffie gezet met een papieren filter. In ongefilterde koffie zit cafestol, dat is een stofje dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte. Gefilterde koffie, zoals gewone filterkoffie, koffiepads en oploskoffie kun je gerust nemen. Of bier en wijn ook meegerekend worden als vocht? Dan vast met mate. Pak dus op een terrasje met regelmaat een kopje koffie, gefilterd met voorkeur.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.