tango dansen

Kom dans met mij deze tango d’ Armor

Kom dans met mij deze tango d’ Armor. Ik ben verliefd als nog nimmer daarvoor. Tekstregels die zo naar boven komen, maar verder kom ik niet. De tango hangt in mijn beleving dus vast aan de liefde. Het verfijnen van de tango kan leiden tot een betere dans of tot de conclusie dat je de dans van het leven toch echt beter met een ander kan leren dansen. 

Interactie in een dans

Veel relaties lopen spaak door een gebrek aan communicatie, terwijl het bij tango draait om een goede interactie tussen beide danspartners. Een klinisch psycholoog Chaja Kaufmann merkte dit op toen ze zelf met tango kennismaakte. Ze nam zich voor dát aspect te gaan gebruiken als aanvulling binnen haar eigen relatie praktijk.

Een relatie blijft werk vragen

‘Mensen onderschatten vaak dat je aan een relatie moet blijven werken,’ stelt Kaufmann. ‘Tangotherapie is bij uitstek geschikt om dáár zicht op te krijgen. Het is speels en minder hard dan alleen woorden.’

Dansen en praten om en om

Tangotherapie beslaat een heel weekeinde waarin dansen wordt afgewisseld met kringgesprekken. Het werkt, blijkt uit reacties van deelnemers. ‘Het was een mooi, indringend en enerverend weekend,’ meldt de mannelijke helft van een koppel vijftigers. ‘Het heeft me geraakt en ik was er blij verrast mee. Ik heb er relationeel optimisme en vertrouwen uit meegenomen.’

Inzicht

Ook twintigers doen er hun voordeel mee, merkt een deelneemster op: ‘We praten meer en realiseren ons ook weer eens hoe blij we zijn met elkaar. Ook heb ik meer inzicht gekregen in mezelf, in hem en ons samen.’

Al snel nadat ik zelf was begonnen met tango les, heb ik tangotherapie bedacht,’ zegt Kaufmann. Ze ging op internet zoeken of deze vorm van therapie al bestond, maar tot haar verbazing was dat niet zo. Ze ging toen een samenwerking aan met een tangodocent. Ze trad naar buiten met TangoXperience, met de slogan “wie zijn relatie een boost wil geven”.

Tangostudio

Vorig jaar vroeg ze docent Roberto Rizzo om het dansgedeelte in te vullen. Rizzo, geboren in Napels, timmert sinds enkele jaren aan de weg met zijn tangostudio in Culemborg. ‘Ik had al over tangotherapie gehoord en was snel overtuigd. Het sluit precies aan bij de manier waarop ik lesgeef.’

Er moet wel een wil zijn

Om tangotherapie te volgen, hoef je de danskunst niet machtig te zijn. Toch is het niet voor élk koppel weggelegd. Kaufmann: ‘Mensen die niets meer willen in hun relatie, hebben er geen baat bij. En het werkt ook niet als je een fysieke weerstand hebt ontwikkeld tegen je partner. Als je daarentegen je relatie wilt verdiepen, dan is dit een prima methode.’

Durf een stap te zetten

Twee weken na het tangoweekeinde houden we een enquête en dan blijken mensen tot verrassende conclusies te komen die hen vaak vooruithelpen. In één geval besloot een stel na dertig jaar apart te gaan wonen. Die merkten dat ze elkaar in de weg liepen. Nu ze elk hun eigen leven leiden, gaat het opeens veel beter tussen hen.’

Bron: AD

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.