hoop
28 November 2017

Kom in actie bij een crisis

Na een tegenslag opkrabbelen en weer zin krijgen in het ­leven, niemand zegt dat dit makkelijk is. Je moet het maar kunnen. Als een heftig probleem zich aandient, reageren we door het probleem aan te pakken óf het te negeren. Vechten of vluchten kan op de korte termijn een prima reactie zijn. Maar als je op lange termijn zo blijft doorgaan, raak je uitgeput en zak je steeds dieper weg in de problemen.

Kom in actie bij een crisis

Tegenslagen en crises komen in ieders leven voor. Om meer crisisbestendig te worden, heb je volgens psycholoog Matthijs Steeneveld bepaalde eigenschappen nodig. En die kun je gelukkig droog oefenen. Er hangt bijvoorbeeld een reorganisatie boven je hoofd. Of het lukt maar niet om een relatie te krijgen. Of je hebt die fijne relatie wel, maar jullie kunnen geen kinderen krijgen. Of je hebt een praktisch probleem in huis, zoals een ketel die kapot is. Je hoeft niet alles op te lossen, als je maar in actie komt. Het is goed crisissituaties onder ogen te zien en te bepalen hoe je er zo goed mogelijk op kunt reageren.

Optimisme, hoop, veerkracht en vertrouwen

Hoe word je crisisbestendiger? De Amerikaanse emeritus hoogleraar ­organisatiepsychologie Fred Luthans ontdekte dat de eigenschappen optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen een mens crisisbestendig maken. Jarenlang onderzoek van Luthans en zijn collega’s heeft aan­getoond dat iemand die deze eigenschappen heeft ontwikkeld betere werkprestaties levert, minder stress en angst ervaart en zich gelukkiger voelt. Vandaar dat Luthans de eigenschappen samen het psychologisch kapitaal noemt. En dat kapitaal kun je volgens psycholoog Steeneveld vergroten door te oefenen met de vier eigenschappen – waardoor je crisis­situaties beter het hoofd leert bieden.

Word beter in hopen

Van de vier eigenschappen licht ik “hoop” even toe, omdat het voorbeeld over relaties gaat. Hoop is heel belangrijk als je uit een crisis wilt komen, want als je geen hoop hebt, doe je niets meer en blijf je hangen in de tegenslag. Maar let op: het gaat niet om zomaar hopen ins Blaue hinein. Als je relatie uitgaat, of je verliest je baan, dan helpt het natuurlijk niet om passief te gaan zitten hopen op betere tijden. De inmiddels overleden Amerikaanse hoogleraar psychologie Rick Snyder, gespecialiseerd in de psychologie van hoop, concludeerde dat het veel effectiever is om actief te hopen.

Positieve motivatie

Daarvoor heb je twee dingen nodig, zei hij. Ten eerste de positieve motivatie voor een bepaald doel namelijk dat waar je op hoopt moet van waarde, van belang voor je zijn. Als dat niet het geval is, dan hoop je er ook niet echt op. Als je het wel van belang vindt, motiveert dat om ernaartoe te werken en versterkt het je wilskracht.

Dat leidt naar de tweede voorwaarde voor actieve hoop. Je moet ideeën hebben voor mogelijke routes om je doel te bereiken. Een concreet idee daarover geeft namelijk vanzelf al meer vertrouwen dat je er kunt komen. Je bent dan ook optimistischer: je hebt het gevoel dat je invloed hebt.

Actief hoopvol zijn

Stel, je relatie is voorbij en je hoopt een nieuwe partner te ontmoeten. Hoe ga je actief hoopvol om met die wens? De eerste stap is jezelf afvragen: “Waarom is dit waardevol en waarom wil ik hiernaartoe werken?” Alleen al die bewustwording helpt om hoopvoller te zijn, je krijgt er een sterkere motivatie door. Richt je daarbij op redenen die je energie geven. Stel je voor dat je graag iemand wilt om je leven mee te delen, om misschien mee samen te wonen en uiteindelijk kinderen mee te krijgen, dan motiveert dat meer dan alleen maar heel graag een relatie willen omdat je bang bent voor eenzaamheid.

Bedenk vervolgens concreet hoe je zo’n relatie kunt krijgen, want dan wordt je vertrouwen in het realiseren van je doel groter. En wanneer je plannen je het vertrouwen geven dat ze uiteindelijk tot succes zouden kunnen leiden, maakt dat hoopvoller.

Bron: Matthijs Steeneveld en Vergroot jouw psychologisch Kapitaal

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Zal hij goed zijn als minnaar?

Mannen zijn zeker niet zo mysterieus als ze zich soms voordoen....

Van reisorganisatie naar teststraat: Martijn Boshuis doet het

Reisbureaus en -organisatoren moeten harde klappen incasseren door de pandemie. Dat...

Je zelfvertrouwen vergroten voor na de lockdown: 7 tips

De pandemie heeft onze ‘normale’ routine van dag tot dag beëindigd...

Happy single zijn? Zo doe je het!

Ga jij lekker solo door het leven? Alleen maar wel gelukkig?...

Met deze lichaamstaal straal je meer zelfvertrouwen uit

Een beetje meer zelfvertrouwen, dat kunnen we van tijd tot tijd...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie