nog steeds single

Klaag niet! Het is zoals het is

Zeuren en klagen kan iedereen, maar het is pas een kunst om die zinloze klachten in te slikken voor ze je lippen passeren. Dat dachten ook Pieter en Thierry, twee vrienden die onder de noemer Complaint/Restraint februari uitriepen tot klaagloze maand. Hun optimistische initiatief en enkele praktische anti-klaagtips zullen je zeker aan het denken zetten. Al ga je er maar één dag minder van klagen, dat is al iets.

Een hele maand niet klagen

Op de website van Complaint/Restraint kon je jezelf inschrijven om gedurende de hele maand februari niet te klagen. In je mailbox kreeg je dan motiverende nieuwsbrieven, die je de uitdaging deden volhouden. Dit jaar schreven zo’n 1100 mensen in. Het was voor Pieter en Thierry gewoon een leuk en simpel zijprojectje, waar ze voorlopig nog geen geld mee verdienen, omdat het nog niet genoeg uitgebouwd is. Maar wie weet.

Positieve energie

Als proefpersonen deden ze mee aan hun eigen project. Hoe was dat dan een maand niet klagen? “Het is héél moeilijk om niet te klagen,” bekent Pieter, “elk jaar opnieuw faal je enorm hard. Aan het begin van de maand gaat het nog vlot, maar de laatste week van februari moet er dan toch plots van alles uit. Maar toch is het heel goed om het te proberen. Je bent je veel bewuster van wat je zegt en wat je doet, en je trekt automatisch minder op met mensen die constant liggen te zeuren, want dat lokt alleen maar meer gezeur uit. Dat soort negatieve gesprekken zuigen je leeg, dus ga je automatisch op zoek naar gesprekken met mensen die je wél een opgewekt gevoel bezorgen.”

Zinvol en zinloos geklaag

“Ik wil niet zeggen dat klagen altijd slecht is,” nuanceert Pieter. “Als je hond dood gaat, mag je natuurlijk wel klagen. En soms zorgt gezamenlijk geklaag tussen twee gesprekspartners voor een soort gemeenschappelijke basis, en kan het ook opbeurend werken of die mensen dichter bij elkaar brengen. Maar wij willen vooral nutteloos klagen vermijden. De bus die te laat is, de baby van de buren die veel lawaai maakt, de zon die niet genoeg schijnt. Een vervelende situatie waar je niks aan kan doen? Klaag er dan ook niet over, want dat helpt niet. Dat is de boodschap. Door te stoppen met klagen, komt er een ander gevoel in jou, een andere kijk op je omgeving. Het gaat allemaal nergens over, dit is echt niet het einde van de wereld, het is zoals het is. Je mentaliteit verandert, je staat positiever in het leven. En dat voelt goed.”

Zo stop je met klagen

Tips om te stoppen met klagen? Pieter had ze niet meteen voorhanden. Hij adviseert om het gewoon maar te gaan priberen. Gelukkig zijn er wel een aantal tips te bedenken.

1. Hou een klaagboekje bij

Aller eerst een waarschuwing. Je zult jezelf al na een klein uurtje verwerpelijk vinden. Want je staat ervan versteld hoe vaak je zinloos begint te zeuren. Maar bewustwording is een eerste cruciale stap, dus hou nauwkeurig bij hoe vaak je klaagt en waarom.

2. Zoek geen andere klagers op

Zeuren is besmettelijk, en als iemand begint, volgt de rest al snel. Trap niet in die val, en ga in dat geval op zoek naar andere gesprekspartners. Zeurt er toch iemand tegen jou, reageer dan met “dat valt toch mee” of “zo erg is dat niet“. Na een tijd zoeken de zeurders andere slachtoffers om lastig te vallen, omdat ze in jou geen geschikt klankbord meer vinden.

3. Ga op zoek naar oplossingen

In plaats van zinloos te zeuren is het beter op zoek te gaan naar een oplossing voor het probleem. Constructiever én beter voor het humeur. Is er geen oplossing? Niets aan te doen. En zeker niet zeuren, want zeuren helpt ook niet. Hebben we van horen zeggen.

4. Zoek het positieve in het negatieve

Toch een zeurderige zin laten ontsnappen? Laat er een “maar” opvolgen, waarna je het positieve van de situatie benadrukt. “Mijn trein is verdorie weer te laat, maar ik kan nu wel mijn hele krant uitlezen.” Elk nadeel heb zijn voordeel. Want denk je van de volgende? Bleek mijn date gisteren weer een afknapper, maar ik leer als single zo wel beter wat ik wel en niet wil.

5. Maak “ik ga” in plaats van “ik moet”

Het lijkt een kleintje, maar woordgebruik kan wel degelijk invloed hebben op je gemoedstoestand. Verander die “ik moet de afwas doen” in “ik ga de afwas doen”, en je voelt je er beter bij. Bovendien ben je dan alvast niet aan het zeuren. Goed bezig!

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!