vrienden blijven met ex

Knipperlicht relatie is ongezond

Over je ex heen komen is een van de moeilijkste dingen aller tijden. Ook al kun je met je verstand wel bedenken dat het beter is dat jullie uit elkaar zijn, je gevoel zegt vaak het tegenovergestelde. Ben je weer terug bij je ex? Dan moet je dit artikel echt even lezen.

Want die knipperlichtrelatie van jullie is hartstikke ongezond voor je. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het wetenschappelijk vakblad ‘Family Relations’.

Breken, brak gebroken

Het helen van je gebroken hart heeft tijd nodig. Het is niet niks, om ineens niet meer iedere avond in de armen van je vriend in slaap te kunnen vallen. Om maar te zwijgen over alle leuke dingen die jullie altijd samen delen.De gevoelens voor je ex blijven vaak langer doorsudderen dan je wilt. Het gevolg? Juist: jullie proberen vaak om toch nog wat van jullie gestrande relatie te maken. Maar daar kun je beter mee ophouden, als je mentale gezondheid je wat waard is.

Ben je weer terug bij je ex?

Om uit te zoeken of het slim is om terug naar je ex te gaan, heeft een team wetenschappers uit Missouri uitgezocht waar de angstgevoelens van mensen in een relatie vandaan komt. Hiervoor moesten de deelnemers laten weten hoe vaak ze hun relatie al uit hadden gemaakt.

Ongeveer een derde van hen gaf aan dat ze een knipperlichtrelatie hadden. En wat bleek? Degene die dit aangaven, bleken meer psychische problemen te hebben. ‘Het patroon van uit elkaar gaan en weer samenkomen met dezelfde partner wordt geassocieerd met verhoogde symptomen van depressie en angst,’ zegt medeauteur van de studie Kale Monk.

Giftige relaties

‘Een relatiebreuk kan perspectief bieden en koppels doen beseffen hoeveel waarde ze hechten aan elkaar. Maar al te vaak geven mensen giftige relaties een nieuwe kans uit gewoonte, gemak of verplichting. Geen enkele van die zaken is veelbelovend is voor de kwaliteit van de herkansing.’

Het is volgens de wetenschapper beter om goed na te denken over waarom jij en je vriend uit elkaar zijn gegaan. Want de kans is groot dat de problemen zich ook tijdens een tweede poging blijven voordoen. ‘Het is oké om een relatie die niet meer te redden valt voorgoed te sluiten, in het belang van je eigen welzijn.’

Lachen als medicijn

We snappen echt wel dat het heel erg moeilijk is om voorgoed een punt achter je relatie te zetten. Maar laat die tranen lekker stromen en plan heel veel leuke dingen met je vriendinnen. Lachen is het beste medicijn tegen een gebroken hart. En als je besties je niet kunnen opvrolijken, is er altijd nog chocola.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.