scheiden en kinderen

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben lagere niveaus van oxytocine – het zogenaamde “liefdeshormoon” –  dan degenen wier ouders getrouwd bleven, volgens een onderzoek van de Baylor University. Dat lagere niveau kan een rol spelen bij het hebben van problemen bij het vormen van gehechtheid wanneer ze volwassen worden.

Emotionele gehechtheid

Oxytocine – uitgescheiden in de hersenen en vrijgegeven tijdens hechtingservaringen – is in eerder onderzoek aangetoond dat het belangrijk is voor sociaal gedrag en emotionele gehechtheid in het begin leven. Het oxytocinesysteem is ook in verband gebracht met ouderschap, gehechtheid en angst. De nieuwe studie duikt in een gebied dat niet goed is onderzocht – een verband tussen oxytocine, vroege ervaring en resultaten voor volwassenen.

Echtscheidingen

“Sinds het aantal echtscheidingen in onze samenleving begon te stijgen, is er bezorgdheid ontstaan ​​over de gevolgen van echtscheiding voor de kinderen”, zegt hoofdauteur Maria Boccia, Ph.D., hoogleraar kinder- en gezinsstudies aan de Baylor University in de Robbins. “Het meeste onderzoek is gericht op kortetermijneffecten, zoals academische prestaties, of langetermijnresultaten, zoals de impact op relaties. Hoe echtscheiding deze effecten veroorzaakt, is echter onbekend.

“Oxytocine is een neurohormoon dat belangrijk is bij het reguleren van dit gedrag en is ook gevoelig voor de impact van stressvolle gebeurtenissen in het vroege leven”, zei ze. “Dit is een eerste stap om te begrijpen welke mechanismen erbij betrokken kunnen zijn.”

Kinderen van gescheiden ouders

Eerdere studies van kinderen van wie de ouders waren gescheiden, hebben aangetoond dat de ervaring verband hield met stemmingsstoornissen en drugsmisbruik – gedrag dat verband hield met oxytocine, zei Boccia. Bovendien worden ervaringen uit de kindertijd als echtscheiding of overlijden van een ouder in verband gebracht met depressie en angst bij adolescenten en volwassenen, evenals met een slechtere opvoeding op volwassen leeftijd, minder gevoeligheid en warmte van de ouders, overdreven reactie en meer strafgebruik.

Onderzoek

Onderzoekers in de Baylor-studie onderzochten het effect van de ervaring van ouderlijke echtscheiding in de kindertijd op latere volwassen oxytocinespiegels. Ze vroegen de deelnemers ook om een ​​reeks vragenlijsten in te vullen over hechtingsstijlen en andere maatregelen.

“Wat we ontdekten was dat oxytocine aanzienlijk lager was bij mensen die ouderlijke scheiding meemaakten in vergelijking met degenen die dat niet deden, en correleerde met reacties op verschillende maten van gehechtheid,” zei Boccia. “Deze resultaten suggereren dat oxytocinespiegels nadelig worden beïnvloed door ouderlijke scheiding en mogelijk verband houden met andere effecten die zijn gedocumenteerd bij mensen die een ouderlijke scheiding ervaren.”

Sociale functioneren

Voor de laatste studie rekruteerden onderzoekers 128 personen van 18 tot 62 jaar bij twee instellingen voor hoger onderwijs in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Daarvan gaf 27,3% aan dat hun ouders gescheiden waren. De gemiddelde leeftijd van deelnemers toen hun ouders scheidden was 9 jaar.

Bij aankomst op de onderzoekslocatie werd de deelnemers gevraagd om hun blazen te legen en vervolgens een fles water te drinken voordat ze vragenlijsten invulden over hun ouders en leeftijdsgenoten tijdens hun kindertijd, evenals hun huidige sociale functioneren. De vragen gingen over de stijl van hun ouders, waaronder genegenheid, bescherming, onverschilligheid, overbeheersing en misbruik; en hun eigen niveau van vertrouwen, ongemak met nabijheid, behoefte aan goedkeuring en hun stijlen van relaties en zorgverlening.

Analyse

Nadat de deelnemers de vragenlijsten hadden ingevuld, werden urinemonsters verzameld en analyseerden de onderzoekers oxytocineconcentraties. De niveaus waren aanzienlijk lager bij personen wier jeugdervaring de scheiding van hun ouders omvatte.

Nadere analyse toonde aan dat die personen hun ouders als minder zorgzaam en onverschilliger beoordeelden. Ze beoordeelden hun vaders ook als meer agressief. Degenen die tijdens hun jeugd een echtscheiding van hun ouders hebben meegemaakt, waren minder zelfverzekerd, voelden zich meer ongemakkelijk met nabijheid en waren minder veilig in relaties. Ze beoordeelden hun eigen zorgstijl als minder gevoelig en dichtbij dan de deelnemers wier ouders niet waren gescheiden.

Bron: Womenonline

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.