licht in hartjes

Kinderen hebben vooral vragen over verliefdheid en verkering

Kinderen van 8 t/m 12 jaar stellen het meest vragen over verliefdheid en verkering. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers en De Kindertelefoon onder de vrijwilligers van De Kindertelefoon. Na ‘verliefdheid en verkering’ volgen de thema’s ‘vrijen/neuken’ en seksuele handelingen als ‘vingeren en pijpen’. Het onderzoek markeert de start van de Week van de Lentekriebels: een projectweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit die op 18 maart begint op basisscholen door heel Nederland.

Vragen over seksualiteit

Rutgers en De Kindertelefoon verspreidden een online vragenlijst onder alle vrijwilligers van De Kindertelefoon. Welke vragen over seksualiteit krijgen zij van kinderen van 8-12 jaar? In totaal vulden 49 vrijwilligers de vragenlijst in.

Verliefdheid en verkering

Het thema ‘verliefdheid en verkering’ staat met stip op één. Dit thema staat bij maar liefst acht op de tien respondenten (81%) in hun top-3. Op de tweede plek komt het thema ‘vrijen/neuken’, dat door de helft (50%) van de respondenten in de top-3 is geplaatst. Op een gedeelde derde plek staan ‘andere seksuele handelingen’, zoals ‘vingeren en pijpen’, ‘zelfbevrediging’ en ‘(ontwikkeling van) het lichaam’, die elk door ruim een derde van de respondenten (31%) in hun top-3 is geplaatst. Daarna volgen de thema’s ‘zoenen’ (27%), ‘menstruatie’ (25%) en ‘homoseksualiteit’ (13%). Eén op de tien (10%) vrijwilligers plaatst vragen over ‘ongewenste intimiteiten/aanranding/verkrachting’ in hun top-3.

Nieuwsgierig

Van maandag 18 t/m 22 maart 2019 doen veel basisscholen mee aan de Week van de Lentekriebels. Het thema van deze 14e editie is: Ik wil het graag weten. Heb je me alles al verteld?! Elsbeth Reitzema van Rutgers herkent de uitkomsten van het onderzoek: “Kinderen zijn enorm nieuwsgierig en hebben veel vragen over relaties en seksualiteit. Ze willen van alles weten en de zekerheid hebben dat volwassenen hen ook alles vertellen. Daarom is het ook zo belangrijk dat kinderen er op de basisschool les over krijgen en dat ouders er thuis over praten.”

Merel Luichies van De Kindertelefoon beaamt: “Liefde, relaties en seksualiteit staan bij ons al jaren in de top 3 van meest besproken onderwerpen, naast onderwerpen als pesten, thuis & familie en emotionele problemen.”

Week van de Lentekriebels

Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, organiseert de projectweek in samenwerking met de GGD’en. De projectweek is bedoeld als start of een vast moment in het jaar om lessen te geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Basisscholen zijn sinds 2012 verplicht om hier aandacht aan te besteden, maar zijn vrij om er zelf invulling aan te geven. Doordat er aandacht is op school, is het gemakkelijker voor ouders/opvoeders om hier thuis over door te praten.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.