impact schoolprestaties puber scheiding

Kinderen mishandelen ouders vaker dan gedacht

Kinderen mishandelen hun ouders vaker dan tot nu toe bekend was. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van TNO en Movisie naar dit verstopte probleem. Movisie is een instituut voor kennis en aanpak van sociale vraagstukken.

Meldingen oudermishandeling

De steunpunten voor huiselijk geweld krijgen jaarlijks ten minste 2000 meldingen van oudermishandeling binnen. Een deel daarvan is ook bij de politie gemeld, staat in het onderzoek. ‘Van alle 95.000 incidenten van huiselijk geweld die in 2012 bij de politie zijn vastgelegd, ging het in 10 procent van de gevallen (9500) om agressie van kinderen tegen hun ouders.’

Onderschat probleem

Oudermishandeling is een onderschat probleem en er heerst bij de slachtoffers een groot taboe op, constateerden hulpverleners en de Steunpunten Huiselijk Geweld (SHG). Dit was de reden voor het onderzoek. Er is namelijk nog heel weinig over dit fenomeen bekend.

Uit de studie blijkt dat ouders die door hun kinderen worden mishandeld, zich schuldig voelen en zich schamen. Daarom komen ze er niet snel mee naar buiten.

Omvang

‘De werkelijke omvang van dit geweld in Nederland is niet bekend’, benadrukt Annemiek Goes van Movisie. ‘Waarschijnlijk is die groter, omdat de meldingen het topje van de ijsberg zijn.’

De daders van dit soort geweld zijn vooral jongens vanaf 14/15 jaar, die nog thuis wonen en die hun agressie veelal richten tegen hun alleenstaande moeder. Dit fenomeen komt voor in gezinnen uit alle lagen van de bevolking.

Langer dan een jaar

In het onderzoek bij de Steunpunten Huiselijk Geweld blijkt dat het geweld in 60 procent van de gevallen langer dan een jaar speelt. Volgens de ouders gaan ze onder meer gebukt onder ernstige lichamelijke mishandeling, brandstichting, manipulatie en scheldpartijen. Ook het dreigen met geweld, wapens of zelfmoord komt vaak voor. In veel gevallen spelen meerdere problemen zoals gedragsproblemen, verslaving, psychiatrische problemen en schulden een rol.

Geen programma om probleem aan te pakken

In Nederland bestaan er nog geen programma’s die zich richten op bewustwording of vroegtijdige signalering van oudermishandeling. Volgens de onderzoekers van TNO en Movisie moeten de SHG’s en de professionele hulpverleners in de jeugdzorg, GGZ en het onderwijs, specifieker worden opgeleid in het signaleren van en omgaan met de mishandeling van ouders. Ook moeten er landelijke publiekscampagnes komen om meer bekendheid te geven aan dit probleem.

Bron: AD

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.