kop koffie

Koffie met mate is gezond voor het hart

Koffie is zo populair dat het zelfs zijn eigen dag heeft: deze donderdag is het internationale koffie-dag. En er is goed nieuws voor de liefhebbers. Met mate koffie drinken geeft minder kans op hartziekten, beroerte en diabetes. Maar de manier waarop de koffie gezet wordt speelt een belangrijke rol.

Hoeveelheid

“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid”, vertelt Nienke van der Putten, adviseur medische informatie bij de Hartstichting. “Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt.”

Voordelen groter dan nadelen

Maar dat effect op de bloeddruk en het hart verdwijnen in de loop van de dag weer. En de voordelen voor de gezondheid lijken groter dan de nadelen. Uit een groot onderzoek dat verschenen is in de European Journal of Preventive Cardiology, blijkt dat het drinken van gefilterde koffie samen gaat met een lagere sterfte dan wanneer iemand geen koffie drinkt. Voorwaarde is wel om mate te houden, tot maximaal vier kopjes koffie per dag. Voor espresso of koffiecups zijn dat er twee of drie.

Van der Putten: “Het is niet duidelijk wát koffie zo gezond maakt. Mogelijk spelen antioxidanten in koffie een rol. Dit zijn stoffen die helpen om schade aan cellen tegen te gaan. “Ook mensen met hart- en vaatziekten of met een hoge bloeddruk kunnen prima met mate koffiedrinken.”

Koffie is hip

“Koffie is natuurlijk ontzettend lekker”, vindt Paul Sharo, eigenaar van een koffiebranderij in Rotterdam. Hij ziet dagelijks hoe populair koffie is, zijn winkel zit vaak vol. “Overal op de wereld zijn mensen bezig met koffie. Het is voor mij een uitdaging om te zoeken naar kleine boeren met mooie producten, om zo steeds te vernieuwen.”

Zelf drinkt hij zijn koffie het liefst zwart. En meer dan de maximaal vier aanbevolen kopjes per dag. “Koffie met melk werd altijd het meeste gedronken” merkt hij bij zijn klanten. “Maar we zien nu een verschuiving. Mensen blijven weg van dierlijke producten en kiezen eerder voor een koffie met bijvoorbeeld havermelk.”

Zwart en gefilterd

Wat er ín de koffie gaat speelt mee in het gezondheidsadvies. Van der Putten: “Om overgewicht te voorkomen kun je je koffie het beste zonder melk en suiker drinken. Dan krijg je geen extra calorieën binnen. Melkpoeder kun je beter helemaal niet nemen. Daar zit veel verzadigd vet in, en dat verhoogt je cholesterol.”

Ook moet koffie gefilterd zijn, benadrukt Van der Putten. “In koffiebonen zit het vettige stofje cafestol, ook cholesterol verhogend. Hoe beter de koffie gefilterd is, hoe minder van deze stof in de koffie komt. En dus hoe gezonder de koffie is. Kookkoffie of koffie gezet met een cafetière wordt niet gefilterd en is daarom minder gezond.”

Op de vraag of filterkoffie niet erg ouderwets is reageert Paul; “Nee, filterkoffie is juist heel modern! Er zit heel veel aandacht in. Het is eigenlijk weer een nieuwe manier van koffie zetten. En helemaal van nu.”

Bron: Hartstichting

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.