zitten

Kom in beweging, ga uit je stoel

Zitten is het nieuwe roken. Kom in beweging. Ben jij ook iemand die veel zit? Mensen met kantoorbanen zitten nu eenmaal veel, al gauw zo’n 11 uur per dag. Grote kans dat je met je auto naar het werk gaat en dat je na een lange dag werken, beetje moe maar voldaan op de bank ploft. 

Klachten die optreden

Bewegen is voor chronisch zieken en ouderen belangrijker dan voor een sporter. Het gaat om iets heel essentieels, namelijk een betere kwaliteit van leven. Een sporter gaat er slechts iets harder van lopen. Ook voor iemand die gezond is, is het belangrijk preventief aan de slag te gaan om gezond te blijven. Mensen die een groot deel van de dag op een stoel zitten en zittend werk doen, doen er goed aan na te denken over mogelijke klachten. Veel is te voorkomen door enkel genoeg te bewegen. Zitten is het nieuwe roken, dat hoor je steeds vaker.

1. Nekklachten

Een verkeerde houding veroorzaakt druk op de nek met nekklachten tot gevolg. Je herkent het vast wel. Een vooruitgestoken hoofd richting je beeldscherm, of het kantelen van je hoofd richting je schouder, zodat je tijdens het telefoneren gewoon door kunt aan met bellen.

2. Rugklachten

Door een slechte houding, te denken aan bolle rug, afhangende schouders, onderuitgezakt zitten, kan je rugpijn krijgen. De spieren die het lichaam stabiel houden, kunnen door verkeerde houding verzwakken. Gevolg is minder ondersteuning en daardoor ontstaan weer meer klachten.

3. Minder scherp

Door de hele dag te zitten gaat er minder vers bloed richting onze hersenen. Hierdoor kunnen we minder helder denken en zien we zaken minder scherp.

4. Chronische aandoeningen

We zijn er nog niet. Met een zittend bestaan heb je meer kans op hart en vaatziekten, diabetes, kanker en osteoporose. Op chronische aandoeningen dus.

5. Bloedcirculatie vertraagd

Door lang te zitten vertraagt de bloedcirculatie. Het gevolg kan zijn dat enkels gaan opzwellen, spataderen ontstaan en dat er schadelijke bloedstolsels ontstaan.

Wat moeten we wel doen?

Als je zit, ga er dan voor zorgen dat je rechtop zit. Doorbreek zittende periodes door elke half uur op te staan om te bewegen. Haal een kopje thee of een glas water al is het alleen maar om je benen te strekken. Maak tijdens je lunch pauze buien een ommetje. Drink genoeg of eerder teveel, zodat je wel op moet staan om naar de wc te gaan. Toch weer wat extra lichaamsbeweging heeft dit opgeleverd. Zijn er liften? Neem indien mogelijk de trap. Is er de mogelijkheid om staand te vergaderen? Ga staand vergaderen.

Kom in beweging

Thuis gekomen gaan we eerst iets actiefs doen voor we op de bank gaan zitten. Ga een rondje wandelen, ga wat in de tuin werken of doe een klusje in of rond huis. Toch voor de tv beland? Sta dan in ieder geval even op tijdens de reclameblokken. Kom in beweging en niet alleen om de chips aan te vullen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.