Je hebt een sollicitatiegesprek, eerste date of moet je in stijl verschijnen op het kerstdiner? Dan breek jij misschien ook je hoofd over welke kleur kleding aan te trekken. De oplossing blijkt vrij simpel: met zwart zit je altijd safe!  Maar wat vertellen andere kleuren over je?

Kleur bekennen

De webshop Buyshirtsonline vroeg aan ruim 1.000 mensen welke kleuren ze met welke kwaliteiten associëren. Deze mensen kregen vrijwel identieke foto’s van personen van het andere geslacht voorgeschoteld, met verschillende kleuren T-shirts aan. Hoewel zwart vaak geassocieerd wordt met de dood en somberheid, is het de kleur die het meest positief geëvalueerd werd door de respondenten.

Zelfverzekerd

Het publiek ziet iemand die zwart draagt als een serieus, betrouwbaar en standvastig persoon. De ideale kleur voor sollicitatiegesprekken en een eerste date volgens de onderzoekers, omdat zwart zelfzekerheid uitstraalt. Zo’n 66% van de vrouwen vindt een man die in het zwart gekleed is, het aantrekkelijkst. Bij mannen is dit 38%.

Sexy         

Rood wordt eveneens geassocieerd met een zelfverzekerd iemand. Zo draagt 54% van de vrouwen rood op een eerste date om zich sexy te voelen, tegenover 28% van de mannen. Een goede keuze, want 56% van de mannen vindt vrouwen in het rood erg aantrekkelijk. Vrouwen zien hun afspraakje liever in het zwart (66%) of blauw (48%) verschijnen. De kleuren oranje en bruin zijn dan weer echt not done voor beide geslachten.

Arrogantie

Tegelijkertijd is rood ook de kleur die arrogantie uitstraalt volgens 28%. Op de tweede en derde plaats staan oranje (19%) en geel (16%). Wit wordt dan weer beschouwd als de kleur die het minst met arrogantie in verband wordt gebracht. Slechts 12% vond de kleur rood intelligent overkomen, tegenover 45% bij zwart.

Speels

Daarnaast is slechts 5% van de ondervraagden ervan overtuigd dat intelligente personen roze dragen. Dit ligt hoogstwaarschijnlijk aan het feit dat roze geassocieerd wordt met het speelse en niet in verband wordt gebracht met een serieus iemand, en dus niet met intelligentie. Laat dat roze overhemd dus nog maar even in de kast liggen heren voor die eerste date ;-).