impact schoolprestaties puber scheiding

Kinderen mishandelen ouders vaker dan gedacht

Kinderen mishandelen hun ouders vaker dan tot nu toe bekend was. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van TNO en Movisie naar dit verstopte probleem. Movisie is een instituut voor kennis en aanpak van sociale vraagstukken.

Meldingen oudermishandeling

De steunpunten voor huiselijk geweld krijgen jaarlijks ten minste 2000 meldingen van oudermishandeling binnen. Een deel daarvan is ook bij de politie gemeld, staat in het onderzoek. ‘Van alle 95.000 incidenten van huiselijk geweld die in 2012 bij de politie zijn vastgelegd, ging het in 10 procent van de gevallen (9500) om agressie van kinderen tegen hun ouders.’

Onderschat probleem

Oudermishandeling is een onderschat probleem en er heerst bij de slachtoffers een groot taboe op, constateerden hulpverleners en de Steunpunten Huiselijk Geweld (SHG). Dit was de reden voor het onderzoek. Er is namelijk nog heel weinig over dit fenomeen bekend.

Uit de studie blijkt dat ouders die door hun kinderen worden mishandeld, zich schuldig voelen en zich schamen. Daarom komen ze er niet snel mee naar buiten.

Omvang

‘De werkelijke omvang van dit geweld in Nederland is niet bekend’, benadrukt Annemiek Goes van Movisie. ‘Waarschijnlijk is die groter, omdat de meldingen het topje van de ijsberg zijn.’

De daders van dit soort geweld zijn vooral jongens vanaf 14/15 jaar, die nog thuis wonen en die hun agressie veelal richten tegen hun alleenstaande moeder. Dit fenomeen komt voor in gezinnen uit alle lagen van de bevolking.

Langer dan een jaar

In het onderzoek bij de Steunpunten Huiselijk Geweld blijkt dat het geweld in 60 procent van de gevallen langer dan een jaar speelt. Volgens de ouders gaan ze onder meer gebukt onder ernstige lichamelijke mishandeling, brandstichting, manipulatie en scheldpartijen. Ook het dreigen met geweld, wapens of zelfmoord komt vaak voor. In veel gevallen spelen meerdere problemen zoals gedragsproblemen, verslaving, psychiatrische problemen en schulden een rol.

Geen programma om probleem aan te pakken

In Nederland bestaan er nog geen programma’s die zich richten op bewustwording of vroegtijdige signalering van oudermishandeling. Volgens de onderzoekers van TNO en Movisie moeten de SHG’s en de professionele hulpverleners in de jeugdzorg, GGZ en het onderwijs, specifieker worden opgeleid in het signaleren van en omgaan met de mishandeling van ouders. Ook moeten er landelijke publiekscampagnes komen om meer bekendheid te geven aan dit probleem.

Bron: AD

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.