eerste keer seks

Klaarkomen door penetratie: waarom het vrouwen vaak niet lukt

Kom jij niet klaar door penetratie alleen? Dan hoef je niet in de stress te raken, je bent lang niet de enige! Slechts 20 tot 30 procent van de vrouwen kan op die manier tot een hoogtepunt komen. Toch denken nog steeds veel mensen – zowel mannen als vrouwen – dat vaginaal klaarkomen de standaard is. Tijd voor een lesje van VIVA’s seksuoloog Eveline Stallaart.

Clitoris

Of je wel of niet kan klaarkomen door penetratie, is helemaal afhankelijk van je clitoris. Huh, dat kleine bolletje zit toch helemaal niet in de buurt van je vagina? We horen het je denken, maar niets is minder waar. De klit is veel meer dan het roze knopje aan de bovenzijde van je buitenste schaamlippen. Het grootste deel ervan zit verborgen in je lichaam. Wat je niet ziet, is dat je clitoris uitmondt in twee vertakkingen die door je vulva lopen.

Soorten & maten

Net zoals er oneindig veel soorten penissen zijn, bestaan er ook clitorissen in alle soorten en maten. ‘Bij iedereen is de dikte en grootte van de vertakkingen anders,’ vertelt seksuoloog Eveline Stallaart van de praktijk ESSH. ‘Als die van jou dik zijn of dicht langs de vaginawand liggen, worden ze eerder gestimuleerd tijdens de penetratie. Dat kan leiden tot een orgasme. Maar als de zwellichamen van de clitoris heel dun zijn, is de stimulans niet sterk genoeg. Daar kun je niets aan doen.’

Extra opgewonden

Wat wel kan helpen, is zorgen dat je heel opgewonden bent. Eveline: ‘Hoe opgewondener je bent, hoe meer je clitoris zwelt. En hoe groter die wordt, hoe makkelijker die te stimuleren is. Maar hou in gedachten dat een vaginaal orgasme voor veel vrouwen dan alsnog niet weggelegd is. Als je zwellichamen niet dicht genoeg bij de vaginawand liggen, lukt het niet.’

Niet focussen

Wat je volgens Eveline vooral niet moet doen, is je erop focussen. ‘Als je dat wel doet, kun je je orgasme bij voorbaat al afschrijven. Probeer eens wat langer te penetreren om te kijken of dat effect heeft. Maar ga niet samen met je vriend een zoektocht houden naar het vaginale orgasme. Dan kom je bedrogen uit omdat je niet ontspannen genoeg bent en niet voldoende opgewonden raakt.’

De G-Spot

Vaak wordt beweerd dat een vaginaal orgasme ontstaat door het stimuleren van de G-spot. Eveline is echter sceptisch over het bestaan hiervan. ‘Hoewel de meningen er nog steeds over verschillen, wijzen onderzoeken uit dat hij niet bestaat. En áls de G-spot al bestaat, is die voor iedereen anders en zit ie niet op een vaste plek. Dus focus je hoop hier vooral niet op.’

Bronnen: Viva/StyleToday

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.