Vaderdag gescheiden tips

Knuffelen is goed voor de gezondheid

Wegdromen in de armen van je partner, een vriendin vol enthousiasme begroeten of je zus willen troosten, knuffels en omhelzingen zorgen ervoor dat we ons geliefd en beschermd voelen. Knuffelen geeft ons zelfvertrouwen een boost en doet wonderen voor onze gezondheid. Omarm het knuffelen.

Het heeft een hoge ‘feel good’-factor

Wanneer iemand je omhelst voel je dat niet alleen in je armen, maar komen er ook chemische stoffen vrij waardoor we ons gelukkig voelen. Oxytocine wordt gelinkt aan gevoelens van toewijding, vertrouwen en verbondenheid en legt de funderingen voor sterke sociale connecties.

Het is goed voor de bloeddruk

De hormonen die vrijkomen in het lichaam na een knuffel helpen ook je fysieke gezondheid te verbeteren. Wanneer iemand je aanraakt, zorgt die sensatie op je huid ervoor dat bepaalde bloedlichaampjes geactiveerd worden die vervolgens een signaal zenden naar het deel van de hersenen dat onder andere verantwoordelijk is voor het verlagen van de bloeddruk.

Het vermindert onze zorgen en angsten

Uit een studie over angsten en zelfvertrouwen blijkt dat knuffels en aanrakingen onze existentiële zorgen aanzienlijk verminderen. Zelfs een teddybeer knuffelen heeft een positief effect op onze angsten. Wanneer mensen een aanraking delen is dat zo’n krachtig gebaar dat zelfs objecten die deze aanraking simuleren eenzelfde gevoel van betekenis oproepen.

Het is goed voor je hart

Iemand omhelzen is ook letterlijk goed voor het hart. Uit een experiment aan de Universiteit van North Carolina bleek dat deelnemers die geen contact hadden met hun partner een verhoogde hartslag van 10 slagen per minuut ontwikkelden, terwijl dat voor diegenen die hun partner wel mochten omhelzen tijdens het experiment vijf slagen per minuut was.

Vooral volwassenen hebben er baat bij

Volgens onderzoekers aan de Ohio State Universiteit zouden omhelzingen en fysieke aanrakingen belangrijker zijn naarmate we ouder worden. Fysiek contact wordt steeds belangrijker voor een goede gezondheid en eenzaamheid, vooral op leeftijd, kan de stress verhogen. Door een knuffel of omhelzing, voelen we ons meteen verbonden met die persoon en nemen onze gevoelens van eenzaamheid af.

Het is een natuurlijke stressbestrijder

Bij een omhelzing wordt automatisch het stresshormoon cortisol verminderd in ons lichaam. Knuffels zorgen er ook voor dat ons lichaam minder gespannen is en zenden kalmerende signalen naar de hersenen.

Baby’s die vaak geknuffeld worden hebben later minder stress

Uit onderzoek met ratten blijkt dat er een verband is tussen aanrakingen en het verlichten van stress, vooral bij jonge dieren. Het onderzoek besloot dat hetzelfde geldt voor mensen, omdat de ontwikkeling van baby’s (en ook hoe ze als volwassenen met stress omgaan) afhangt van een combinatie van nature en nurture.

Bron: HLN

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.