Vaderdag gescheiden tips

Knuffelen is goed voor de gezondheid

Wegdromen in de armen van je partner, een vriendin vol enthousiasme begroeten of je zus willen troosten, knuffels en omhelzingen zorgen ervoor dat we ons geliefd en beschermd voelen. Knuffelen geeft ons zelfvertrouwen een boost en doet wonderen voor onze gezondheid. Omarm het knuffelen.

Het heeft een hoge ‘feel good’-factor

Wanneer iemand je omhelst voel je dat niet alleen in je armen, maar komen er ook chemische stoffen vrij waardoor we ons gelukkig voelen. Oxytocine wordt gelinkt aan gevoelens van toewijding, vertrouwen en verbondenheid en legt de funderingen voor sterke sociale connecties.

Het is goed voor de bloeddruk

De hormonen die vrijkomen in het lichaam na een knuffel helpen ook je fysieke gezondheid te verbeteren. Wanneer iemand je aanraakt, zorgt die sensatie op je huid ervoor dat bepaalde bloedlichaampjes geactiveerd worden die vervolgens een signaal zenden naar het deel van de hersenen dat onder andere verantwoordelijk is voor het verlagen van de bloeddruk.

Het vermindert onze zorgen en angsten

Uit een studie over angsten en zelfvertrouwen blijkt dat knuffels en aanrakingen onze existentiële zorgen aanzienlijk verminderen. Zelfs een teddybeer knuffelen heeft een positief effect op onze angsten. Wanneer mensen een aanraking delen is dat zo’n krachtig gebaar dat zelfs objecten die deze aanraking simuleren eenzelfde gevoel van betekenis oproepen.

Het is goed voor je hart

Iemand omhelzen is ook letterlijk goed voor het hart. Uit een experiment aan de Universiteit van North Carolina bleek dat deelnemers die geen contact hadden met hun partner een verhoogde hartslag van 10 slagen per minuut ontwikkelden, terwijl dat voor diegenen die hun partner wel mochten omhelzen tijdens het experiment vijf slagen per minuut was.

Vooral volwassenen hebben er baat bij

Volgens onderzoekers aan de Ohio State Universiteit zouden omhelzingen en fysieke aanrakingen belangrijker zijn naarmate we ouder worden. Fysiek contact wordt steeds belangrijker voor een goede gezondheid en eenzaamheid, vooral op leeftijd, kan de stress verhogen. Door een knuffel of omhelzing, voelen we ons meteen verbonden met die persoon en nemen onze gevoelens van eenzaamheid af.

Het is een natuurlijke stressbestrijder

Bij een omhelzing wordt automatisch het stresshormoon cortisol verminderd in ons lichaam. Knuffels zorgen er ook voor dat ons lichaam minder gespannen is en zenden kalmerende signalen naar de hersenen.

Baby’s die vaak geknuffeld worden hebben later minder stress

Uit onderzoek met ratten blijkt dat er een verband is tussen aanrakingen en het verlichten van stress, vooral bij jonge dieren. Het onderzoek besloot dat hetzelfde geldt voor mensen, omdat de ontwikkeling van baby’s (en ook hoe ze als volwassenen met stress omgaan) afhangt van een combinatie van nature en nurture.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.