Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
licht in hartjes
18 maart 2019

Kinderen hebben vooral vragen over verliefdheid en verkering

Kinderen van 8 t/m 12 jaar stellen het meest vragen over verliefdheid en verkering. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers en De Kindertelefoon onder de vrijwilligers van De Kindertelefoon. Na ‘verliefdheid en verkering’ volgen de thema’s ‘vrijen/neuken’ en seksuele handelingen als ‘vingeren en pijpen’. Het onderzoek markeert de start van de Week van de Lentekriebels: een projectweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit die op 18 maart begint op basisscholen door heel Nederland.

Vragen over seksualiteit

Rutgers en De Kindertelefoon verspreidden een online vragenlijst onder alle vrijwilligers van De Kindertelefoon. Welke vragen over seksualiteit krijgen zij van kinderen van 8-12 jaar? In totaal vulden 49 vrijwilligers de vragenlijst in.

Verliefdheid en verkering

Het thema ‘verliefdheid en verkering’ staat met stip op één. Dit thema staat bij maar liefst acht op de tien respondenten (81%) in hun top-3. Op de tweede plek komt het thema ‘vrijen/neuken’, dat door de helft (50%) van de respondenten in de top-3 is geplaatst. Op een gedeelde derde plek staan ‘andere seksuele handelingen’, zoals ‘vingeren en pijpen’, ‘zelfbevrediging’ en ‘(ontwikkeling van) het lichaam’, die elk door ruim een derde van de respondenten (31%) in hun top-3 is geplaatst. Daarna volgen de thema’s ‘zoenen’ (27%), ‘menstruatie’ (25%) en ‘homoseksualiteit’ (13%). Eén op de tien (10%) vrijwilligers plaatst vragen over ‘ongewenste intimiteiten/aanranding/verkrachting’ in hun top-3.

Nieuwsgierig

Van maandag 18 t/m 22 maart 2019 doen veel basisscholen mee aan de Week van de Lentekriebels. Het thema van deze 14e editie is: Ik wil het graag weten. Heb je me alles al verteld?! Elsbeth Reitzema van Rutgers herkent de uitkomsten van het onderzoek: “Kinderen zijn enorm nieuwsgierig en hebben veel vragen over relaties en seksualiteit. Ze willen van alles weten en de zekerheid hebben dat volwassenen hen ook alles vertellen. Daarom is het ook zo belangrijk dat kinderen er op de basisschool les over krijgen en dat ouders er thuis over praten.”

Merel Luichies van De Kindertelefoon beaamt: “Liefde, relaties en seksualiteit staan bij ons al jaren in de top 3 van meest besproken onderwerpen, naast onderwerpen als pesten, thuis & familie en emotionele problemen.”

Week van de Lentekriebels

Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, organiseert de projectweek in samenwerking met de GGD’en. De projectweek is bedoeld als start of een vast moment in het jaar om lessen te geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Basisscholen zijn sinds 2012 verplicht om hier aandacht aan te besteden, maar zijn vrij om er zelf invulling aan te geven. Doordat er aandacht is op school, is het gemakkelijker voor ouders/opvoeders om hier thuis over door te praten.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

 mooi & gezond algemeen

gerelateerde artikelen

Hoe sterk is jouw (prille) relatie?

Er zijn bepaalde situaties die zullen testen hoe sterk je relatie...

Voordelige uitjes met de kids tijdens de zomervakantie

We hebben 5 eenvoudige, soms gratis en voordelige uitjes voor de...

Een op zes Nederlanders heeft vaker seks door corona

Maar liefst zeventien procent van de Nederlanders heeft vergeleken bij de...

Dit is wat verschillende zoenen over je relatie zeggen

Er zijn super veel verschillende manieren waarop je kan zoenen en...

Beter niet scheiden wanneer je kinderen hebt?

Je vermoedt dat het gras bij de buren groener is, of...

singlessite gidsen

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie

 mooi & gezond algemeen