Bij twee derde van de scheidingen zijn kinderen betrokken. Veel kinderen zijn daardoor de laatste 20 jaar opgegroeid met een vorm van co-ouderschap. Het is momenteel deze groep die laten blijken geen trek te hebben in een huwelijk.
Scheiding in Vlaanderen
De Belgische krant De Morgen bericht over dit verschijnsel. Het gebeurt naar aanleiding van een groot onderzoek “Scheiding in Vlaanderen” dat aan de Vrije Universiteit Brussel uitgevoerd is onder 900 kinderen van gescheiden en gehuwde paren.
Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat bij kinderen van gescheiden ouders de kijk op relaties echt anders is. Zo blijkt dat co-ouderschap tot minder enthousiasme over het huwelijk leidt. Wie als kind met regelmaat van vader naar moeder moet verkassen, is significant minder geneigd om zelf te gaan trouwen dan kinderen die bij één ouder wonen. Het heen en weer reizen en voortdurend afscheid moeten nemen van omgeving en vriendjes werkt de terughoudendheid ten aan zien van een eigen huwelijk waarschijnlijk in de hand,” zegt de wetenschapper.
Band dochter met vader
Een tweede opvallend verschil in dit onderzoek is de band tussen kind en ouder. Vooral de band tussen vader en dochter is bepalend. Hoe het komt, kan niet met zekerheid gezegd worden, maar als zij een goede verhouding hebben is de kans groter dat de dochter positiever tegenover het huwelijk staat.
Verschil tussen rijk en arm
Een ander onderzoek wat ook kinderen van gescheiden ouders betreft is een onderzoek van de universiteiten Georgetown en Chicago, waarover is gepubliceerd in Child Development. Ze gebruikten data van 3936 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 jaar. Die verdeelden ze over 3 groepen kinderen uit gezinnen, namelijk modaal, 2 à 3 x modaal en die daarboven.
Het onderzoek was er op gericht te kijken of een scheiding voor kinderen uit armere kringen zwaarder is dan voor rijkeluis kinderen. In eerste instantie zou je denken aan kinderen uit minder welgestelde milieus. Maar het blijkt dat de zonen en dochters van rijkere mensen het slechtst reageren op een relatiebreuk van hun ouders
Rijk kind wordt opstandig
Vaders in rijke gezinnen blijken vaak de kostwinners. Zij verdienen het geld en voorzien hun gezin in hun behoeften. Wanneer hij het gezin verlaat, hebben ze het gevoel dat de belangrijkste persoon hen niet meer “wil” en zullen jonge kinderen opstandig worden. Vooral de kinderen tussen 3 en 5 jaar hebben er het meeste last van.
De hoofdonderzoekster is van mening dat het er niet om gaat dat ze plots minder geld hebben. Het gaat er om dat ze het er moeilijker mee hebben om hun vaderfiguur te verliezen. Wanneer hun vader of moeder echter een nieuwe relatie aangaan, dan zijn kinderen uit welgesteld milieus sneller in staat hun oude rol weer op te pikken.
Universeel Loyaal
Of je nu kijkt naar onderzoek in België of in Verenigde Staten, dat kan geen grote verschillen te zien geven. Het gevoel van de kinderen richting hun ouders dat is toch soort universele loyaliteit. Culturele invloeden zullen daar mogelijk enig verschil laten zien. Maar een kind is over het algemeen loyaal aan beide ouders.