mediation verplicht

Kinderen van gescheiden ouders zien zichzelf niet trouwen

Bij twee derde van de scheidingen zijn kinderen betrokken. Veel kinderen zijn daardoor de laatste 20 jaar opgegroeid met een vorm van co-ouderschap. Het is momenteel deze groep die laten blijken geen trek te hebben in een huwelijk.

Scheiding in Vlaanderen

De Belgische krant De Morgen bericht over dit verschijnsel. Het gebeurt naar aanleiding van een groot onderzoek “Scheiding in Vlaanderen” dat aan de Vrije Universiteit Brussel uitgevoerd is onder 900 kinderen van gescheiden en gehuwde paren.

Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat bij kinderen van gescheiden ouders de kijk op relaties echt anders is.  Zo blijkt dat co-ouderschap tot minder enthousiasme over het huwelijk leidt. Wie als kind met regelmaat van vader naar moeder moet verkassen, is significant minder geneigd om zelf te gaan trouwen dan kinderen die bij één ouder wonen. Het heen en weer reizen en voortdurend afscheid moeten nemen van omgeving en vriendjes werkt de terughoudendheid ten aan zien van een eigen huwelijk waarschijnlijk in de hand,” zegt de wetenschapper.

Band dochter met vader

Een tweede opvallend verschil in dit onderzoek is de band tussen kind en ouder. Vooral de band tussen vader en dochter is bepalend. Hoe het komt, kan niet met zekerheid gezegd worden, maar als zij een goede verhouding hebben is de kans groter dat de dochter positiever tegenover het huwelijk staat.

Verschil tussen rijk en arm

Een ander onderzoek wat ook kinderen van gescheiden ouders betreft is een onderzoek van de universiteiten Georgetown en Chicago, waarover is gepubliceerd in Child Development. Ze gebruikten data van 3936 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 jaar. Die verdeelden ze over 3 groepen kinderen uit gezinnen, namelijk modaal, 2 à 3 x modaal en die daarboven.

Het onderzoek was er op gericht te kijken of  een scheiding voor kinderen uit armere kringen zwaarder is dan voor rijkeluis kinderen. In eerste instantie zou je denken aan kinderen uit minder welgestelde milieus. Maar het blijkt dat  de zonen en dochters van rijkere mensen het slechtst reageren op een relatiebreuk van hun ouders

Rijk kind wordt opstandig

Vaders in rijke gezinnen blijken vaak de kostwinners. Zij  verdienen het geld en voorzien hun gezin in hun behoeften. Wanneer hij het gezin verlaat, hebben ze het gevoel dat de belangrijkste persoon hen niet meer “wil” en zullen jonge kinderen opstandig worden. Vooral de kinderen tussen 3 en 5 jaar hebben er het meeste last van.

De hoofdonderzoekster is van mening dat het er niet om gaat dat ze plots minder geld hebben. Het gaat er om dat ze het er moeilijker mee hebben om hun vaderfiguur te verliezen. Wanneer hun vader of moeder echter een nieuwe relatie aangaan, dan zijn kinderen uit welgesteld milieus sneller in staat hun oude rol weer op te pikken.

Universeel Loyaal

Of je nu kijkt naar onderzoek in België of in Verenigde Staten, dat kan geen grote verschillen te zien geven. Het gevoel van de kinderen richting hun ouders dat is toch soort universele loyaliteit. Culturele invloeden zullen daar mogelijk enig verschil laten zien. Maar een kind is over het algemeen loyaal aan beide ouders.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.