budget tips kerst

Klein kerst budget voor alleenstaande ouder

Op vakantie naar de winterzon of een skivakantie naar la douce France, dat zit er dit jaar niet in. Net een scheiding of breuk achter de rug. En volgend jaar, dan zien we dan wel weer. Dus dit jaar doen we het iets zuiniger aan. We doen bewust lekkere en smaakvolle boodschappen en eten gewoon thuis.

Koken

Een activiteit waar je niet onderuit komt alle dagen van de week, is eten kopen en eten maken.  Het zou fijn zijn wanneer je er met kerst gezellige dagen van kunt maken ook al heb je minder uit te geven.
Overleg vooraf wat er graag gegeten wordt. Iets gewoons, iets bekends of iets exclusievers of iets onbekends? Je kunt als ouder het voorwerk doen door alle boodschappen in huis te hebben. Dat is sneller en goedkoper. De kinderen hoeven er dan ook niet getuigen van te zijn dat jij luxe bakje cashewnootjes toch maar niet koopt maar gewoon het huismerk. Doe bewust, maar smaakvol boodschappen.
Samen eten bereiden is een optie met diegenen die mee willen helpen. In de weg staan voegt niks toe.  De keuken is vaak de gezelligste plek in huis.

Binnen spelen

Naast het eten dat geld kost, is er verder niet de noodzaak van geld die overal om de hoek komt kijken.  Bedenk wat je gewoon thuis allemaal kunt doen. Met Kerst  worden  vaak de spelletjes uit de kast gehaald. Vraag of iemand een nieuw spel heeft waar hij blij mee is. Voorbeelden zijn Triviant en Pictionary. Klaverjassen, hartenjagen of poker voor de kaartliefhebbers. Zorg dat je de spelletjesattributen in huis hebt voor de liefhebbers. Wat actiever zijn sjoelen of tafelvoetbal. Leuk voor volwassenen en grotere kinderen.
Voor de kleintjes is een poppenkastvoorstelling een leuk idee. Voorlezen wordt door de meeste kinderen ook gewaardeerd. Je kan natuurlijk voor echte kerstverhalen gaan maar dat is geen must.

So you think you can…..

Heb je weleens meegedaan aan karaoke? Vast wel. Maar wat zou je vinden van Kerstkaraoke? Kies muziek van bekende kerstkrakers en kijk hoe tekst- en stemvast jij en je gezinsleden of mogelijke visite is. Of wil jij dit je kinderen of anderen niet aan doen?
Just Dance op de Wii is natuurlijk ook gezellig, maar daarvan geldt ook weer de vraag of jouw kinderen dat van jou kunnen waarderen en op prijs stellen, met andere toeschouwers erbij.

Luieren

Je houdt meer van een luie Kerst? Wat kun je zoal doen?
Televisiekijken, een videomarathon houden (kies een thema, bijvoorbeeld sneeuw of juist tropisch), lezen, muziek luisteren o  uitslapen, maar dat laatste vind ik persoonlijk altijd jammer. Zorg voor een flinke voorraad boeken, kranten en tijdschriften. Daar is met kerst geen gebrek aan en kun je eindelijk je stapel reeds aangeschafte tijdschriften inhalen.

Knutselen

Veel kinderen vinden het heerlijk om te knutselen en te tekenen. Maak samen kerststukjes en kransen om het huis verder mee te versieren of mee naar huis van de andere ouder  te nemen. Maak samen een kerststalletje. Als je huis het toelaat, zou je zelfs een aparte kerstknutselhoek kunnen inrichten. Waar een ieder zich naar hartenlust kan uitleven, ongeacht zijn of haar leeftijd.
Je kunt hiervoor spullen kopen, maar in je directe omgeving kun je vast veel materialen vinden of natuurlijke producten, die overal voor het oprapen liggen.

Wandelen

Lang genoeg binnen gezeten? Behoefte aan frisse lucht en beweging na al het eten en snoepen? Pak iedereen goed in voor een wandeling in het bos of op het strand. Nederland kent prachtige natuurgebieden die allemaal het ontdekken waard zijn. Natuurmonumenten kan je daarbij helpen middels allerlei leuke activiteiten voor jong en oud. Denk aan een kerstwandeling met warme chocolademelk,  een vaartocht langs wintervogels, braakballen pluizen, een winterknutseldag, een snertwandeling, volle maan huifkartocht en vette vogeldag, om er enkele te noemen.
Heb je nog niet deelgenomen aan de chocomelk wandeltocht, dan kan daar thuis voor gezorgd worden. Desgewenst ook voor warme glühwein.
Plan de route dusdanig geschikt voor iedereen qua lengte.  Sluit kort welke acitiviteit niet door iedereen op waarde kan worden geschat.  Mopperkonten kunnen het verzieken voor de anderen.

Op het ijs

Als buiten activiteit moet schaatsen niet vergeten worden. Het mooiste zou natuurlijk zijn we deze winter weer op natuurijs kunnen schaatsen. Neem wat broodjes en warme chocolademelk mee in een rugzak, trek warme kleding aan en bind de ijzers onder voor een stevige schaatstocht door de prachtige natuur. Geen natuurijs? Kijk dan of er een kunstbaan bij u in de buurt is.

Kijken, kijken, niet kopen

Ben jij of een ander gezinslid weer toe aan even “winkelen,  maar ga je toch geen geld uitgeven, dan is een kerstmarkt wel een oplossing. Je betaalt mogelijk een kleine entree, maar ver der kun je overal kijken maar hoef je niks te kopen. Op tweede kerstdag zijn de meeste meubelwinkels op de woonboulevards en autoshowrooms en garages om auto’s te gaan spotten ook open. Zelf ben ik daar zelfs in vroegere tijden nooit fan van geweest, maar daarin is iedereen gelukkig vrij.

Redactie Singlessite.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.