licht in hartjes

Kinderen hebben vooral vragen over verliefdheid en verkering

Kinderen van 8 t/m 12 jaar stellen het meest vragen over verliefdheid en verkering. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers en De Kindertelefoon onder de vrijwilligers van De Kindertelefoon. Na ‘verliefdheid en verkering’ volgen de thema’s ‘vrijen/neuken’ en seksuele handelingen als ‘vingeren en pijpen’. Het onderzoek markeert de start van de Week van de Lentekriebels: een projectweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit die op 18 maart begint op basisscholen door heel Nederland.

Vragen over seksualiteit

Rutgers en De Kindertelefoon verspreidden een online vragenlijst onder alle vrijwilligers van De Kindertelefoon. Welke vragen over seksualiteit krijgen zij van kinderen van 8-12 jaar? In totaal vulden 49 vrijwilligers de vragenlijst in.

Verliefdheid en verkering

Het thema ‘verliefdheid en verkering’ staat met stip op één. Dit thema staat bij maar liefst acht op de tien respondenten (81%) in hun top-3. Op de tweede plek komt het thema ‘vrijen/neuken’, dat door de helft (50%) van de respondenten in de top-3 is geplaatst. Op een gedeelde derde plek staan ‘andere seksuele handelingen’, zoals ‘vingeren en pijpen’, ‘zelfbevrediging’ en ‘(ontwikkeling van) het lichaam’, die elk door ruim een derde van de respondenten (31%) in hun top-3 is geplaatst. Daarna volgen de thema’s ‘zoenen’ (27%), ‘menstruatie’ (25%) en ‘homoseksualiteit’ (13%). Eén op de tien (10%) vrijwilligers plaatst vragen over ‘ongewenste intimiteiten/aanranding/verkrachting’ in hun top-3.

Nieuwsgierig

Van maandag 18 t/m 22 maart 2019 doen veel basisscholen mee aan de Week van de Lentekriebels. Het thema van deze 14e editie is: Ik wil het graag weten. Heb je me alles al verteld?! Elsbeth Reitzema van Rutgers herkent de uitkomsten van het onderzoek: “Kinderen zijn enorm nieuwsgierig en hebben veel vragen over relaties en seksualiteit. Ze willen van alles weten en de zekerheid hebben dat volwassenen hen ook alles vertellen. Daarom is het ook zo belangrijk dat kinderen er op de basisschool les over krijgen en dat ouders er thuis over praten.”

Merel Luichies van De Kindertelefoon beaamt: “Liefde, relaties en seksualiteit staan bij ons al jaren in de top 3 van meest besproken onderwerpen, naast onderwerpen als pesten, thuis & familie en emotionele problemen.”

Week van de Lentekriebels

Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, organiseert de projectweek in samenwerking met de GGD’en. De projectweek is bedoeld als start of een vast moment in het jaar om lessen te geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Basisscholen zijn sinds 2012 verplicht om hier aandacht aan te besteden, maar zijn vrij om er zelf invulling aan te geven. Doordat er aandacht is op school, is het gemakkelijker voor ouders/opvoeders om hier thuis over door te praten.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!